KAPADOKIJA - MESOPOTAMIJA - JESEN 2022 - Termini u pripremi

CENA: 0 / SPECIJALNA PONUDA: USKORO !

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Smeštena u srcu Anadolije, Kapadokija predstavlja kombinaciju prirodne lepote i jedinstvene arhitekture i spada među najpoznatije turističke destinacije u Turskoj. Nalazi se na oko 200 km severoistočno od Ankare, glavnog grada Turske, i na 70 km od Kajserija, administrativnog centra ove oblasti. Prostire se na površini od 80 km2 i smeštena je između tri ugašena vulkana - Erdžijes, Guldag i Hasandag koji su ispuštanjem lave u periodu dužem od milion godina, uz uticaj jakih vetrova i obilnih kiša, formirali fascinantne kamene strukture sačinjene od belog vulkanskog pepela, stručno nazvanog tuf, i prirodni pejzaž po kojem je Kapadokija poznata u čitavom svetu.

U ovom svojevrsnom čudu prirode, pečat je ostavila i ljudska ruka. Drevni stanovnici Kapadokije, služeći se najprimitivnijim oruđima, klesali su mekane stene gradeći svoje domove upravo u njima. Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije potiču iz 6. veka p.n.e. Kasnije su Hrišćani, progonjeni od strane Rimljana, počeli da naseljavaju Kapadokiju u 2. veku. Na ovom području otkriveno je 38 podzemnih gradova i više od 600 crkava i manastira smeštenih u stenama od vulkanske prašine.

"Zemlja lepih konja", kako glas prevod staropersijske reči Kapadokija, danas je najpoznatija po naseljenim mestima Nevšehir, Urgup, Avanos i Goreme sa bezbroj atraktivnih lokacija, a najznačajniji podzemni gradovi su Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli.

Goreme je gradić sa oko 2.500 stanovnika. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se predeo vilinskih dimnjaka, tj. kupa i pečuraka od belog kamena koje su prirodno “izronile” iz peskom prekrivene zemljine površine sa jednom ili više kapa na svom vrhu, kao i veći broj podzemnih gradova. Sam grad je najpoznatiji po muzeju na otvorenom koji predstavlja veliki kompleks hrišćanskih crkava i manastira uklesanih u stenovite formacije u kojima su otkrivene brojne freske koje se ubrajaju u najlepša dela rane hrišćanske umetnosti. Zbog ovih jedinstvenih arhitektonskih i prirodnih znamenitosti i specifične arhitekture unutar belog vulkanskog kamenja gradić Goreme je 1985. godine uvršten na listu UNESCO-ve kulturne baštine. Mnoge kuće u stenama Goreme-a pretvorene su u ugostiteljske objekte i luksuzne hotele u kojima turisti mogu uživati u krajnje neobičnom smeštaju i bogatom jelovniku.

Obilazak Kapadokije moguć je na različite načine. Posebnu atrakciju predstavlja vožnja balonom koja traje oko sat vremena i pruža mogućnost posmatranja ovog zadivljujućeg regiona iz ptičije perspektive, dok sunce izlazi i svojim zracima boji nebo u magične nijanse.

Program putovanja:

 

                                     AVIO + HOTEL + TRANSFERI + LET BALONOM + IZLETI + VODIČ

 

5 DANA / 4 NOĆENJA SA DORUČKOM U CENTRU GOREMEA

 

1.DAN: BEOGRAD - ISTANBUL - KAYSERI - GOREME

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre poletanja aviona. Prijava za let i predaja prtljaga. Poletanje za Istanbul. Dolazak u Istanbul na aerodrom Sabiha Gokcen, presedanje i nastavak putovanja ka Kapadokiji. Sletanje na aerodrom Kayseri i transfer do hotela u mestu Goreme. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2.DAN: LET BALONOM - CRVENA TURA

Dan započinjemo doživljajem koji ćete pamtiti ceo život - letom balonom! Okupljanje ispred hotela u ranim jutarnjim časovima i vožnja do mesta sa kojeg poleću baloni. Prisustvujemo pripremi balona za letenje, ukrcavamo se i polećemo! Tokom sat vremena leta imaćemo prilike da iz ptičije perspektive vidimo vulkanske formacije stena po kojima je Kapadokija nadaleko poznata, dok oko nas leti na stotine drugih balona. Dočekaćemo izlazak sunca na 800 m nadmorske visine i uživati u nestvarnom prizoru prelamanja različitih boja svetlosti i neba! Nakon sletanja nazdravljamo šampanjcem za uspešno obavljen let i dobijamo sertifikat kao uspomenu na ovo neverovatno životno iskustvo!

Nakon leta balonom povratak u hotel na doručak. Odlazak na Crvenu turu - jednu od dve glavne turističke ture u Kapadokiji. Okupljanje ispred hotela i polazak na turu. Prvo odredište na koje stižemo je naselje Uchisar, mesto koje predstavlja najvišu tačku Kapadokije (1270 m) i u kojem se nalazi istoimeni dvorac! U vizantijskom periodu dvorac Uchisar predstavljao je stambenu četvrt u okviru koje su se nalazili i manastiri. Nastavljamo dalje ka jednom od najvažnijih lokaliteta u Kapadokiji, mestu koje predstavlja istoriju i evoluciju ovog regiona - Goreme Open-Air Museum! Ovaj manastirski kompleks u stenama iz perioda 10. i 11. veka stavljen je pod zaštitu UNESCO-a 1984. godine i predstavlja jedan od prva dva UNESCO-va lokaliteta u Turskoj! Pravimo kratku foto pauzu u Ljubavnoj dolini (Love Valley) koja je naziv dobila po sve većem broju mladenaca koji ovde dolaze da naprave svoje svadbene slike. Ovde se nalazi i drvo na koje parovi kače ćupove sa svojim imenima kako bi njihova ljubav večno trajala. Vozimo se dalje ka gradiću Avanos poznatom po grnčariji od crvene gline koja se vadi iz reke Kizilirmak (Crvena reka), najduže reke u Turskoj! Poseta jednoj od mnogobrojnih lokalnih prodavnica i radionica grnčarije u kojoj ćemo imati prilike da vidimo kako izgleda čitav proces od proizvodnje do prodaje, ali i da se sami oprobamo u ovom zanatu! Pauza za ručak. Dalje obilazimo Dolinu monaha (Pasabag Valley) poznatu po vilinskim dimnjacima - kamenim formacijama stena u obliku pečurki! U ovoj dolini, unutar vilinskih dimnjaka, nekada je živela zajednica monaha i pustinjaka koji su ovde pronalazili svoje utočište i mir od spoljnog sveta. Među njima je bio i Sveti Simeon za koga su se tokom 5. veka širile glasine da čini čuda. Poslednje mesto koje obilazimo na ovoj turi je Dolina mašte (Imagination Valley) koja je poznata po stenama najčešće u obliku životinja. Neke od najpoznatijih formacija stena su one u obliku kamile, šake, para koji se ljubi, Napoleonove kape…Prilikom posete ovoj dolini ne zaboravite da upotrebite malo mašte…Završetak ture oko 16.00h. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3.DAN: KVAD TURA - SLANO JEZERO (TUZ GOLU)

U ranim jutarnjim časovima odlazimo na adrenalinsku kvad turu prilikom koje ćemo na uzbudljiv i avanturistički način istražiti jedinstvene i spektakularne doline Kapadokije u vreme izlaska sunca. Povratak u hotel na doručak. Slobodno vreme.

Odlazak do Slanog jezera (Tuz Golu). Ukoliko ste mislili da prizore poput onih u Salar de Uyuni pustinji možete doživeti samo u Boliviji, varate se! Vodimo vas do drugog po veličini jezera u Turskoj koje zaista ima sličnosti sa pomenutom slanom pustinjom u Južnoj Americi. Tuz Golu je jedno od najplićih jezera na svetu čija prosečna dubina tokom većeg dela godine iznosi samo 0,5 m! U letnjem periodu jezero presušuje ostavljajući za sobom samo sloj soli prosečne debljine oko 30 cm na površini od oko 1.600 km2 koliko iznosi površina ovog jezera. Nestvarnom doživljaju ovog prirodnog fenomena dodatno će doprineti zalazak sunca kada ćemo i posetiti ovo jezero i diviti se ogromnom prostranstvu soli kojem se ne nazire kraj! Slobodno vreme za fotkanje. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4.DAN: VOŽNJA OLDTAJMEROM - ZELENA TURA

Krećemo u još jednu uzbudljivu avanturu koja uključuju balone, ali ovaj put iz nešto drugačije perspektive! Vodimo vas na vožnju oldtajmerom u vreme letenja balona. Okupljanje ispred hotela u ranim jutarnjim časovima i vožnja do mesta sa kojeg poleću baloni. Dok čekamo njihovo poletanje iskoristićemo priliku da napravimo neke od najlepših fotografija sa ovog putovanja. A zatim nastaje magija. Vozimo se oldtajmerom kroz neke od najpoznatijih dolina u Kapadokiji dok iznad nas leti na stotine ovih šarenih letelica! Usput ćemo napraviti foto stop na par mesta, među kojima je i foto stop u Ljubavnoj dolini u kojoj definitivno nastaju najbolje fotografije sa balonima u pozadini.

Nakon vožnje oldtajmerom povratak u hotel na doručak. Odlazak na Zelenu turu. Okupljanje ispred hotela i polazak na turu. Obilazimo Derinkuyu, najveći i najdublji podzemni grad u Kapadokiji, a važi i za najveći u čitavoj Turskoj! U Kapadokiji postoji oko 300 podzemnih gradova u kojima se lokalno stanovništvo nekada krilo od najezde neprijatelja. Danas je, nažalost, samo nekolicina njih otvorena za posetioce. Derinkuyu podzemni grad ima 8 nivoa i u njemu je nekada moglo da boravi i do 20.000 ljudi! Do danas je istraženo manje od polovine nekadašnjeg grada, a za posetioce je otvoren 1969. godine. (Napomena: Obilazak Derinkuyu podzemnog grada se ne preporučuje onima koji su klaustrofobični!) Nakon obilaska podzemnog grada, vozimo se dalje ka Selime manastiru, najvećem manastiru u ovom regionu koji je mogao da primi oko 5.000 ljudi! Smatra se da Selime manastir potiče iz 8. ili 9. veka pre nove ere i da je bilo potrebno više od 200 godina za njegovu izgradnju. Zanimljivo je to da je okolina manastira trebalo da posluži kao jedna od lokacija za snimanje filma “Ratovi zvezda” što je samo još jedan od razloga da krenete sa nama na ovu turu! Selime manastir se nalazi na severnom kraju Ihlara doline koja predstavlja naše sledeće odredište…Pauza za ručak u jednom od lokalnih restorana. Nakon što uđemo u Ihlara dolinu, kanjon dugačak 14 km, pomislićete da se nalazite u Velikom kanjonu (Grand Kanyon) u Arizoni! U okviru ove doline nalazi se više od 100 crkava i oko 10.000 pećina koje su isklesali i u kojima su nekada živeli ranohrišćanski monasi. Prošetaćemo se nekih 4 km (oko sat vremena šetnje sa pauzom za osveženje na pola puta) kroz najlepši deo Ihlara doline i uživati u prirodi koja nas okružuje i žuboru reke Melendiz koja protiče kroz ovaj kanjon. Nakon šetnje Ihlara dolinom, vozimo se ka našem poslednjem odredištu na ovoj turi. Dolina golubova (Pigeon Valley) se nalazi u blizini gradića Uchisar (najviša tačka Kapadokije) koji se nazire u daljini. Golubarnici uklesani u okolne stene čine važan deo poljoprivrede u Kapadokiji jer se izmet golubova koji žive u njima koristi kao đubrivo za voćnjake i vinograde. Završetak ture oko 17.30h. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

5.DAN: GOREME - KAYSERI - ISTANBUL - BEOGRAD

Napuštanje hotela. Doručak.Ukoliko je rani jutarnji let dobija se lunch paket.  Transfer do aerodroma. Prijava za let i predaja prtljaga. Poletanje za Istanbul. Dolazak u Istanbul na aerodrom Sabiha Gokcen, presedanje i nastavak putovanja ka Beogradu. Sletanje u Beograd na aerodrom "Nikola Tesla".

Kraj programa.

TERMIN PUTOVANJA

 

 Aren Cave Hotel, Goreme

 

      BROJ DANA / NOCENJA

  REDOVNA CENA

 

SPECIJALNA PONUDA ZA RANE PRIJAVE 

 

10.3-14.3.2022

Nocenje sa doručkom

 

5 dana/ 4 noći

829€

799€

7.4.-11.4.2022

Nocenje sa doručkom

5 dana/ 4 noći

899€

869€

12.5.-16.5.2022

Nocenje sa doručkom

5 dana/ 4 noći

929€

899€

 

U CENU JE URAČUNATO:

- Avio prevoz kompanijom Pegasus Airlines na relaciji Beograd-Istanbul-Kayseri-Istanbul-Beograd sa svim aerodromskim taksama

- Ručni prtljag 55x40x20cm - 8kg i čekirani prtljag - 20kg

- Transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom

- Smeštaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3+ u sobama 1/2 ili 1/4

- Let balonom

- izlet CRVENA TURA: Uchisar, Goreme Open-Air Museum, Ljubavna dolina (Love Valley), Avanos, Dolina monaha (Pasabag Valley), Dolina mašte (Imagination Valley) sa svim ulaznicama, ručkom i uslugom lokalnog vodiča na engleskom jeziku (6,5h trajanje)

- izlet ZELENA TURA: Derinkuyu podzemni grad, Selime manastir, Ihlara dolina, Dolina golubova (Pigeon Valley) sa svim ulaznicama, ručkom i uslugom lokalnog vodiča na engleskom jeziku (8h trajanje)

- Kvad turu u vreme izlaska sunca

- Izlet Slano jezero u vreme zalaska sunca (Tuz Golu)

- Vožnju oldtajmerom

- Uslugu stručnog - licenciranog vodiča i pratioca grupe na srpskom jeziku

- Redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom

- Troškove organizacije putovanja

 

U CENU NIJE URAČUNATO:

- individualni troškovi

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1.173 din (od 19-70 godina; može se uplatiti u Travel Klubu)

Izvršilac usluga i pomoći turistima u mestu odredišta je inopartner
POPUSTI  I DOPLATE:  ZA 1/1 SOBU:  Doplata za sobu na upit.
NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA : dinarski po srednjem kursu Narodne banke , 40% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put.

OPIS SMESTAJNOG OBJEKTA: Aren Cave Hotel and Art Gallery je porodični hotel i nalazi se u centru naselja Goreme. Nudi klimatizovane sobe sa besplatnom WiFi mrežom koja je dostupna u svim prostorijama. Vidikovac sa pogledom na zalazak sunca, autobuska stanica, lokalne prodavnice, razni kafići i restorani nalaze se na svega nekoliko minuta hoda od objekta. Zvučno izolovane sobe hotela Aren Cave imaju kamene zidove, grejanje, električno kuvalo i TV. Pojedine sobe poseduju prostor za sedenje u kojem se možete opustiti. Svaka soba je opremljena tradicionalnim ćilimima i keramičkim pločicama.  https://www.arencave.com/

             

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

Krajnji rok za prijavljivanje je 30 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste otkrivanje »zemlja lepih konja«, “vilinskih dimnjaka” i šarenih balona. Kolevke hrišćanstva. čuda prirode, smeštene između 3 ugašena vulkana centralnoistočnog dela Turske .

 

U momentu objave programa za ulazak u Tursku za državljane Srbije je slobodan ulaz ukoliko ste vakcinisani ili ste preležali Covid. Za sve druge  neophodan je brzi antigenski test ne stariji od 48h. . Budući da se informacije oko ulaska u strane zemlje stalno menjaju OBAVEZA JE ISKLJUČIVO PUTNIKA da se informiše u uslovima ulaska u zemlju u koju putuje usled COVID 19 . 72 sata pre putovanja neophodno je uraditi prijavu na sajtu Ministarstva zdravlja R. Turske https://register.health.gov.tr/  i nakon prijema potvrde sa QR kodom sačuvati je na telefonu ili je odštampati!

 


-Rezervacija aranžmana se vrši na upit.
-Promena datuma putovanja smatra se se otkazom putovanja od strane putnika i podleže troškovima otkaza.
-Putnici, državljani Srbije, koji poseduju biometrijske (crvene) pasoše, u Tursku mogu putovati bez viza, ali pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja. Molimo putnike da posebnu pažnju obrate na dečje pasoše koji se izdaju sa kraćim periodom važenja.
-Kod transfera aerodrom-hotel - aerodrom, autobus po dolasku, kao i u odlasku staje što je moguće bliže smeštajnom objektu,a u zavisnosti kako zbog konfiguracije terena tako i u najvećoj meri u zavisnosti od saobraćajne prohodnosti.Obaveza organizatora nije prenos prtljaga od autobusa do smeštajnog objekta
-Travel Klub ne može biti odgovoran ukoliko putnik prekrši zabranu pušenja u hotelskim sobama i hotelskom objektu.
-U slučaju oštećenja, kašnjenja ili gubitka prtljaga, odmah se obratite predstavniku aviokompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako biste zatražili odgovarajuću potvrdu (Damage, odnosno Property Irregularity Report)
-Fakultativni izleti i posete nisu sastavni deo programa putovanja . Travel Klub zadržava pravo promene redosleda i sadržaja programa putovanja usled vanrednih okolnosti na koje nije mogla uticati, predvideti ili u kratkom vremenskom periodu otkloniti.
-U Turskoj ne vladaju bolesti epidemioloških razmera tako da vakcinacija pri ulasku u zemlju nije potrebna.
-Za maloletna lica koja putuju bez jednog roditelja potrebna je overena saglasnost drugog roditelja..
-Travel Klub ne snosi odgovornost ukoliko jedan ili više sadržaja u hotelu nisu u funkciji usled objektivnih okolnosti, renoviranja i slično.
-Buka u objektima oko hotela, regulisana je lokalnim zakonima i propisima; nadležnost lokalnih inspekcijskih organa.
-Depozit/Kaucija: Travel Klub nema uticaja na postojanje i visinu depozita u hotelu. U pojedinim hotelima se prilikom prijave (check-in) ostavlja depozit/kaucija. Novac se može ostaviti u gotovini ili garantovati kreditnom karticom. Visina depozita zavisi od kategorizacije hotela i dužine boravka. Na kraju boravka prilikom odjave iz hotela (check-out) daje se nalog za povraćaj depozita. Isti može biti umanjen za neplaćene troškove u hotelu, ukoliko ih ima. Povraćaj depozita u gotovini se vrši prilikom odjave iz hotela, na recepciji. Ukoliko je plaćanje depozita garantovano kreditnom karticom procedura povraćaja sredstava je minimum 15 dana od povratka sa putovanja.


NAPOMENE ZA SMEŠTAJ: -Pomoćni ležaj je manji od standardnog-ležaj na rasklapanje, drvene ili metalne konstrukcije ili sofa/fotelja na rasklapanjeSmeštaj treće osobe ili deteta 2-12 godina u sobi utiče na udobnost boravka (veličina sobe je standardna dvokrevetna sa dodatnim pomoćnim ležajem)
NAPOMENE ZA HOTELSKE USLUGE I PRAVILA:-Kontinentalni doručak je lagani jutarnji obrok, koji se služi u ograničenim količinama, i sastoji se od jedne vrste peciva, džema ili marmelade, maslaca ili margarina, čaja, filter kafe.
-Navodi o sadržaju određenih usluga ili sadržaja koje pruža hotela, ne podrazumeva obavezno besplatno korišćenje istih. Moguća je doplata, na licu mesta, na recepciji hotela, za korišćenje pojedinih usluga (TV-posebni kanali, troškovi telefona, interneta, sef, konzumacija pića i grickalica iz mini frižidera/mini bara i slično.)-Jedan hotelski dan, kao rezervisane usluge računa se posle 15h00/ datuma početka smeštaja do 10h00 poslednjeg dana smeštaja, bez obzira kada gost uđe u hotel. Svako korišćenje soba i usluga u hotelu prvog dana aranžmana pre 15h00 i poslednjeg dana nakon 10h00 iziskuje dodatna plaćanja, direktno na recepciji.-Organizator putovanja ne može uticati na spratnost; poziciju sobe; površinu sobe; broj sobe; veličinu ležaja, pomoćnog ležaja, sofe, fotelje. Raspodelu soba u hotelu vrši isključivo služba recepcije, po dolasku u hotel, shodno raspoloživosti.