AKTIVNO LETO U HERCEGOVINI 2023 (Rafting Neretvom, kanu safari na reci Trebižat, Zip Line, kupanje na Boračkom jezeru) - / 4 dana / 3 noćenja sa doručkom / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: U PRIPREMI ! / SPECIJALNA PONUDA: 125€

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Doživite nezaboravno aktivno leto u Hercegovini: rafting smaragdnom Neretvom, kanu safari na reci Trebižat - pravi hercegovački amazon, adrenalinski Zip line sa savršenim pogledom na Mostar, kupanje na plavoj oazi BIH - Boračkom jezeru. Neverovatna prirodna lepota sjedinjena s fizičkom aktivnošću je neprocenjivo iskustvo!

ZIP LINE FORTICA - MOSTAR

Doživite nezaboravno iskustvo spuštanja niz Zip Line Fortica ukupne dužine 1000 m sa prekrasnim pogledom na Mostar i okolinu. Na raspolaganju su dve sajle dužine 570 i 430 m koje povezuju dva uzvišenja iznad Mostara. Svi korisnici na raspolaganju imaju kompletnu zaštitnu opremu vrhunskih svetskih proizvođača, a pre spuštanja prolaze kratku obuku korišćenja opreme. Maksimalna brzina koja se postiže prilikom spuštanja je 90 km/h u zavisnosti od vetra i težine korisnika. Polazno mesto za sve aktivnosti je planinski dom koji se nalazi kod državne zastave BiH, a nakon spuštanja je osiguran povratak na polaznu tačku. Iskusni instruktori će se pobrinuti da spuštanje bude bezbedno i zabavno iskustvo, a pored pojedinačnog spuštanja postoji i Zip Line tandem.

KANU SAFARI NA RECI TREBIŽAT

Hercegovačka reka Trebižat od svog izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama dugačka je ukupno 51 km. Reku s devet imena, čiste i bistre vode, krivudavog toka i laganih brzaka najbolje ćete upoznati ukoliko krenete na kanu safari. Na samom početku ovog nesvakidašnjeg putovanja reka je tiha i mirna. Međutim, kako se približava ušću postaje brza i uzbudljiva. Temperatura vode u letnjim mesecima iznosi oko 20 stepeni, pa je odlična i za one osetljive na temperaturne razlike. Kanu safari avantura pogodna je kako za one željne adrenalina, tako i za one koji su u potrazi za relaksacijom i stapanjem sa prirodom. Kombinacija opuštajuće prirode i uzbudljivih kaskada čine ovaj izlet savršenim.

RAFTING NERETVOM - KONJIC

Konjic je mali grad koji se nalazi na severu Hercegovine. Među posetiocima je posebno atraktivan zbog netaknute prirode koja ga okružuje. Kroz grad protiče reka Neretva -  smaragdni dragulj Bosne i Hercegovine. Reka Neretva je veoma bitna za područje Hercegovine i oduvek je bilo tako s obzirom na to da je omogućavala rast i napredak ljudske zajednice. Ukoliko se Neretva ne bi spomenula u pričama o Bosni i Hercegovini to bi bilo kao da se priča o Egiptu bez spominjanja Nila. Reka Neretva je brza, bistra, zelena i čista - čista do te mere da se u samom kanjonu gde se odžava rafting reka može piti direktno iz korita. Ona je planinska reka koja u jednom delu, malo pre Konjica, prolazeći kroz duboki kanjon pruža neponovljiv doživljaj svim ljubiteljima raftinga koji su željni dobre zabave i adrenalina, te koji vole i cene prirodne lepote. Startna tačka raftinga Neretvom je u dolini Glavatičeva, a završava se u Konjicu što omogućava da se prođe oko 23 km reke kroz kanjone ukrašene vodopadima, pored malih plaža i bistrih pritoka.

BORAČKO JEZERO

Na 20-ak kilometara od Konjica, podno planine Prenj, leži Boračko jezero. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, a sve češće i stranih turista. Idealno je mesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učiniće boravak nezaboravnim. Boračko jezero okružuje predivna priroda, a vodu dobija od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora kojih ima i na dnu jezera. Iz jezera ističe Šištica koja se posle kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m obrušava u vidu 30 m visokog vodopada u reku Neretvu.

AKTIVNO LETO U HERCEGOVINI

SARAJEVO, MOSTAR 
sa fakultativnim programom: RAFTING NERETVOM, KANU SAFARI NA RECI TREBIŽAT, ZIP LINE, KUPANJE NA BORAČKOM JEZERU   

                                                                                                      4 dana / 3 noćenja sa doručkom / autobusom

Program putovanja:

 

1. DAN: BEOGRAD - SARAJEVO - MOSTAR

Sastanak putnika u Beogradu 6.00h. Polazak u 6.30h. Vožnja auto putem do Rumske petlje i dalje prema Šapcu i Loznici. Dolazak u Sarajevo. Obilazak Baščaršije i upoznavanje sa njenim znamenitostima. Kraće slobodno vreme. Biće prilike da se probaju autentični sarajevski ćevapi, obiđe kuća sevdaha, kupi autentična tucana kafa itd. Nastavak putovanja ka Mostaru. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: ZIP LINE FORTICA - KANU SAFARI NA RECI TREBIŽAT - MOSTAR

Doručak. Po želji jutarnji fakultativni odlazak na brdo Fortica taksijem (nije moguć prilaz autobusom) gde se održava Zip Line. Doživećete nezaboravno iskustvo spuštanja niz Zip Line ukupne dužine 1000 m sa prekrasnim pogledom na Mostar i okolinu. Svi korisnici na raspolaganju imaju kompletnu zaštitnu opremu vrhunskih svetskih proizvođača, a pre spuštanja prolaze kratku obuku korišćenja opreme. Maksimalna brzina koja se postiže prilikom spuštanja je 90 km/h u zavisnosti od vetra i težine korisnika. Potom sledi celodnevni fakultativni izlet na spektakularni užitak kajakinga (kanu safari) u neposrednoj blizini grada Čapljine. Reka Trebižat teče između brda i šuma u nenaseljenim područjima - to je čaroban svet daleko od pretrpanih plaža i kupališta. Neverovatna prirodna lepota sjedinjena s telesnom aktivnošću je neprocenjivo iskustvo. Zelene obale pune cveća i ptica čekaju da ih otkrijete. Trebižat je reka u Hercegovini duga ukupno 51 km. Reka je na početku izletničke ture tiha i mirna, a kasnije kako se približava ušću postaje brza i uzbudljivija. Tokom izleta videćete mnogo riba i ptica različitih vrsta, kao i lepe sedrene vodopade. Ruta počije sa startom na Matici/Trebižat. Ukupno je duga oko 8 km, te prosečno traje od 2,5-4 sata. Dužinu rute, takođe, određuje i zaustavljanje po želji gostiju u cilju kraćeg predaha, plivanja i ostalih aktivnosti po želji. Po dolasku na cilj, ponudu završavamo organizacijom ručka - tradicionalne peke. Gosti su u mogućnosti da odaberu više vrhunskih tradicionalnih jela (domaća piletina/teletina i povrće ispod peke, roštilj, riba, vegetarijanski obroci, voćni desert, pivo, te domaći sokovi). Povratak u Mostar. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3. DAN: RAFTING NERETVOM - KONJIC
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u Konjic. Slobodno vreme u Konjicu ili fakultativni rafting Neretvom. Dolazak u bazu 6 km od Konjica uz Neretvu (selo Džajići). Po želji, pre raftinga, moguć je fakultativni obilazak Titovog bunkera. Spremanje za rafting: na raspolaganju je izbor rafting odela, sigurnosnih prsluka, obuće za vodu, kaciga. Lokalni prevoz kombijima na start raftinga koji se nalazi u selu Glavatičevo, oko sat vremena vožnje (informisanje, foto stop vidikovac Boračko jezero), spremanje za vodu, adaptacija (cca 15 min). Rafting niz Neretvu do ušća Rakitnice (pauza - kupanje, sunčanje, fotografisanje…). Nastavak raftinga kroz kanjon. Rafting traje 4-5 sati i prelazi se 23km. Dolazak u bazu, tuširanje i presvlačenje u suvu odeću. Ručak (više domaćih specijaliteta). Smeštaj u hotel u Konjicu. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4. DAN: BORAČKO JEZERO - BEOGRAD

Doručak. Fakultativni odlazak na Boračko jezero - plava oaza Bosne i Hercegovine. Ovo jezero je jedna od omiljenih letnjih destinacija u Bosni i Hercegovini, posebno ako volite kupanje u čistom smaragdnom jezeru, dok vas na obali čeka društvo sa ćevapima. Odmor, kupanje, uživanje, pauza za ručak. Polazak za Beograd oko 15.30h. Dolazak na mesto polaska oko ponoći.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Aktivno leto u Hercegovini" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

TERMIN PUTOVANJA

USLUGA

BROJ DANA / NOĆENJA

 

CENA 

 

 

SPECIJALNA PONUDA ZA RANE PRIJAVE 

 

30.6-03.07.2022

Noćenje sa doručkom

4 dana / 3 noći

             135€

               POPUNJENO !!

11.08-14.08.2022

Noćenje sa doručkom

4 dana / 3 noći

             135€

               125€*

22.9-25.9.2022

Noćenje sa doručkom

4 dana / 3 noći

             135€

               125€*

*ograničen broj mesta

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz turističkim autobusom ili mini busom na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- obilaske prema programu 
- smeštaj u Mostaru na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3+ u sobama 1/2 ili 1/2+1
- smeštaj u Konjicu na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3+ u sobama 1/2 ili 1/2+1
- uslugu stručnog vodiča i pratioca grupe 
- troškove organizacije putovanja 
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - PRIJAVA I UPLATA PRILIKOM REZERVACIJE !)

- Kanu safari na reci Trebižat (cena obuhvata povratni prevoz Mostar - Čapljina, obuku, profesionalne lokalne vodiče, celodnevni kajak program, bogat ručak sa neograničenom konzumacijom pića) 60€
- Rafting Neretvom (cena obuhvata autobuski prevoz, lokalni kombi prevoz do startne pozicije, kompletnu rafting opremu, rafting dužine 23 km, ručak u kampu (piće nije uključeno), korišćenje tuševa, peškira, profesionalne lokalne vodiče) 60€
- Fortica taxi prevoz oko 2€ po osobi. Uživanje na vidikovcu i Zip Line po izboru: mali Zip Line 5€ Zip Line dužine 100 m pogodan za sve (decu i odrasle) koji mogu samostalno da se spuštaju i upravljaju ručnom kočnicom. Cena uključuje jedno spuštanje sa korišćenjem opreme i asistenciju dva instruktora. Veliki Zip Line 25€ Veliki Zip Line ima dve sajle dužine 570 i 450 m i namenjen je za punoletne osobe težine od 50 do 110 kg. Maloletne osobe mogu koristiti Zip Line isključivo uz saglasnost roditelja. Cena uključuje kratku obuku, po jedno spuštanje na obe sajle sa korišćenjem opreme, asistenciju tri instruktora, te prevoz do polazne tačke. Obavezna prijava i uplata unapred!
- Izlet na Boračko jezero (prevoz, parking, ulaznice) 15€
-
Ulaznicu za Titov bunker 11€ (20KM)
- individualne troškove putnika
- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

NAPOMENA U VEZI AKTIVNOSTI - IZLETA: Za kajaking je potrebno poneti stvari kao za plažu (kupaći, peškir i sl.). Za rafting obavezno poneti presvlaku, kupaći. Cene fakultativnih izleta su zagarantovane samo u prvom terminu. Može doći do poskupljenja u narednim terminima usled poskupljenja goriva. Cene izleta određuje ino partner.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 60€. Doplata za dodatno sedište 40€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 3,00 KM ili 1,50€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA: dinarski po srednjem kursu NBS, 40% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, na rate čekovima, 40% avans, poslednja rata 2 meseca posle putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Emen 3* ili sličan se nalazi u centru Starog grada Mostara i na 2 minuta hoda od čuvenog Starog mosta. Sama zgrada u kojoj je smešten hotel je pod zaštitom UNESCO-a i uključuje à-la-carte restoran. Svim gostima su na raspolaganju besplatan WiFi i besplatan parking. Sve sobe su klimatizovane i imaju TV sa satelitskim kanalima. Sopstveno kupatilo opremljeno je kadom ili tušem. Pojedine sobe uključuju i balkon.

https://www.hotel-emen.com/index.php

  

Apartmani Lux Novalić u Konjicu: svaka soba ima balkon sa pogledom na planinu. Sve smeštajne jedinice su opremljene flat-screen TV-om. Sobe poseduju sopstveno kupatilo sa besplatnim toaletnim priborom. Smeštajne jedinice u objektu apartmani Lux Novalić su klimatizovane i sadrže radni sto.

https://apartmanikonjic.ba/

  

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA:
Otkazna politika definisana je članom 8. Pravilnika o izvođenju tura - Opštih uslova putovanja:
Član ima pravo da odustane od putovanja o čemu je dužan da pisanim putem izvesti Udruženje - organizatora putovanja. Datum kada je Udruženje primilo pismenu odluku o otkazivanju od strane putnika predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru putovanja, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cenu putovanja, i to:
10 % ako se putovanje otkaže do 30 dana pre objavljenog polaska,
20 % ako se otkaže 29 do 20 dana,
40 % ako se otkaže 19 do 15 dana,
80 % ako se otkaže 14 do 10 dana,
90 % ako se otkaže 9 do 6 dana,
100 % ako se otkaže 5 do 1 dana pre objavljenog polaska na putovanje ili u toku samog putovanja.

Član je u obavezi da organizatoru nadoknadi samo učinjene troškove ukoliko je do otkaza došlo zbog: bolesti člana (COVID-19), smrti bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, brata ili sestre, poziva na vojnu vežbu člana, elementarne nepogode (zvanično proglašene). Za navedene slučajeve član je obavezan da dostavi Udruženju dokaz kojim se ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu privremene sprečenosti za rad (potvrdu lekara opšte medicine, umrlicu ili poziv za vojnu vežbu). 

U slučaju bolesti putnika izazvane COVID-19 virusom važe isti Uslovi definisani Pravilnikom o izvođenju tura.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 25. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd.) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno Zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insolventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija projekta »Aktivno leto u Hercegovini« - spajanje fizičke aktivnosti sa neverovatnim prirodnim lepotama BiH. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Organizacije Stari grad - Travel Klub.

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Aktivno leto u Hercegovini" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
  • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.