PULJA IZMEDJU DVA MORA 2024 - Najbolje čuvana tajna južne Italije (BARI, MATERA, ALTAMURA, ALBEROBELO, LEĆE, OSTUNI, POLINJANO A MARE) - 12-16. septembar, 10-14. oktobar 2024 / 5 dana / 4 noćenja u Bariju HOTEL 3* u centru / AVIO PREVOZ !

CENA: 799€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Pulja - između dva mora, balkon na Mediteranu, neobična i slikovita zemlja trulija. Arhaični južnoitalijanski gradovi - riznice kao “božićna čarapa”, nižu se kako se jadranskom obalom spuštate niz potpeticu Italije. Tipična scenografija iz starih italijanskih filmova iz najboljih vremena, sve odiše toplinom, Italija u nostalgičnom, retro stilu. Pridružite se našoj putopisnoj reportaži o ljudima, kulturnoj baštini, poeziji, muzici, hedonizmu, lepotama južne Italije. Italija vas uvek iznenadi!

BARI

Bari se nalazi u jugoistočnom delu Italije, na takozvanoj štikli ili peti Apeninskog polustrva, na obali Jadranskog mora. Zbog povoljne pozicije u blizini Otrantskih vrata i luke, ovaj grad je oduvek bio strateški važan, pogotovo za brodove i trajekte koji plove ka istoku, odnosno ka Balkanu. Po veličini je deveti grad u Italiji, ima nešto više od 300.000 stanovnika i nalazi se u pokrajini Pulja. Bari je živahan mediteranski grad sa burnom istorijom, što se odmah može videti po arhitekturi grada, kao i temperamentu njegovih stanovnika. Stari deo grada je najveća atrakcija i najvažniji deo Barija. Karakterišu ga visoke zidine koje su grad štitile od vetrova, uske kaldrmisane ulice i bele zgrade sa specifičnim balkonima od gvožđa. Neke od glavnih gradskih atrakcija su crkva Svetog Nikole (ita. Bazilika di San Nicola) - velika svetinja izgrađena 1087. godine kako bi se u njoj čuvale mošti Svetog Nikole, Katedrala Svetog Sabinija (ita. Cattedrale di San Sabino) - romanska crkva iz 13. veka sa podzemnom kriptom u kojoj se nalaze drevne relikvije, Dvorac Bari (ita. Castello svevo di Bari) iz 12. veka sa kojeg se pruža veličanstven pogled na grad, Trg Mercantile (ita. Piazza Mercantile), pozorište Petruceli (ita. Teatro Petruzzelli) - četvrto po veličini pozorište u Italiji...

MATERA

Matera se nalazi u regiji Bazilikata, između Pulje i Kalabrije, na 65 km od grada Barija. Smeštena na 400 m nadmorske visine, iznad doline potoka Gravine, Matera je dugo vremena bila skrivena od očiju javnosti, posećivana samo od strane slučajnih prolaznika. Međutim, otkako je proglašena za evropsku prestonicu kulture 2019. godiine, Matera sve više privlači milione turista otkrivajući uzbudljivu istoriju ovog mesta. Zahvaljujući posebnom vidu drevnog graditeljstva, stari deo Matere je uvršten na UNESCO-vu listu zaštićenog kulturnog dobra.

ALTAMURA

Altamura predstavlja istorijsko jezgro u srcu regije Pulja na jugoistoku Italije. Nalazi se na 45 km od grada Barija i značajno je arheološko nalazište poznato po ostacima praistorijskih ljudi - takozvani "Čovek iz Altamure". Altamura se nalazi u brdskom području okružena južnim Apeninima i najpoznatija je po tradicionalnoj proizvodnji hleba i maslinovog ulja. Srce Altamure jeste katedrala Santa Maria Assunta koja predstavlja sjajan primer puljske romanike, dragulj retke lepote. Altamura podstiče turizam cele godine, pa tako među bitnim događajima jeste praznik Gospe Bunkamino prve nedelje avgusta kada se Gospin kip nosi ulicama grada uz veliko slavlje, kao i srednjovekovni praznik Federicus u spomen posete Fridriha II Altamuri.

ALBEROBELO

Alberobelo je živopisan gradić na jugoistoku Italije koji svojim izgledom izaziva zainteresovanost radoznalih turista. Gradić je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a zbog takozvanih trulo kućica koje su specifične po svom izgledu, građene od krečnjaka sa konusnim krovovima. U mnogim kućicama se nalaze barovi gde možete probati lokalna vina, koja možete kupiti u lokalnim prodavnicama, zajedno sa testeninom i biskvitima. U okruženju se mogu naći panoramske terase koje omogućavaju fantastičan pogled na ovo patuljasto selo. U samom centru grada se nalazi crkva Svetog Antonija iz 20. veka.

LEĆE

Leće je glavni grad istoimene pokrajine u regiji Pulja na jugoistoku Italije. Zbog značajnih baroknih spomenika, Leće se naziva "Firencom juga", a područje u kome se ovaj grad nalazi nosi naziv Salento. Prema legendi, grad je osnovan u vreme Trojanskog rata od strane plemena Mesapi, da bi ga Rimljani osvojili u 3. veku p.n.e. Danas Leće može da se pohvali vrednim spomenicima kulture kao što su Crkva Svetog Krsta, Crkva Svetog Nikole, Duomo...koje su u baroknom stilu, kao i rimskim amfiteatrom iz 2. veka.

OSTUNI

Ostuni je grad koji nije toliko popularan među strancima, ali je upravo to ono što ga čini posebnim. Ovaj grad nudi doživljaj prave Italije. Poznat je kao blještavo beli grad zahvaljujući viševekovnoj tradiciji bojenja zidova krečom što nije bio slučaj u ostatku Italije. Blizina mora, ukus dobrog vina i belina drevnih građevina je ono što će vas naterati da uživate.

POLINJANO A MARE

Polinjano a Mare se nalazi na jugu Italije, na obali Jadranskog mora. Grad je poznat po turizmu, agrokulturi i ribolovu. Istorija grada seže u praistoriju, mnogi narodi su uticali na razvoj ovog šarmantnog grada poput starih Rimljana, Vizantijaca i Normana. Obale na kojima se nalazi Polinjano a Mare sadrže morske pećine, dok se sam grad može pohvaliti bogatom arhitekturom poput Crkve Svete Marije Asunte, Opatije Čistilišta, Crkve Kozme i Damjana, kao i trgom Vitorio Emanuel koji predstavlja srce starog grada. Ono što ovaj grad čini posebnim jesu brojne plaže i uvale na obalama Jadrana.

PULJA IZMEDJU DVA MORA 2024 - Najbolje čuvana tajna južne Italije

BARI sa fakultativnom posetom: MATERA, ALTAMURA, ALBEROBELO, LEĆE, OSTUNI, POLINJANO A MARE

 

Program putovanja:                                                  5 dana / 4 noćenja sa doručkom / AVIO PREVOZ !

 

1. DAN  BEOGRAD-BARI
 Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 05:00. Poletanje aviona za Bari u 07:20, broj leta JU490. Sletanje u Bari u 09:00, transfer do hotela. Ostavljanje stvari kod recepcije , slobodno vreme do check in-a u hotel ili polazak na fakultativni pešački obilazak Barija - blokovi nazvani Muratiano, po vladaru Joakimu Muratu, Stari utvrđeni grad, bazilika Sv. Nikole, u kojoj leže mošti ovog velikog hrišcanskog sveca, obilazak glavnih trgova grada, uzanih uličica starog grada i gradskih zidina, do dolaska na Piacu Merkantile, na kojoj završavamo obilazak uz sjajni đelato… povratak u hotel u popodnevnim satime i check in u sobe. Slobodno vreme - predlažemo večeru u nekom od lokalnih restorana u kojima se služe poznati oriketi, tradicionalna puljanska pasta, posetu katedrali Sv. Sabina, ili gradskoj promenadi uz more. Takođe, Bari poseduje i dobre opcije za šoping, poput ulica Sparano da Bari ili Argiro… Noćenje.  

2. DAN MATERA I ALTAMURA
 Doručak. Drugi dan je rezervisan za fakultativnu posetu jednom od najpoznatijih gradova italijanskog juga - Materi, proglašena za prestonicu kulture Evrope za 2019. godinu, Matera je jedan od najstarijih naseljenih gradova u Italiji, u kojoj su neke od kuća-boravišta u pećinama ("I Sassi") stari i preko 9000 godina, a koriste se do današnjeg dana! Obilazak novih i starih sasa, penjanje uz strme  ulice ovog nesvakidašnjeg grada, koji vas vraća u neko drugo doba. Panoramske fotografije od kojih zastaje dah. U povratku za Bari svratićemo i do Altamure, grada poznatog po proizvodnji hleba i dobrog maslinovog ulja, kao i po čuvenom arheološkom nalazištu u njegovoj neposrednoj blizini. povratak u Bari u večernjim satima. Noćenje.

3. DAN OSTUNI , POLINJANO A MARE
Doručak . Fakultativna poseta Ostuniju i Polinjanu. Polazak u Ostuni u 08:00, dolazak u 09:00. Po dolasku u jedan od najautentičnijih Puljanskih gradova sledi pešački obilazak: Ostuni je jedinstven grad s krivudavim ulicama i lepo uređenim, šarenim okvirima prozora koji vas mogu navesti da pomislite da ste negde u Grčkoj. Poznat je i kao Citta Bianca - Beli Grad. Uživanje u šetnji starim gradom sa vodičem, tokom koje ćete videti mnoštvo istorijskih spomenika i srednjevjekovnih građevina.  Uzgoj maslina je jedna je od najznačajnijih aktivnosti u Pulji - uživajte u degustaciji autentičnog lokalnog italijanskog maslinovog ulja dok ste u Ostuniju. Nastavak dana u gradiću Polinjano a Mare koji je prestonica italijianskog đelata, kako kažu njegovi žitelji i jedan od najživopisnijih gradova italijanskog južnog Jadrana: nalazi se na litici, uklesan u njene vrhove, ispod kojih se nalaze živopisne plave špilje, koje daju mestu poseban prirodni šarm. Čuveno je takmičenje u skakanju sa litica, koje posmatraju kupači na maloj gradskoj plaži koja se nalazi u uvali podno grada. Polinjano je jedno od najomiljenijih letovališta za Italijane, te je atmosfera tipično italijanska, što daje posebnu vrednost za posetioce ovog grada. Uživanje u suncu, moru, fantastičnom sladoledu i ukusima italijanske kuhinje. Povratak u Bari u popodnevnim satima.  Slobodno vreme. Noćenje.

4. DAN LEĆE
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet za Leće. Grad je poznat i kao Firenca juga, zbog mnoštva baroknih građevina, među kojima se izdvajaju Bazilika Svetoga Krsta, kao i gradska Katedrala,  Duomo. Poznati su i rimski amfiteatar, crkva Svetog Jovana Krstitelja, Svetog Nikole. Ovdašnja arhitektura poznata je po dekorativnim gargojlima, stubovima i gremlinima. Posebnu pažnju privlači i stub Sant’Oronzo, rimski stub ovenčan bronzanom skulpturom sveca zaštitnika grada. Nakon šetnje gradom, uživaćemo u individualnim aktivnostima, lokalnim restoranima, muzejima. Slobodno vreme do polaska za Bari. Po povratku u Bari slobdno vreme. Noćenje.

5. DAN ALBEROBELO -BEOGRAD
Doručak i izlazak iz soba, ostavljanje stvari u luggage room-u. Slobodan dan do polaska na aerodrom (oko 17:00) ili fakultativno polazak ka Alberobelu (fakultativno) autentičnom gradiću u srcu Pulje, svetski poznatom po svojim kućicama nazvanim "I Trulli" - posebno građenih krovova, uz pomoc glatkog kamena iz doline Itrije. Uživanje u neobičnom pejzažu, za koga mnogi tvrde da izgleda kao mesto u kojem žive patuljci. Ne zaboravite da posetite neke od kućica, njihovi domaćini biće više nego srećni da vam pokažu unutrašnjost svoje kuće i naravno, ponude neki od lokalnih proizvoda koje prodaju - maslinovo ulje, domaće orikete (vrsta paste) i neko od dobrih italijanskih vina. Povratak u Bari u poslepodnevnim satima. Preuzimanje stvari iz hotela i polazak za aerodrom. Let za Beograd na liniji JU495 poleće u 20:30, sletanje na Bg aerodrom u 22:05.
Kraj programa.
 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Pulja, najbolje čuvana tajna južne Italije" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.
TERMIN PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA
08.08-12.08.2024
4 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
799€ - POPUNJENO !
12.09-16.09.2024
4 NOČENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
799€
10.10-14.10.2024
4 NOČENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
 799€

*Zbog čestih promena cena avio karata savetujemo da putovanje rezervišete što pre kako biste zadržali aktuelne cene !

CENA OBUHVATA:

-avio prevoz na relaciji Beograd–Bari – Beograd kompanijom Air Serbia (redovna linija) u ekonomskoj klasi , sa ručnim prtljagom od 8kg
-povratni transfer (voz ili autobuski transfer ) aerodrom–hotel–aerodrom
-4 noćenja sa doručkom u hotelu sa 3* u centru Barija
-uslugu vodiča na srpskom jeziku
-pripremu i organizaciju putovanja

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM)

-vođena  tura /Bari 10€
-izlet Matera i Altamura 45€  ( voz,  usluga vodica)
-izlet Alberobelo 40€ (autobuski transfer ili  voz , usluga vodica)
-izlet Leće 65€ (voz, usluga vodica)
-izlet Ostuni, Polinjano a mare 50€ (voz, lokalni bus ili taxi prevoz od zeleznicke stanice do centra Ostunija , usluga vodica)
-doplata za čekirani prtljag 
-ostale nepomenute troškove
-napojnica za vodiča 

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€. 

-obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 857 din (do 19 godina); 1243 din (od 19 do 69 godina); 2983 din (od 70 godina i više) - može se uplatiti u Travel Klubu

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU: 200€ umesto 210€


NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši GOTOVINSKI U POSLOVNICI najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa, i izvode se LOKALNIM JAVNIM PREVOZOM  (voz , autobus, taxi). Karte su grupne, bukiraju se unapred i nalaze se ( najčešće u elektronskoj formi)  kod vodiča ( putnici ne dobijaju pojedinačne vozne karte), a odlazak i povratak mora biti iskljucivo sa grupom . U slučaju da putnik želi duže ostatati na lokalitetu, mora kupiti novu kartu.  Travel Klub nema uticaj i nije odgovoran u slučaju kašnjenja, zastoja, štrajkova ili promene satnice javnog prevoza već samo može da nađe najbolju moguću alternativu za i u interesu svojih putnika.

POPUSTI  I DOPLATE:  Doplata za sobu 1/1 275 €.  Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ bez doplate . Boravišna  taksa  plaća se na recepciji hotela oko 3€ po osobi po danu

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA :  Aranžman se plaća ISKLJUČIVO VIRMANSKI ( preko računa: elektronski , uplatom u banci ili pošti) u dinarskoj protivvrednosti, 50% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put, elektronski, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ: U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van agencijskog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja. Cena avio karte sa aerodromskom taksom je podložna promeni i nije zagarantovana do momenta izdavanja avio karte. Promena imena nije moguća . Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca. U svim ostalim slučajevima važe uslovi avio kompanije Air Serbia.

 

        Zašto se kod avionskih Travel Klub putovanja izleti organizuju LOKALNIM JAVNIM PREVOZOM  ?

 • odlična povezanost gradova / većina evropskih gradova je povezana železnicom
 • ušteda vremena predvidjenog za prilaz gradu i parkiranje/ železničke stanice su uglavnom u najužem istorijskom centru grada
 • utapanje u sredinu lokalnog stanovnistva / kada imate angažovan autobus i servis od tacke A do racke B izolovani ste u potpunosti od realnog života mesta koje obilazite
 • upoznavanje kulture, običaja , navika, jezika i svakodnevnice stanovništva ( nemate komunikaciju samo sa saputnicima iz grupe ) 
 • kohezivnost i mobilnost grupe
 • razgled predela, lokalnog krajolika
 • komotitet /vozovi su prostrani, komforni , najčešće sa punjačem za telefon a uvek sa toaletom
 • manje grupe /organizacija puta sa manjim brojem ljudi , minimum 10
 • kulturni aspekt putovanja / na Travel Klub turama nemojte očekivati organizovan šoping i sl a preporuka je da na put krenete sa rucnim prtljagom od 8kg

  Naravno, svima onima koji sebe ne vide u javnom prevozu i putnicima sa zdravstvenim problemima i poteškoćama u kretanju preporučujemo da dobro razmisle pre ugovaranja putovanja, jer reklamacije po pitanju lokalnog prevoza nisu moguće. 


OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Residence Moderno 3* ili sličan je smešten u centru Barija na 10 minuta hoda od železničke stanice Bari Centrale i stanice metroa Bari K. Sella. Ovaj objekat ima recepciju koja radi 24 sata i klimatizovane smeštajne jedinice sa besplatnim bežičnim internetom. Sobe i apartmani imaju TV i sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Apartmani imaju čajnu kuhinju i balkon. Hotel se nalazi na samo 100 metara od trga Piazza Giulio Cesare, na 2 minuta hoda od bolnice Policlinico di Bari.

https://www.residencemoderno.com/

   

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA :

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre početka putovanja. Program je rađen na bazi minimum 10 putnika.

ORGANIZATOR  zadržava pravo da realizuje putovanje uz korekciju cene u slučaju manjeg broja prijavljenih ili  usled promena na monetarnom tržištu . ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).  Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Posebne napomene su sastavni deo Programa putovanja. Organizator putovanja Organizacija Stari grad- TRAVEL KLUB , Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj  28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Pulja, najbolje čuvana tajna južne Italije" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.


OPŠTE NAPOMENE:
-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.