Baden Virtemberg, Nemačka 2024 -bajkoviti zamci i prestižni univerziteti (Karlsrue, Baden Baden, Hajdelberg, Štutgart, Tubingen) - 13-17 februar 2023 ( SRETENJE) , 19-23 mart , 22-26 april / 5 dana/4 nocenja u Karlsrue u hotelu 3*/AVIO PREVOZ !

CENA: USKORO ! / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA

Baden-Virtemberg je Nemačka pokrajina koja se nalazi na jugozapadu zemlje. Geografski gledano Baden-Virtemberg pokrajina se nalazi na teritoriji istorijskih pokrajina Vojvodstva Baden, Kraljevine Virtemberg i pruske teritorije Hoencolern. Danas je Baden-Virtemberg treća pokrajina u Nemačkoj po broju stanovnika i površini sa Štutgartom kao glavnim gradom.

KARLSRUE

Karlsrue ili u prevodu Karlovo odmorište je univerzitetski grad u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Nalazi se na istočnoj obali reke Rajne na granici Nemačke sa Francuskom.Izgrađen 1715. godine, grad je lepezasto počeo da se širi južno od dvorca koji se nalazi u centru i to u vidu lepeze. Grad se nalazi u gornjoj dolini Rajne, a kroz njega protiču još dve manje rečice Pfinc i Alb, dok se na istoku graniči sa severnim obroncima Švarcvalda. Poznat kao univerzitetski centar, Karlsrue je sedište jednog od najstarijih tehničkih univerziteta i istraživačkih centara u zemlji.

BADEN BADEN

Baden Baden ili banja luksuza. Na jugozapadu Nemačke, na zapadnim obroncima Švarcvalda i obalama reke Os, zauzeo je svoje mesto grad Baden Baden odnosno svetski poznata banja, mineralno lečilište, planinsko letovalište koji tekođe domaćin poznatom šahovskom turniru. U samom gradu postoji 14 termalnih izvora temperature između 14 i 66 stepeni celzijusa koji dnevno izbace 3.5 miliona litara vode. Mnoštvo klinika, hotela, parkova i lekovitih izvora ovu banju čine idealnu za oporavak ili odmor u svakom pogledu. Grad se ističe baroknom arhitekturom i mnoštvom simpatičnih kafića, galerija i antikvarnica.

HAJDELBERG

Hajdelberg je grad u nemačkoj saveznoj državi Baden Virtemberg i nalazi se na pola puta između Frankfurta i Štutgarta u dolini reke Nekar. Prvi put se pominje u 1196. godine, a iznad starog grada se izdiže zamak iz srednjeg veka podignut na ostacima ranije tvrđave. Danas je Hajdelberg mešavina srednjevekovnog i modernog doba i jedan je od napoznatijih univerzitetskih centara u Evropi koji su između ostalog pohađali i Jovan Ristić, Jevrem Grujić, Ljubomir Nenadović i još neki poznati Srbi.

ŠTUTGART

Štutgart je glavni grad nemačke savezne države Baden Virtemberg i politički centar te pokrajine.Štutgart se nalazi na sat vremena od Švarcvalda u plodnoj dolini reke Nekar okružen gustim šumama i vinogradima. Grad obiluje mnoštvoom muzeja i galeriija među kojima se ističe stara državna galerija koja čuva dela velikih umetnika poput Rembranta, Rubens i Monea. Štutgart je takođe grad koji je bogat sakralnom arhitekturom što i nečudi s obziroom da je sedište dve konfesije i to Evangelističke biskupije i  Rimokatoličke biskupije.

TUBINGEN

Tubingen je još jedan u nizu od poznatih univerzitetskih gradova u Nemačkoj. U ovom gradu godišnje živi oko 25 000 studenata i Tubingen predstavlja grad sa najnižom stopom starosti od svih gradova u Nemačkoj. Univerzitet u Tubingenu je osnovan 1477. godiine i ubraja se među najstarije u Evropi. Zbog velikog udela studentske populacije, Tubingen je šezdesetih godina prošlog veka bio jedan od glavnih centara studentskih pokreta i studentskih pobuna.

Program putovanja:

1. dan Beograd-Karlsrue

Sastanak grupe na aerodromu u Beogradu u 13:15. Poletanje aviona za Karlsrue u 15:20, broj leta W64109. Sletanje u Karlsrue u 17:20, po obavljenim graničnim i carinskim formalnostima transfer do hotela (bus+voz.) dolazak u hotel Oko 20:00. Smeštanje i slobodno vreme. Noćenje.

 

2. dan Karlsrue i Baden Baden

Doručak. Slobodan dan u Karlsrueu ili fakultativni obilazak centra grada i obližnje mondenske banje Baden Baden. Karlsrue je jedan od najvećih gradova Baden-Virtemberga, i za Nemačku posebno značajan jer se u njemu nalazi Federalni Ustavni Sud. Grad je izuzetan primer dobre urbanističke prakse, pa se po svojim zrakastim ulicama koje se šire od gradskog dvorca u centru u narodu zove i “grad-točak” - 32 ulice vode od centra, a sve njih povezuju polukružni bulevari. Poznat je i po svojoj neoklasičnoj arhitekturi koja mu daje poseban šarm i otmenost, a nedavno je od UNESCO-a dobio je laskavu titulu kreativnog grada multimedijalnih umetnosti, o čemu možete saznati više u njegovim brojnim muzejima. Takođe, u gradu je moguće posetiti botaničku baštu koja je, iako ne tako raskošna kao pre Drugog svetskog rata, i dalje omiljneno mesto za šetnju i razonodu građana Karlsruea, kao i posetilaca. Nakon obilaska centra grada sledi kratko slobodno vreme nakon koga odlazimo u Baden Baden, najpoznatiju među nemačkim i centralnoevropskim banjama. Kratka vožnja vozom iz Karlsruea do badenske stanice, a potom i kratka vožnja do centra Baden Badena lokalnim autobusom. Od 2021. godine Baden Baden našao se na UNESCO-voj listi Svetske baštine, na koju je uvršten kao jedna od velikih evropskih banjskih gradova. Ovo lečilište podno planine Švarcvald poznato je još od rimskog doba, i do danas održava tradiciju banjskog turizma, po kojoj je poznat u celoj Nemačkoj i šire. U Badenu se svake godine bira najlepša ruža na svetu, na čuvenom festivalu cveća čiji je grad domaćin. Više od 60% gradskog područja pokriveno je šumom što ga čini posebno atraktivnim za odmor u prirodi i daje posebno visok kvalitet vazduha. Obilazimo centralne atrakcije oko Kurparka - Trinkhale, kazino, teatar, izvor Zintenštajn brune… slobodno vreme za uživanje u banji, i eventualno posetu nekom od poznatih kupališta kao što su Fridrihsbad rimsko kupatilo ili Karakaline terme…Povratak u Karlsrue po dogovoru. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3. dan - Hajdelberg

Doručak. Slobodan dan u Karlsrueu ili fakultativna poseta Hajdelbergu. Kratka vožnja lokalnim vozom od stanice u Karslueu do Hajdelberga. Najpoznatiji i najstariji nemački univerzitetski grad do danas je jedan od najznačajnijih obrazovnih centara ne samo na teritoriji Nemačke, već i cele Evrope. Ali pored svog uvaženog univerziteta (iz 1386.) koji privlači mnoštvo studenata i naučnika, grad je poznat kao jedna od najromantičnijih destinacija u Nemačkoj - njegov položaj na reci Nakar, stari srednjevekovni mosti čuveni Hajdelberški zamak, vinogradi, barokni stari grad i poznate staze za šetnju po okolnim šumama (“staze filozofa”) doprinose da ga svake godine poseti stotine hiljada posetilaca iz celoga sveta, od kojih mnogi dolaze brodom preko plovnog sistema Rajna-Nakar… prošetaćemo njegovim slikovitim ulicama, uživati u dobroj hrani, diviti se lepoj arhitekturi i istraživati njegovu kulturnu ponudu u nekom od mnogih muzeja… u večernjim satima povratak u Karlsrue. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4. dan - Štutgart i Tubingen

Doručak. Slobodan dan u Karlsrueu ili fakultativna poseta Štutgartu i Tubingenu. U jutarnjim satima odlazak vozom (oko 1h vožnje) iz Karlsruea u Štutgart. Glavni grad države Baden-Virtemberg, okružen je voćnjacima, vinogradima i šumovitim brežuljcima. Na dnu ove bogate doline nalazi se reka Nekar i stari grad sa svojim istorijskim građevinama. Osim što je važan istorijski grad, sedište jedne od tradicionalnih nemačkih kraljevina koje su osnovale ujedinjeno Nemačko carstvo 1871., Štutgart je takođe poznat kao kolevka nemačke automobilske industrije i dom je Mercedes-Benca i Poršea. Po dolasku na glavnu stanicu pozdraviće nas jedan od gradskih simbola - veliki rotirajući Mercedesov znak na staničnom tornju. Prošetaćemo centralnim pešačkim ulicama i proći čuvene Dvorske vrtove Virtemberških palata… slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska za Tubingen. Vožnja vozom od oko 1,5h. Grad Tubingen izgleda kao kulisa nekog Diznijevog filma. Slikoviti stari grad i šarene zgrade urednih fasada na reci Nekar, drvoredi stabala čije krošnje procvetaju svakog proleća podsećaju na neka davno minula vremena… osim po bajkovitom okruženju, arhitekturi i uređenju, ovaj grad poseban je po još nečemu. Može se bez problema smatrati zelenom prestonicom Nemačke pa čak i Evrope. Stanovništvo je jako mlado (najmlađe u Nemačkoj!) i obrazovano, grad ima jak univerzitet i gotovo svaki treći od 90.000 stanovnika je studentskog uzrasta. Iako izgleda kao da pripada nekoj od bajki Braće Grim, grad ima izuzetno napredne politike vezane za zeleni razvoj, socijalističke prakse i sve ono što jedan napredni grad u 21. veku može da ima… slobodno vreme nakon šetnje u starom gradu… povratak za Štutgart u večernjim satim i dalje za Karlsrue. Slobodno vreme. Noćenje.

 

5. dan - Karlsrue Beograd

Doručak. Odjavljivanje iz soba. Slobodno vreme do polaska na aerodrom (oko 13:00) Preuzimanje stvari iz hotela i polazak na aerodrom. Let za Beograd na liniji W64110 poleće u 16:10, sletanje na Bg aerodrom u 18:00.
Kraj programa.