DVORCI ČEŠKE - PRAG 2023 Simboli prošlosti i čuvari istorije (Bratislava, Karlove Vari, Češki Krumlov, dvorci Karlštajn, Šternberk, Loket, Hluboka) - 24-29. jun 2023 / 6 dana / 4 noćenja / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: 269€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

U srcu Evrope nalazi se bajkovita zemlja čija je prestonica predivni Prag. U senci ovog veličanstvenog grada kriju se nebrojene lepote razbacane po snenoj i tihoj češkoj provinciji. Dvorci od kojih zastaje dah, očuvani u tolikoj meri da imate utisak da ste prebačeni u neko drevno vreme vitezova, princeza i dvorskih balova. Obilaziti češke dvorce ponekad je kao zakoračiti u neku bajku koju smo slušali u detinjstvu. Doživite sa nama ovu priču, posetite jednu od najlepših regija Evrope - lepu Češku!

PRAG

Zlatni grad, magični grad, grad stotinu tornjeva - sve je to Prag, glavni grad Češke. Leži na najvećoj češkoj reci Vltavi. Mnogi se pitaju po čemu nosi ime zlatni grad, ali pretpostavlja se da ima oko 500 tornjeva koji se presijavaju po sunčanom vremenu te je to i razlog što nosi tako lepo ime. Pragu je sjaj doneo car Karlo IV poreklom iz Luksemburga. Na presto je došao sredinom 14. veka kada je imao samo 24 godine, a na vlasti je bio 31 godinu. Tokom duge vladavine, grad je oblikovao po svojim željama, pa se može reći da je Prag umetničko delo Karla IV. Po njemu su dobili ime mnoga mesta, ulice i mostovi, jer je on najzaslužniji za današnji izgled Praga. Danas je Prag omiljeni grad mnogih turista. Ko je jednom bio u Pragu poželeće da se vrati opet. Gde god da se okrenete videćete nešto zanimljivo i imaćete osećaj kao da vam svaka zgrada, kamen ili deo grada priča svoju priču o nekim davnim drugačijim vremenima...

DVORAC KARLŠTAJN

Dvorac Karlštajn osnovao je 1348. godine Karlo IV kao svoju privatnu rezidenciju i mesto čuvanja kraljevskog blaga, a posebno njegove zbirke svetih moštiju i dragulja carske krune. Godine 1355. Karlo IV je prvi put boravio ovde nadgledajući radove na izgradnji i dekoraciji. Izgradnja je završena 1365. godine kada je osveštana kapela Časnog krsta u Velikoj kuli. Do 1419. godine dvorac je bio reprezentativna rezidencija samo Karla IV i njegovog sina Vaclava IV, a kao tvrđava dvorac je štitio krunske dragulje, svete relikvije i kraljevske arhive sve do 17. veka. Tokom vekova, zamak je uvek bio u rukama kralja ili državne institucije, nikada u privatnim rukama, tako da je i dan danas dvorac u vlasništvu države. Do današnjih dana je očuvan veoma impresivan originalni stepenasti raspored pojedinih delova dvorca, dok na najvišoj tački dominira monumentalna, 60 m visoka, Velika kula sa svojim masivnim utvrđenjem.

DVORAC ŠTERNBERK

Češki Šternberk je slikoviti dvorac u blizini Praga koji se uzdiže na strmoj litici, okružen sa tri strane slikovitom rekom Sazavom. Ovaj dvorac spada u kategoriju utvrđenih dvoraca, jer je dugo bio jedna od glavnih odbrambenih građevina u zemlji i smatrao se neosvojivim, jer je bio okružen jarkom i sa dve moćne kule. Ime je dobio po vlasnicima - Šternberkovima koji su ovde osnovali rezidenciju 1241. godine. Jedinstvenost dvorca leži u činjenici da je tokom cele svoje istorije bio u vlasništvu iste porodice. Zanimljivo je to da trenutni vlasnik dvorca, grof Zdenek (potomak Šternberkovaca) i dalje živi u dvorcu sa svojom porodicom. Zbog toga u dvorcu vlada atmosfera udobnosti i topline.

DVORAC LOKET

Dvorac Loket je gotički dvorac iz 12. veka koji se nalazi na oko 12 km od Karlovih Vari, smešten na masivnoj granitnoj steni, okružen rekom Ohre. Nekada poznat kao "Neosvojivi dvorac Češke" zbog svojih debelih zidova, jedan je od najstarijih i najvrednijih istorijskih kamenih dvoraca u Češkoj. Dvorac je služio kraljevima, lordovima od Šlika i lordovima od Plauena, loketovim meštanima, a kao zatvor je korišćen u 19. i 20. veku. Ubrzo nakon 1989. godine dvorac je otvoren za javnost. Obilazak dvorca vodi kroz izložbe porcelana, zbirke nekadašnjeg gradskog muzeja, zatim kroz muzej oružja, sve do prostorija bivšeg zatvora gde se može videti impresivna i autentična demonstracija torture.

KARLOVE VARI

Grad Karlove Vari su svetski poznato banjsko lečilište na severozapadu Češke Republike, udaljene 130 km zapadno od glavnog grada Praga. Grad je formiran na tokovima tri reke: Ohrže, Rolave i Teple među kojima je reka Tepla posebno čuvena po svojoj toploj vodi. Veliki deo današnje slave, pored lekovitih voda, grad duguje i izuzetno lepo očuvanoj arhitekturi okruženoj prirodom na okolnim brdima. Područje Karlovih Vari bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Približno oko 1350. godine Karlo IV je boravio u obližnjem Loketu kada je posetio i okolne šume. Na mestu gde su se prema nekim podacima nalazili topli izvori osnovao je banju Horké Lázně u Lokte koja je kasnije preimenova u Karlove Vari po svom osnivaču Karlu IV. Banja je stekla veliku popularnost 1522. godine kada je lekar Vaclav Pajer izdao prvu naučnu knjigu o Karlovim Varima i lekovitom dejstvu njenih voda. Danas je ovaj grad jedna od najpoznatijih banja u celom svetu.

DVORAC HLUBOKA

Dvorac Hluboka je jedan od najpoznatijih i najlepših dvoraca u Češkoj. Izgrađen je u neogotičkom stilu u gradu Hluboka na Vltavi, a njegov današnji izgled je inspirisan dvorcem Windsor u Engleskoj. Najstariji prethodnik Hluboká je rani-gotički dvorac izgrađen oko sredine 13. veka. Tokom srednjeg veka, stalno je menjao vlasnike - čas je pripadao kraljevima, čas aristokratama, a svi su oni dodatno rekonstruisali i menjali izgled ovog starog srednjovekovnog utvrđenja.

Oko 1840-tih godina, vladar Johann Adolf II Schwarzenberg je zajedno sa svojom suprugom Eleonorom, princezom od Lihtenštajna, odlučio da napravi još jednu promenu na dvorcu, do sada najveću, i da ga rekonstruiše u romaničnom stilu. Eleonori se dopadao gotički dvorac Windsor u Engleskoj, pa je tako on i poslužio kao osnova za novi izgled Hluboká. Tokom ove rekonstrukcije koja je trajala punih 40 godina i koju je celo vreme nadgledao arhitekta Franz Beer, stari dvorac je u potpunosti srušen, a tačno na njegovom mestu je podignut Hluboká, dvorac koji danas možemo videti. Pored dvorca, uništene su i ostale okolne srednjovekovne građevine, a na njihovom mestu je napravljen prekrasan engleski vrt.

Hluboká ima čak 140 soba, a turisti mogu posetiti oko 20. Takođe, ima i biblioteku, posebnu umetničku kolekciju iz 17. veka iz Flandrije, kao i izuzetno retku i vrednu kolekciju oružja. U sklopu dvorca se nalazi i bivša škola jahanja u kojoj se može pronaći galerija Mikoláš Aleša s prekrasnom kolekcijom Bohemijske srednjovekovne umjetnosti.

ČEŠKI KRUMLOV

Češki Krumlov se nalazi na jugu češke regije Bohemija, blizu granice sa Austrijom. Jedan je od najočuvanijih starih gradova u Češkoj Republici. Osnovan je u srednjem veku i doživeo je renesansne i barokne transformacije, a kako je ostao autentičan, zadržao je svoj originalni raspored uličica i trgova. Češki Krumlov se formirao u gornjem delu toka reke Vltave koja ovde pravi nekoliko naglih okuka. Glavna turistička atrakcija je veličanstveni dvorac Krumlov koji se nalazi u središtu grada i sa kojeg se pruža neverovatan pogled na okolinu. Zbog svoje istorije i značaja, dvorac se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Zahvaljujući dobrom položaju, istorijsko središte grada je izvanredan primer malog srednjovekovnog grada čije je graditeljsko nasleđe ostalo netaknuto tokom više od nekoliko vekova.

DVORCI ČEŠKE 2023 - Simboli prošlosti i čuvari istorije

BRATISLAVA (SLOVAČKA) - PRAG - KARLŠTAJN  - ČEŠKI ŠTERNBERK - LOKET - KARLOVE VARI - HLUBOKA - ČEŠKI KRUMLOV

 

Program putovanja:

6 dana / 4 noći / autobusom

DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - BRATISLAVA (SLOVAČKA)

Sastanak putnika u 5.30h. Polazak iz centra Beograda u 6h i iz Novog Sada oko 7h. Vožnja kroz Vojvodinu prema Mađarskoj i Slovačkoj. Dolazak u Bratislavu u poslepodnevnim časovima i razgledanje grada sa vodičem. Šetnju počinjemo obilaskom areala Bratislavskog dvorca koji se uzdiže iznad Dunava na visini od 100 m i predstavlja simbol grada. Dalje nastavljamo prema Katedrali Svetog Martina, obilazimo Glavni trg sa fontanom iz 16. veka, Narodno pozorište. Slobodno vreme. Nastavak puta do hotela u Slovačkoj u kome ćemo provesti prvu noć. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: PRAG (ČEŠKA)

Doručak. Odjava iz hotela i nastavak puta ka Češkoj. Dolazak u Prag. Po dolasku sledi razgledanje grada u pratnji vodiča...Šetnja ulicama Novog sveta gde je vreme stalo i gde se nalaze originalne kućice siromaha sa zlatnim oznakama. Ovaj romantični deo grada bio je inspiracija Milošu Formanu za film Amadeus. Iz Novog sveta idemo u obilazak praškog dvorca Hradčana u okviru kojeg se nalazi katedrala Sv. Vita, bazilika Sv. Ɖorđa, Kraljevska palata, Zlatna ulica...Preko Male Strane, spustićemo se do ostrva Kampa - male praške Venecije, prelazimo preko Karlovog mosta do spomenika Karla IV i Karlovom ulicom stižemo do Staromestskih namesti, čuvenog Astronomskog sata - Orloja i Tinske crkve. Dalje sledi šetnja glavnom ulicom jevrejske četvrti tokom koje ćemo se upoznati sa zanimljivim pričama i sa legendom o Praškom Golemu koji još uvek spava u tavanici Staronove sinagoge u Pragu. Slobodno vreme u Pragu za individualne aktivnosti. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

3. DAN: DVORCI KARLŠTAJN I ŠTERNBERK

Doručak. Slobodno vreme u Pragu ili odlazak na fakultativni izlet do dvorca Karlštajn, srednjovekovnog zdanja koje je izgradio Karlo IV za čuvanje kraljevskih relikvija i blaga. Ovo je najpoznatiji i najposećeniji zamak u Češkoj. U zamku se nalazi čuvena zbirka od 129 slika, zatim najveća galerija portreta čeških vladara i replika krune Sv. Vaclava. Nastavak puta ka dvorcu Češki Šternberk, nazvan "Biser Posаzаvi" koji je postаvljen na strmoj kаmenitoj obаli reke Sаzаve. Dvorаc je izgradio 1241. godine Zdeslаv zа Divišov i dаo mu je ime "Šternberk" (Šternberk na češkom znаči zvezdа-dvorаc). Nakon obilaska povratak u Prag. Slobodno vreme. Noćenje.

 

4. DAN: DVORAC LOKET I KARLOVE VARI

Doručak. Slobodno vreme u Pragu ili odlazak na fakultativni izlet do dvorca Loket, najstarijeg i navrednijeg kamenog dvorca u Češkoj. Dvorac je jedinstven kao arhitektonski spomenik Karlovih Vari. Visoki moćni kameni zidovi, stroga dekoracija srednjovekovnih prostorija, uske ulice, stari trgovi, miran ritam gradskog života odlike su ovog mesta. Gete je voleo posećivati ​​dvorac Loket. Nastavak puta do Karlovih Vari. Obilazak banje, njenih čuvenih lekovitih izvora termalne vode i kolonada (Termal Spring, Market Collonade...), Grandhotel Pupp-a, crkve Sv. Marije Magdalene...Čuveni pisci, kompozitori, istorijske ličnosti su boravile u ovoj banji (Karlo IV, Gete, Mocart, Petar Veliki...), kao i većina holivudskih glumaca koji svake godine posećuju Karlove Vari povodom filmskog festivala. Uz to ne zaboravite probati čuvenu Becherovku otkrivenu pre 200 godina, vodu sa lekovitih izvora. Povratak u Prag. Noćenje.

 

5. DAN: DVORAC HLUBOKA I ČEŠKI KRUMLOV

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema dvorcu Hluboka. Dvorac Hluboka se nalazi na reci Vltavi zbog čega se i najčešće naziva Hluboka nad Vltavom. Ovaj dvorac se smatra najlepšim među češkim dvorcima, a izgrađen je polovinom 13. veka, nakon čega je obnavljan nekoliko puta i to u različitim stilovima. Tek tokom renesansnog perioda je prvi put proširen, dok je još promenio izgled i u baroknom stilu, da bi konačni izgled dobio tokom 19. veka kada je rekonstruisan u stilu romantike. Put nastavljamo ka Južnočeškom kraju gde ćemo posetiti jedan od najromantičnijih gradova na obalama reke Vltave - Češki Krumlov koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nad gradom dominira istoimeni zamak, posle Hradčana u Pragu drugi najveći u Republici Češkoj. Češki Krumlov je jedan od prvih gradova Češke koji je uvršten u UNESCO-vu listu svetske baštine. Po dolasku razgledanje grada i nakon toga slobodno vreme za individualne aktivnosti. U dogovoreno vreme nastavak puta prema Srbiji. Vožnja kroz Češku, Austriju, Mađarsku i Srbiju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi graničnih formalnosti i odmora.

 

6. DAN: NOVI SAD - BEOGRAD

Dolazak u Novi Sad i Beograd (na mesto polaska) u ranim jutarnjim časovima.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Dvorci Češke 2023 - Simboli prošlosti i čuvari istorije" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

TERMIN PUTOVANJA

USLUGA

HOTEL


CENA

24.06-29.06.2023 
LETO 2023
noćenje sa doručkom
HOTEL 4*
269€

 

CENA OBUHVATA:                                                                                                                                                    

- prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- obilaske prema programu
- smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3* ili 4* u Slovačkoj u sobama 1/2 ili 1/3 
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Pragu u sobama 1/2 ili 1/3 
- uslugu stručnog vodiča/pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- pripremu i organizaciju putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - OBAVEZNA PRIJAVA I UPLATA U TRAVEL KLUBU !):

- pešačka tura Bratislavom 7,5€
- pešačka tura Pragom (uključen i lokalni vodič) 10€
- dvorci Karlštajn i Šternberk (uključen prevoz 160 km, ulaznice, vodič/lokalni vodič) 50€
- dvorac Loket i Karlove Vari (uključen prevoz 380 km, ulaznica, vodič/lokalni vodič) 50€
- dvorac Hluboka (uključeni ulaznica + vodič) 15€
- pešačka tura Češkim Krumlovom 7,5€
- ostale nepomenute usluge i lične troškove (ulaznice za muzeje, druge dvorce i sl.)
- bakšiš za vodiča 

Napomena u vezi bakšiša: Bakšiš za vodiča nije obavezan. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1870 din (od 19-70 godina); 1242 din (do 18 godina); 3725 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN NA RAČUN TRAVEL KLUBA 130€ umesto 140€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Bukirane fakultativne izlete na destinaciji nije moguće otkazati i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati !

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 100€ . Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi ½ bez doplate.  Doplata za dodatno sedište 80€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 1,5€ po osobi po danu.

NAČINI PLAĆANJA: U  dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu. 

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel International Prague 4* ili sličan je izgrađen u američkom art deko stilu. Hotel je smešten u tihom stambenom naselju, preko puta tramvajske stanice Podbaba. Centar Praga je udaljen 2 km. Klimatizovane sobe u ovoj istorijskoj zgradi nude visoke plafone i pogled na Prag. Fitnes centar je dostupan u okviru objekta. Gosti se mogu opustiti u hotelskom koktel baru i kafeu smeštenom u salonu sa visokim plafonom koji nudi jedinstvenu atmosferu. Hotelski restoran Symphonia nudi izbor specijaliteta češke i internacionalne kuhinje. Biftek predstavlja specijalitet kuće.

https://internationalprague.cz/

  

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA:

Otkazna politika definisana je članom 8. Pravilnika o izvođenju tura - Opštih uslova putovanja:
Član ima pravo da odustane od putovanja o čemu je dužan da pisanim putem izvesti Udruženje - organizatora putovanja. Datum kada je Udruženje primilo pismenu odluku o otkazivanju od strane putnika predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru putovanja, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cenu putovanja, i to:
10 % ako se putovanje otkaže do 30 dana pre objavljenog polaska,
20 % ako se otkaže 29 do 20 dana
40 % ako se otkaže 19 do 15 dana,
80 % ako se otkaže 14 do 10 dana,
90 % ako se otkaže 9 do 6 dana,
100 % ako se otkaže 5 do 1 dana pre objavljenog polaska na putovanje ili u toku samog putovanja.

FIKSNI IZNOS OD 2500 din na ime TROŠKOVA REZERVACIJE.

Član je u obavezi da organizatoru nadoknadi samo učinjene troškove ukoliko je do otkaza došlo zbog: bolesti člana (COVID-19), smrti bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, brata ili sestre, poziva na vojnu vežbu člana, elementarne nepogode (zvanično proglašene). Za navedene slučajeve član je obavezan da dostavi Udruženju dokaz kojim se ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu privremene sprečenosti za rad (potvrdu lekara opšte medicine, umrlicu ili poziv za vojnu vežbu). 

U slučaju bolesti putnika izazvane COVID-19 virusom važe isti Uslovi definisani Pravilnikom o izvođenju tura.

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje. TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Dvorci Češke 2023 - Simboli prošlosti i čuvari istorije" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.