ISLAND PUN KRUG -RING ROAD 2024 -ZEMLJA VATRE I LEDA (Obilazak najvećih atrakcija duž celog ostrva kružnim putem od 2400km u maloj grupi) - 12-21 septembar (21-30 septembar) /10 dana /8 noćenja sa doručkom /AVIO + mini bus prevoz 2400km / HOTEL 3*/ vodič na srpskom

CENA: 2490€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Island, ostrvo koje ,,gori i dimi" , ostrvo nepreglednog zelenila i krajolika, uzbudljiva je i nesvakidašnja avantura. Ostrvo ima samo dva godišnja doba (leto na plus deset i zimu na plus pet stepeni Celzijusa, u proseku), i robuje čudesnoj rotaciji planete – tako što je pola godine okrenuto Suncu, a pola godine Mesecu. Zapravo, preko zime, koja traje od oktobra do aprila, na Islandu sviće u 11, a mrak počinje u 15 sati. Jedina prirodna atrakcija za to vreme, ali daleko od naseljenih mesta su aurore, polarna svetlost koja šara nebo. Od maja počinje dan, i to 24 sata: Sunce kao zalazi u dva ujutru, a ono što je islandska noć kod nas se naziva sumrakom i traje naredna dva sata. Ponoć pod sunčevim zracima (kad je lepo vreme) deluje nestvarno u gradu koji spava iza roletni ili navučenih zavesa.


Nedovoljno otkrivena i neistražena, ova mala ostrvska država na samom severu Evrope predstavlja pravu poslasticu za putnike odviknute od komercijalnih destinacija, željne avanture i novih iskustava. Island je zemlja nestvarnih prirodnih lepota u kojoj možete videti gotovo sve: od glečera opasanih ledom, preko polja lave, gejzira i vodopada pa sve do dugačkih plaža od belog i crnog peska, tektonskih ploča, termalnih izvora, plavih kitova, vulkanskih kupola kao i futurističkih građevina i još mnogo mnogo toga. Ovo nije obično putovanje, ovo je avantura koja se pamti čitavog života!

POPULARNE ATRAKCIJE:

VODOPADI SKOGAFOSS I SELJALANDSFOSS

Skogafoss (Skogafos), jedan je od najpoznatijih svetskih vodopada i definitivno čudo prirode koje vredi videti. Vodopad se nalazi u južnom delu zemlje, sa širinom oko 25 metara i visinom pada vode 60 metara. Smešten je u prelepom zelenom pejzažu i čini jedan od najlepših prizora koje priroda može da stvori.

Vodopad Seljalandsfoss, smešten na južnoj obali Islanda. Ovo spektakularno prirodno čudo pada sa oko 60 metara u inače miran bazen ispod, a stiene, staze i skriveni put vodi vas iza vodopada tako da možete videti pad iz svih uglova i sa svih strana.

DYRHOLAEY

Dyrhólaey, rt visok 120 metara, nalazi se nedaleko od sela Vik. Mesto je dobilo ime po masivnom luku. Smatra se da se nastao u podzemnoj vulkanskoj erupciji. Sa vrha se rta se pruža fantastičan pogled gde možete napraviti fantastične fotografije, kao i uspomene.

 REINISFJARA

Reinisfjara je svetski poznata plaža sa crnim peskom koja se nalazi na južnoj obali Islanda, odmah pored Vik i Mirdala, koje je najjužnije selo na ostrvu Island. Rejnisfjara se smatra najlepšim primerom islandskih plaža sa crnim peskom i 1991. godine je proglašena od strane Nacionalne geografije kao jedna od 10 najboljih ne-tropskih plaža koje treba posetiti na planeti.Plaža je takođe svetski poznata iz razloga što su ovde snimane mnoge popularne serije i filmovi kao što su Igre prestola, Vikinzi, Odmetnik 1: Ratovi zvezda, Zvezdane staze i mnogi drugi. 

VIK

Selo Vik je najjužnije selo na Islandu, koje se nalazi na glavnom obilaznici oko ostrva, oko 180 km jugoistočno od Rejkjavika. Uprkos svojoj maloj veličini, ono je najveće naselje na oko 70 km okolo i važno je iskrcalište, pa je na putokazima označeno sa velike udaljenosti. Selo Vik je poznat po rezervatu različitih vrsta ptica, koje nastanjuju mnogobrojne stene.

 

 

 

 

Korisne informacije:

ZANIMLJIVOSTI:

Posmatranje kitova: Island je jedno od najboljih mesta na svetu gde se zapanjuće možete približiti kitovima. Ovde se nalazi preko 2000 vrsti uključujući plavog, grbavog,orka.  Glavno mesto je Husavik, ali ture sa profesionalcima pružaju mogućnost krstarenja do Trollaskagi i stare luke Rejkjavika. Špic sezone  je od maja do septembra.

Futurističke crkve: Island ima futurističke, mitske i iznenađujući modernističke crkve, poput ogromne crkve u Rejkjaviku Halgrimskirkja, inspirisana tragovima lave. Crkva u Stykkisholmur-u podseća na izbeljen pršljen velikog boga, dok u Akureyri-u inspirisana je Frenkom Loj Rajtom. Crkva u Olafsvik-u podseća na mrežu krila aviona, dok u Blondous-u podseća na vulkansku sivu kapu, a u Bjarnaneskirkja-u crkva je potpuno bela piramida koja podseća na Vatnajekidl, odnosno najveći lednik na Islandu.

Posmatranje ptica:  Na proleće i leto migriraju jata iz Afrike i Amerike i pridruže se lokalnim pticama- divlja guska,  15 vrsti patki, morski gnjurac, siva čaplja. Glavno mesto za posmatranje ptica je na jezeru Myvatn, Vestfirdir,Dyrholaey,  Ingolfshofdi i Westmann ostrva. Island se takođe može pohvaliti staništem arktičkih ptica, i Islandskim sokolom-najvećim na svetu.

Kultura: Island se ističe kreativnošću, prepoznatljiv je dizajn Dizajnerskog centra u Rejkjaviku. Osećaj duhovitosti i tradicije oseća se i u drugim oblastima : Bjork, Sigur Ros, umetnik Olafur Eliason, pisci Arnaldur Indridason i nobelovac Haldor Kiljan Laxness.

Nordijsko nasleđe: Islandsko veličanstveno nasleđe predstavlja duhove iz drevnih nordijskih mitologija. Breithafjordur je nekada progonio zli Erik Crveni (otrkio je Grenland) , dok je Borgarfjordur-om nekada upravljao Egil –  Posetite Keldur i kuću prekrivenu travom ili inzvanredni muzej na liticama u Skogar-u, ili u  Njardviku-u  u Vikingaheaimer-ovom muzeju 1000 godišnji stari brod koji je plovio za Ameriku.

Polarna svetlost: Od oktobra do aprila, Island je sjajna platforma polarne svetlosti, kada se naelektrisane čestice solarnih magnetnih polja spoje sa atomima atmosfere stvarajući raznobojnu nebesku čaroliju. Nije bitno da li se nalazite na poljima, seoskim dolinama ili blistavim glečerima u svakom delu imate šansu za ovaj nebeski spektakl.

Geotermalni bazeni: Plava laguna je turistički žreb u blizini Rejkjavika, ali Island je prošaran plavim mlečnim geotermalnim bazenima. Tople kupke obiluju oko Hveragerdl-a, dok Laugarvatn ima jedinstveni gejzir saunu.  Lysuholslaug je bogat algama koje su odlične za kožu, dok Krossneslaug i Hofsos nude fantastične bazene pored okeana. Jezero Mivatn mirniju alternativu poput plave lagune.

Vodopadi: Islandski vodopadi izgledaju poput onih sa reklama. Dettefoss ima najmoćniji pad u Evropi, dok Godafoss nosi naziv  „Vodopad Bogova“.

Kitovo meso: kitovo meso se još uvek služi u restoranima, uglavnom zbog turista koji imaju uverenje da je ovo deo islandske kulture. Ali Islanđani su ubili kita 30ih i samo 5% njih ga je pojelo. Ukoliko stvarno želite lokalnu poslasticu probajte Artičkog jastoga na mestima poput Vid Fjorubordid u ribarskom delu Stokkseyri pored Rejkjavika.

Vilenjaci: Dok norvežanski džinovski trolovi imaju natprirodno poštovanje, islandski vilenjaci izgledaju malo blesavo. Više od polovine stanovništva tvrdi da veruju u Huldufolk – skrivene ljude poput nas samo nevidljive. Obično su mirni, naljute se zbog nepoštovanja ili prestupa.

Runtur: možemo prevesti kao „vožnja u krug“, runtur je nastao među mladima koji su pokušali da naprave veštačko uzbuđenje u njihovim životima, posebno u hladnim zimskim mesecima. Ovo podrazumeva bande glasnih tinejdžera koji se u svojim automobilima voze okolo, uz povremeno zaustavljanje na parkinzima radi druženja.


Tradicionalna Islandska kuhinja: Za razliku od kitovog mesa, ova stvar je drevni pedigre- ali se teško vari. Hakarl ili trula ajkula – toksiččna ajkula koja je sahranjena mesecima, a zatim sušena da bi bila jestiva. Svid – zaklana i kuvana glava ovce na tanjiru. Hrutspungu – kiseli testisi ovna. Od nosa do repa ovde se sve jede.

Humar – arktički jastog kuvan na maslacu sa belim lukom, serviran sa mirođijom i salatom.
Jagnjetina – punjene islandske viršle predstavljaju nacionalni obrok, jedu se sa svime.
Skir – Islandski jogurt- iako je tehnički bliže mekom siru. U svakom slučaju pomešan je sa mlekom i serviran sa islandskim borovnicama, ovo je ukusno i zdravo.

Islandska tradicija upozorava da se ne baca kamenje zbog opasnosti od slučajnom udara huldufolk-a.


STANOVNIŠTVO
Izolacija Islanda i nedostatak imigracije čine Island jednom od najvećih svetskih genetski nerazređom populacijom- laboratorije za genetske studije su pokazale da se njihovim ljudima lako može ući u trag porodičnog stabla čak vekovima unazad.Islandsko pismo se takođe malo promenilo od prvog zapisanog u 12.veku. Većina meštana odlično priča engleski. Islandska prezimena su jako karakteristična- formirana su kombinacijom imena oca ili majke plus pol i na to se doda son ili dottir. Dakle Einar i Helgarin sin Erik je Erik Einarsson, ali ćerka Gudrun može biti Gudrun Einarsdottis ili Gudrun Helgarsdottir. A ako Erik ima sina Einar, on bi bio Einar Eriksson.


ŠOPING
Ovde je popularna tradicionalna trikotaža.  Čak i ako džemper košta 100 funti, smatra se doživotnom investicijom.
Islandski dizajn je manje poznatiji u odnosu na Scandi Chic- ovde je jedinstvena modna kuća u Rejkjavik Dizajnerskom centru.
Popularne su majice na kojima se nalaze printovi vulkanskih kapa sa natpisom Hej zaboravio sam jogurt.
Odeća, obuća i  dodaci su napravljeni od jakih kostiju riba i imaju sivnu teksturu.


Valuta: Islandjsa kruna
Struja: Dvofazna, 230v
Populacija: 325,000
Površina: 4/5 veličine Engleske

Novac:  zvanična valuta je  islandska kruna (ISK)  ( 1 EUR = 138 ISK) kursna lista na dan objavljivanja programa.
PREPORUKA: Na Islandu se za plaćanja koriste kreditne kartice, retko je plaćanje u kešu. Menjačnica na Islandu ima vrlo malo( jedna na aerodromu Kefalik i nekoliko u okviru turističkih biroa u gradu koje imaju skraćeno radno vreme. Iz tog razloga preporučujemo da za plaćanje koristite kreditne kartice ili da pre polaska na put pokušate da u našim menjačnicama da kupite islandske krune (iznos koji vam može biti potreban za prve dana boravka na Islandu.)
Razlika u vremenu:  vreme na Islandu je minus jedan sat u odnosu na Srbiju (u trenutku objavljivanja programa) . Struja: 220 volti , Telefon: Sve mreže imaju roming . Klima :  S obzirom na geografsku širinu klima u zimskom period je umerena. Prosečne temperature u južnom delu zemlje se kreću od  -10 C do 0 C , dok je na severu prosečna temperatura između -25 C  -30 C. Zbog blizine Arktika zimski dani, posebno u Decembru, su kratki ali u Martu ima u proseku 12 sati dnevnog svetla, kao i u drugim delovima Evrope. Sunce izlazi između 07:00 -08:00 h a zalazi između 18:00 – 19:00 h.
Jezik : islandski koji je ostao gotovo nepromenjen od kada su Vikinzi naselili ostrvo u IX i X veku. Koriste se i engleski i danski. Hrana : islandska kuhinja temelji se na ribi i jagnjetini a najpoznatiji specijaliteti su : marinirani losos i smuđ, morski pas i skyr – vrsta jogurta.
Odeća : slojevita, udobna, topla, vodootporna (zimska jakna, pamučne pantalone ( ne farmerke jer one zadržavaju vlagu), udobna, nepromočiva obuća, kapa, šal, tople rukavice.) Kupovina: vuneni prekrivači, vikinški nakit od zlata i srebra, predmeti od lave.

 

 

 

 

 

Program putovanja : 
 

ISLAND PUN KRUG 2024  -ZEMLJA VATRE I LEDA 
10  dana / 8 noći/  avio prevoz + kombi prevoz od 2400km 

Putujte popularnim islandskim kružnim putem u maloj grupi 
Čuveni 'Kružni put'  povezuje većinu gradova i sela. Putovanje je poznato po raznovrsnosti pejzaža, prolazeći pored najpoznatijih islandskih lokacija. 

Program putovanja:     

1. dan (30.04.): BEOGRA-KEFLAVIK
Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla tri sata pre zakazanog leta. Let za Beč u 18:40h, broj leta OS 738. Sletanje u Beč u 19:50h po lokalnom vremenu. Pauza između letova 1h i 10 min. Poletanje aviona iz Beča u 21:00h, broj leta OS 327. Sletanje u Rejkjavik u 23:20h. Transfer do smeštaja. Noćenje.

2. dan (01.05): KEFLAVIK -VIK (240km) 

Doručak. Pakujemo se i u jutarnjim časovima krećemo glavnom islandskom saobraćajnicom prema jugoistoku ostrva.  Sam put do ovog mesta je priča za sebe, smenjivanje pejzaža, od vulkanskih plaža do glečera i neverovatnih kamenih formacij.  Posećujemo 62m visok  vodopad  Skogafoss kao i Seljalandsfoss koga zbog specičnog pada možemo videti sa obe strane. Usput posećujemo litice u okviru rezervata prirode Dyrhoaley, kao  i crnu plažu Reinisfjara , svetski poznatu plažau sa crnim peskom. Plaža Reinisfjara se smatra opasnom, prvenstveno zbog svojih snažnih, nepredvidivih talasa i jakih podvodnih struja. Na karaju stizemo do mesta Vik. živopisnog gradića na najjužnijoj tački Islanda. Noćenje.
 

3. dan (02.05.) VIK-HOFN ( 290km) 
Doručak. Držimo pravac prema istoku i posećujemo kanjon Fjađrargljufur, zatim zaštićeno područje Skaftafell, koje je deo Vatnajokull nacionalnog parka. Idemo dalje i posećujemo možda najčuvenije i najlepše mesto na Islandu – Jokulsarlon lagunu glečera i čuvenu Diamond Beach plažu u blizini lagune.  Dijamantska plaža, poznata i kao Breiðamerkursandur na islandskom, je kultna atrakcija na Islandu. Izraz „Dijamantska plaža“ odnosi se na kristalne sante leda koje su razbacane po obali, nalik dijamantima. Od glečera Breiðamerkurjokul, ovi ledeni blokovi su se odvojili pre nego što su završili na plaži. Šetaćemo među santama leda i istraživati  lepotu plaže sa crnim peskom, koja nudi nenadmašne mogućnosti fotografisanja i uspomene koje nećete zaboraviti. Vozimo se još malo prema istoku i smeštamo se mestu Hofn. Noćenje.
 

4. dan (03.05.) HOFN-MYVATN ( 460km) 
Doručak. Napuštamo smeštaj u jutarnjim časovima. Vozimo se u pravcu najvećeg grada na istoku, Egillstadira.  Prilika za kraću šetnju po gradu i kafu. Iskoristićemo priliku da posetimo najpoznatiji fjord na istoku Islanda – Seydisfjordur.  Vozimo se dalje ka severu kroz pejzaže koji deluju nestvarno, kao sa druge planete. Zato je severoistočni deo Islanda veoma popularan za snimanje SF filmova. Posećujemo Dettifoss, najmoćniji vodopad Evrope. Vožnja do smeštaja u okolini jezera Myvatn, pravog čuda prirode.  Noćenje.
 

5. dan (04.05) MYVATN-AKUREYRI ( 200km )
Doručak.. Obilazimmo atrakcija na području jezera Myvatn.  Zatim posećujemo područje vulkana Krafla. Obilazićemo geotermalno područje Hverir sa sumpornim izvorima, pseudokratere Skutustadir, atraktivni vulkan Hverfjall, neobične vulkanske oblike u samom jezeru, kao i Dimuborgir polje lave sa neobičnim oblicima vulkanskog porekla. Na ovom području ćete imati prilike da vidite i nekoliko mesta koja su se pojavila u poznatoj seriji “Igre prestola”. Iskoristićemo i priliku da se ( fakultativno) okupamo u prirodnom geotermalnom kupalištu Myvatn Nature Baths. Mnogi putnici ovo kupalište smatraju boljim od čuvene Plave lagune. Nastavljamo u pravcu Akureyri-ja. Noćenje.
 

6. dan (05.05) AKUREYRI-BORGARNERS ( 480km)
Doručak. Dan rezervisan za fakultativni izle  "Posmatranje kitova u Dalviku". Da bi posmatrali kitove idemo u simpatični gradić Dalvik, gde se ukrcavamo na brod i krećemo na avanturu posmatranja kitova sa pecanjem ribe sa broda. Posmatraćemo uglavnom grbave kitove koji vole publiku i ponekad izvode akrobacije iznad vode. Napomena: Ukoliko putnik ne želi  da ide na turu posmatranja kitova, ostaje u Davliku. Nije predvidjen povratak u Akureyri. Nastavak puta ka Borgarnersu. Noćenje.


7. dan (06.05) BORGARNERS-SNAEFELLSNES -REJKJAVIK ( 350km) 

Doručak. Obilazimo prelepo poluostrvo Snaefellsnes na zapadu ostrva. Plan je da vidimo sve što je vredno pomena. Od čuvene planine Kirkjufell, vulkana Snaefellsjokull koji je inspirisao Žila Verna da napiše “Put u središte zemlje”, do živopisnog ribarskog sela Arnarstapi, koje krase neobični oblici bazaltnih stena koje vire iz okeana. Videćemo još i gradić Stykkisholmur, plažu sa prijateljski raspoloženim fokama, kao i ostala značajna mesta ovog poluostrva. Nastavka puta ka Rejkjaviku. Noćenje.


8. dan (07.05.)
REJKJAVIK- ZLATNI KRUG- SKY LAGOON ( 280km) 
Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili vam preporučujemo fakultativni obilazak ‘’Zlatnog Kruga’’  koji čine Thingvellir nacionalni park, Geysir (gejzir) i  Gulfoss vodopad (Zlatni vodopad). Sa ove tačke krećemo ka jugu i obilazimo krater Keriđ (ulaz oko 4€) i još neka interesantna mesta. Predveče ( na zalasku sunca) predlažemo fakultativno kupanje u Sky Lagoon u luci Karsners. Noćenje. 

9. dan (08.05) REJKJAVIK- BLUE LAGOON- KEFALIK ( 100km) 
Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme u Rejkjaviku. Predlažemo upoznavanje centralnih gradskih znamenitosti Rejkjavika – najsevernijeg glavnog grada u Evropi. Zgrada Parlamenta, Harpa koncertna dvorana u čijoj blizini se nalazi i rezidencija premijera Islanda, Laugavegur šoping ulica, Halgrimskirkja – katedrala futurističkog izgleda napravljena u sećanje na Islandskog pesnika Halgrimura Petursona koja predstavlja glavno obeležje Rejkjavika. Nakon toga odlazak u Plavu lagunu ( fakultativni ulazak ).
Napomena: Ukoliko ne želite ulaziti u Plavu lagunu poslednjeg dana , vreme do poletanja aviona možete iskoristiti u lokalima u okviru kopleksa. Nije planiran povratak u Rejkjavik po putnike.
Oko 20h polazak na aerodrom.


10. dan (09.05.) BEČ ( ili FRANKFURT) -BEOGRAD

Let za Beč 00:10h, broj leta OS328. Sletanje u Beč u 06:15h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova 03:05h. Poletanje aviona iz Beča u 09:20h, broj leta OS735. Sletanje u Beograd u 10.25h.
Kraj programa.
Napomena: u prvomajskom terminu povratni let za Frankfurtu 00:25h, broj leta LH 869 Sletanje u Frankfurt u 05:55h po lokalnom vremenu. Pauza između letova 4h i 50min. Poletanje aviona iz Frankfurta u 10:45h, broj leta LH 1406.  Sletanje u Beograd u 12:40h.  

Napomena: Island je uzbudljiva i nesvakidašnja avantura,. S tim u vezi imajte na umu da u slučaju nepredvidivih vremenskih prilika, program i satnica mogu biti izmenjeni. Travel Klub će u tim situacijama pokušati da pronađe najbolje rešenje za svoje putnike, medjutim ne može biti odgovoran u slučaju neprohodnosti puta, zatvaranja lokaliteta i sl. niti za eventualne novonastale troškove.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Island, zemlja vatre i leda , pun krug " je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

 

TERMIN  PUTOVANJA
USLUGA
SMEŠTAJ
CENA

30.04.2024 -09.05.2024

PRVI MAJ/USKRS
8 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
  2490€-POPUNJENO !
10.05.2024-19.05.2024

8 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
 2490€-POPUNJENO !
12.09.2024-21.09.2024
8 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
2490€
21.09.2024-30.09.2024
8 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 3*
2490€

 

CENA OBUHVATA :

-avio prevoz sa ukljucenim taksama na relaciji Beograd – Rejkjavik ( Keflavik aerodrom)- Beograd kompanijom Austrian Airlines (redovna linija) u ekonomskoj klasi sa ručnim prtljagom od 8 kg,
-kružna  tura od 2400 km prema program putovanja. Napomena: Prevoz se izvodi mini-busom do 20 mesta ili  najčešče kombijem 8+1 mesto.  U slučaju kombi prevoza, vaš vodič biće ujedno i vozač.
- 8 noćenja sa doručkom u hotelima sa 3* prema program putovanja (1 noć Keflavik, 1 noć Vik. 1 noć Hofn, 1 noć Myvatn, 1 noć Akureyri, 1 noć Borgarners, 2 noći Rejkjavik )
Hotel u Borgarnesu je kategorisan sa 2*
- uslugu stručnog vodiča na srpskom jeziku
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove pripreme i organizacije putovanja

CENA NE OBUHVATA -FAKULTATIVNI PROGRAM-OBAVEZNA PRIJAVA PRILIKOM REZERVACIJE :
-doplata za čekirani prtljag
Napomena: Preporuka je organizatora da ne nosite puno stvari i ne radite doplatu za čekirani  prtljag pre puta. Pri povratku , u slučaju kupovine suvenira, možete eventuano uraditi doplatu na aerodromu u Keflaviku.
- ULAZNICE ZA LOKALITET : (* Napomena: Cene su podložne promeni. Obavezna prijava unapred i plaćanje po pozivu organozatora, radi rezervacije mesta.)
- Myvatn Nature Baths   55  (6900 ISK)
- Sky laguna 95  ( ulaznica Pure Pass  9790 ISK sa ukljucenim  paketom od 7 rituala i povratnim transferom iz Rejkjavika)
- Plava laguna  75  ( ulaznica Comfort Blue lagoon  9990 ISK sa ukljucenom maskom , peškirom i pićem po izboru)
- FAKULTATIVNI PROGRAM :
-Posmatranje kitova u Davliku 95€
-Zlatni krug 120 €
-napojnica za vodiča

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 10€. 

- obavezno medjunarodno putno zdravstveno osiguranje sa Covid pokrićem 2220 din ( 30.000€ pokrice) (od 19-70 god., 1250 din (do 18 godina); 3750 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 45 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati

OBAVEZNO PONETI NA PUT:
• Kupaći kostim
• Peškir (za geotermalna kupališta)
• Vodonepropusnu jaknu, vodonepropusne pantalone, i vodonepropusnu obuću  (najbolje od gore-tex materijala).
• Kapu i rukavice
• Dobro raspoloženje

POPUSTI  I DOPLATE:  Doplata za sobu 1/1 750€. Napomena: Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ ili 1-3 bez doplate.. Boravišna taksa se plaća  na recepciji hotela 600 isk  po osobi po danu ( 4,5 eur)

NAPOMENA ZA AVIO PREVOZ: U slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. U tom slučaju ili u slučaju bilo koje druge neizvršene usluge putnik može aktivirati garanciju putovanja. Cena avio karte sa aerodromskom taksom je podložna promeni i nije zagarantovana do momenta izdavanja avio karte. Promena imena nije moguća. Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca. U svim ostalim slučajevima važe uslovi avio kompanije Air Serbia.

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA : u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, iznos do cene avio karte po pozivu organizatora (ukoliko prelazi visinu avansa), ostatak do pune cene isplaćeno najkasnije 30 dana pred put.

OPIS SMESTAJNOG OBJEKTA:

Courtyard by Marriott Reykjavik Keflavik Airport 3*
Hotel Katla by Keahotels 3*- Vik 3*,
Milk factory 3*- Hofn ,
Hlíð Bed and Breakfast 3*- Myvatn,
Hotel Akureyri Dynheimar 3*
Guesthouse Englendingavík 2*- Borgarners
Reykjavik Lights by Keahotels 3*.

Dvokrevetne ili trokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom I uslugom doručka.
Tačni nazivi hotela biće objavljeni na našoj web stranici www.travelklub.rs najkasnije 7 dana pred polazak.

OTKAZNA POLITIKA:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din.

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja *
Važno: Nakon kupovine avionskih karata nema opcije povraćaja novca !

 90 % ako se otkaže 29 do 5 dana pre početka putovanja 

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 7 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023.

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Island, zemlja vatre i leda , pun krug " je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje.
-Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje. -Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost
-Obavezno je da se putnik pre putovanja informise o uslovima ulaska u zemlju koju putuje, nacinu viziranja ,  ukoliko je viza ili bilo koji drugi dokument /uslov neophodan za ulaz u zemlju odrednicu.
-Program je rađen na bazi od minumum 10 putnika za avio putovanja . U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 7 dana pre datuma polaska za daleka putovanja . 
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije.
-Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)
-Travel Klub ne odgovara za kasnjenje prtljaga ili eventualno njegov gubitak , vec iskljucivo avio komanija.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i Travel Klub  ne može da utiče na okolnosti koje su van njegovog dometa. Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
-Travel Klub ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije. Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane Travel Kluba podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
.-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise..
-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba  na putovanju, u suprotnom predstavnik aTravel Kluba ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
  -Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
-Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja. Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
-Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
-Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 -Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
-Uz ovaj progran primenjuju se pored opštih napomena Organizacije Stari grad  i posebne napomene iskazane u programu putovanja.