| Loyalty kartica | Dečiji turizam | Pravna lica | Subagenti | Osiguranje | Avio-karte | Reportaže |

O NAMA

 

    Pomažemo vam da izgradite iskustva i sećanja. Dozvolite nam da Vam pokažemo svet !

 

Turistička agencija  Bike&Travel doo-ogranak TRAVEL KLUB , organizator putovanja, licenca OTP 248/2020 specijalizovana je za pružanje najboljih turističkih usluga. U skladu sa odredbama Zakona o turizmu posedujemo garanciju putovanja u visini od 200.000,00 eura. Putnici su osigurani za slučaj insolventnosti i od odgovornosti organizatora turističkog putovanja po osnovu polise br: 2700272 koja važi do 01.10.2020.

 

             

 

NAŠE  USLUGE

Travel klub  dizajnira prilagođene programe i usluge. Pomažemo vam da uštedite vreme i  novac. Pogledajte neke od naših trenutnih ponuda i rezervište vase putovanje već danas. Kod nas možete rezervisati individulano ili grupno putovanje za ceo svet. Kod nas možete bukirati:

Pridružite nam se, povežite se sa svetom, putujmo zajedno . Neka putovanje u organizaciji Travel Kluba bude tvoj prvi korak. Svaki sledeći napravićemo zajedno i iza sebe ostaviti hiljade i hiljade kilometara...Putnici koji putuju sa Travel Klubom sa puta se vraćaju drugačiji, širih vidika.

            

NAŠA MISIJA:

Naši programi su zasnovani na vrhunskom kvalitetu i usluzi. Možda nismo najjeftini, ali to i ne nudimo našim klijentima. Naš cilj je da budemo: najinovativniji, najodgovorniji,  najsigurniji, jednom rečju najbolji.  Vodimo računa da dužina puta, ponuda aranžmana, vrsta i način prevoza, izbor destinacije i lokaliteta  budu usklađeni sa vašim potrebama, godinama, interesovanjima, profesionalnim zahtevima.
Masovnost, takođe nije naš izbor. Kreiramo manje grupe , idealne kako za putnike , tako i za vodiče. Manje grupe garantuju individualan pristup , veću mobilnost , kohezivnost grupa u kojima se neretko rađaju i nova prijateljstva.

Osim iskusnih licenciranih turističkih vodiča i pratilaca , naš tim čine ski instruktori, profesori i predavači , profesionalni turistički animatori i rekreatori, profesionalni skiperi, medicinsko i drugo stručno osoblje. 

PONUDA ZA PRAVNA LICA ( KOMPANIJE-UDRUŽENJA-SINDIKATI)

 

Pošaljite nam gde bi ste voleli da putujete na email: travelklubsrbija@gmail.com a mi ćemo vam napraviti ponudu u skladu sa vašim zahtevima.

PREDLOG SARADNJE
Nudimo Vam sklapanje ugovora o saradnji po kome bi vaši zaposleni ( kompanija) ili članovi (udruženja, sindikati) putovali po najboljim mogućim uslovima :
1. Putovanje po sniženim cenama       
2. Pravo na GRATISE i druge povoljnosti za veće grupe.                                                                                           
3. Plaćanje putem administrativne zabrane            
4. Organizaciju  jednodnevnih i višednevnih izleta u zemlji i regionu                                                                    
5. Organizaciju  TEAM BUILDING  programa 
6. Organizaciju evropskih putovanja
7. Organizaciju programa JEDRENJA
8. Banjski, wellness i spa programi , zdravstveni turizam                                                                   
9. Organizaciju seminara, konferencija, tribina, radionica
10. Biciklističke ture i incenrive putovanja 
 

 

 

 

PONUDA ZA SUBAGENTE

 

TRAVEL KLUB širi svoju subagentsku mrežu. Poštovani partneri, ako niste naš subagent, pozivamo vas da to postanete. Ukoliko ste zainteresovani za prodaju naših aranžmana i potpisivanje ugovora o subagenturi preuzmite sledeću dokumentaciju i vratite nam overenu i potpisanu.

Podrška prodajnim aktivnostima

Agenciji subagentu dostupan je digitalni materijal za sva aktuelna putovanja, uz posebne mogućnosti kreiranja personalizovanih postera/banera itd.

Ugovor o posredovanju

Ukoliko još uvek niste potpisali ugovor o posredovanju, preuzmite blanko ugovor, odštampajte dva primerka, popunite overite pečatom i potpisom i pošaljite nam poštom zajedno sa podacima za idantifikaciju. U roku od nekoliko dana dobićete overen punovažan ugovor, kao i nalepnicu “ovlašćeni subagent” .

Subagentski ugovor- preuzmi                                                           
Rešenje o licenci- preuzmi                                                                                                                                                                                               
Polisa osiguranja- preuzmi      
Saglasnost za prikupljanje ličnih podataka- preuzmi   
Opšti uslovi putovanja-OUP - preuzmi   

Ukoliko imate još neko pitanje pozovite nas +381 11 32 81 947

DEČIJI I 50 PLUS PROGRAMI

 

             

Jedna od važnih delatnosti agencije je organizovanje i izvođenje jednodnevnih i vešednevnih izleta i putovanja , nastave u prirodi, ekskurzija, letovanja i zimovanja , edukacije i obrazovanja za decu i omladinu.

Ova oblast prosvetno – turističke delatnosti je vrlo specifična, kako u pogledu kvaliteta organizovanja, izvođenja, edukacije, tako i posebne brige i pojačanih mera bezbednosti učenika.

Našim Pravilnikom-Kodeksom o standardima za dečiji i omladinski turizam, utvrđeni su uslovi kojim ispunajvamo  ovaj segment agencijskog poslovanja. To je, pre svega organizaciona osposobljenost, tehnološka opremljenost, kadrovska kvalifikovanost, kao i dugoročnost poslovne saradnje i ugovornih odnosa, kako sa vlasnicima objekata koji ispunjavaju uslove za smeštaj dece i omladine, tako i sa autobuskim prevoznicima, medicinskim ustanovama i dr...

 

Organizujemo:
  Referentna lista-preuzmi

KAMP= K(olektiv)-A(vantura)- M(isija)- P(olet) (zimski, letnji, sportski, rekreativni, wellness, jezički ..itd.).

Kamp osim što podrazumeva boravak na planini, moru ,obilazak lokaliteta, ishranu , prevoz , kamp ima svoj program, ciljeve i sadržaj. Naši programi su jedinstveni, zasnovani na savremenim metodama vežbanja, učenja , druženja i sticanja novih veština, prilagođen svim generacijama. Radom kampa rukovode članovi stručnog tima, iskusni treneri i instruktori, kao i profesori , predavači , profesionalni animatori. Kamp se odvija u više segmenata: Druženje, aktiviranje , motivisanje, sticanje novih znanja i veština, novih poznanstava, edukacija, razvoj svesti o zdravim stilovima života, organizovanje sportskih aktivnosti kao i sveobuhvatno sagledavanje potreba naših putnika.

Ciljevi kampa u organizaciji agencije Travel Klub  su:                                                                             

PROGRAM  50+ 

Ukoliko imate preko 50 godina , postanite Prijatelj Kluba 50 plus , koristite besplatne aktivnosti i programe u okviru partnerske organizacije Stari grad 50+ i ostvarite velike popuste na putovanja. Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa NVO Stari grad 50+  članovima  garantujemo ekskluzivitet pružanja usluga definisan specijalnom ponudom. Godišnja članarina iznosi 500 rsd za penzionere, i 700 rsd za zaposlene. Više o učlanjenju i pogodnostima možete pročitati na linku: http://www.starigrad50plus.org/klub50.php#prijatelj

Putno osiguranje

 

 

Putujte bezbrižno 24h, na svim kontinentima.

Čak i pri brižljivo planiranim putovanjima ili kratkim izletima u inostranstvo mogu se desiti nepredviđene neprijatnosti, nezgode ili bolest. Troškovi povezani sa neophodnim lekarskim tretmanom mogu biti vrlo visoki. Zato, pri planiranju izleta i putovanja u inostranstvo blagovremeno obezbedite sebi putno osiguranje. To vam obezbeđuje neophodnu finansijsku sigurnost pri pokrivanju troškova neophodnog lečenja, te troškova prevoza zbog bolesti.

  • Naš partner kompanija UNIQUA  obezbedila je mogućnost kupovine u našoj poslovnici polise međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja za  Vaš osećaj lagodnosti i sigurnosti tokom puta. 

 

Avio-karte

 

 

Mesto i zemlja polaska:

 

Datum polaska:

 

Mesto i zemlja dolaska_

 

Datum povratka (ostaviti prazno ako avio-karta nije povratna):

 

Broj putnika:

 

Napomena:

Vaše ime*

 

E-mail adresa*

 

E-mail adresa (provera)*

 

Vaš kontakt broj telefona/mobilnog:*

 

Anti-spam provera*

Anti-spam provera

 

Reportaže sa putovanja

 

 

Nostalgija - Višegrad, Sarajevo, Trebinje , Mostar, Dubrovnik, Blagaj, NP Sutjeska

Program je posvecen starim dobrim vremenima i najlepšim mestima naše bivse države SFRJ. Tokom našeg trodnevnog putovanja obišli smo:
Višegrad, grad nobelovca Ive Andrića, poznat zahvaljujući romanu “Na Drini ćuprija”. Grad koji je prepoznatljiv po reci Drini, ribolovcima i drinskoj mladici, drugom po veličini rečnom kanjonu u Evropi i krstarenjima turističkim plovilima. Put smo nastavili preko nacionalnog parka Sutjeska u kome je 1971. godine podignut impozantni spomenik (autora Miodraga Živkovića) i kosturnica palih boraca u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. U spomen-muzeju upisana su imena više od 7.000 boraca palih u legendarnoj bici na Sutjesci. 
Drugog dana obišli smo Trebinje, lepo, pomalo bajkovito i veoma šarmantno mesto koje se najbolje vidi sa brda Crkvine na kojem se nalazi Hercegovačka Gračanica, manastir koji je urađen kao verna kopija istoimenog kosovskog manastira.Nakon toga posetili smo manastir Tvrdoš, koji se nalazi nedaleko od Trebinja, gde se oduvek pravilo dobro vino, po kome je manastir i danas veoma poznat. Podrumi i hrastove bačve potiču još iz XVI veka. Manastir je podignut na temeljima prvobitne male crkve iz 4. veka, u vreme Konstantina Velikog, pre nego sto su Srbi primili hrišćanstvo, što govori o tradiciji i dugovečnosti hrišćanstva na prostorima Hercegovine. Usledio je poludnevni izlet u Dubrovnik , grad poznat po svojoj kulturnoj baštini, stotine godina starim remek-delima renesansne i barokne arhitekture. Biser Jadrana sa bezbroj priča koje čekaju da budu ispričane..
Trećeg dana posetili smo Blagaj i Vrelo reke Bune. Ispod stena visokih više stotina metara izvire rijeka Buna. Kapacitet vrela je 43 kubika vode u sekundi te je jedno od najjačih krških vrela u Europi. Vrelo Bune je zaštićeni rezervat prirodnih predela.
Put smo nastavili ka Mostaru , gradu poezije gde se susreće sever s jugom i zapad s istokom, grad u kojem reka Neretva vekovima deli kulture i religije, i gde se različitosti i suprotnosti mogu videti i osetiti na svakom uglu.
Putovanje smo završili obilaskom Sarajeva koje spada u one gradove čiji je postanak vezan za dolazak Osmanlija, čiji je razvitak i osnovni oblik uslovljen vekovnom osmanlijskom upravom. Gledan ovako sa visine, taj grad nam govori svojim građevinama, baštama i ulicama koje su ispisane i nacrtane na padinama strmih bregova kao na stranicama napola otvorene knjige....

 

Zlatibor-pršutara Aćim -selo Mušvete

Preduzeće Aćim d.o.o. je osnovano 1989. godine u mestu Kistanje (Dalmacija). Osnivači preduzeća su braća Jovan Ćosić i Mirko Berić. Od samog početka Aćim d.o.o. se bavi proizvodnjom tradicionalnih suhomesnatih proizvoda - pršuta i pancete po receptu, koji se u Dalmaciji prenosio sa kolena na koleno, stotinama godina.

"Sticajem ratnih okolnosti 1995. godine dolazimo u Srbiju. Nedugo zatim, u zimu 1996. godine odlučujemo se da pokušamo da na Zlatiboru osušimo meso po našem - dalmatinskom receptu (ne koristimo ništa osim morske soli, pritiskamo, malo odimimo hladnim dimom od bukovog drveta i stavljamo na vetrenje i dugo zrenje). U tu svrhu uzimamo u zakup sušaru mesa u zlatiborskom selu Šljivovica. Eksperiment je uspeo i dobijamo jako kvalitetan proizvod kome dajemo naziv Dalmatinski pršut sa Zlatibora. Uz njega proizvodimo pancetu, suvi vrat, pečenicu,... Kvalitet naših proizvoda biva prepoznat čak i od eminentnog instituta za meso Kulmbah (Nemačka). Na taj način naši proizvodi brzo nalaze put do zainteresovanih kupaca. Vremenom je tražnja prevazilazila kapacitete unajmljene sušare, tako da smo intenzivno tragali za lokacijom na Zlatiboru, na kojoj bi sagradili vlastiti objekat. Put nas vodi u selo Mušvete, gde pronalazimo lokaciju sa odgovarajućom ružom vetrova i počinjemo sa izgradnjom objekta - sušare.

2000. godine objekat se dovodi u stanje da može početi sa radom i dobija rešenje Veterinarske uprave. U asortiman ubacujemo i kulen. Naše proizvode prodajemo restoranima i hotelima prvenstveno u Beogradu, ali i na Zlatiboru. 2005. godine otvaramo prodavnicu na Novom Beogradu u Grčko-kiparskom centru i na taj način se približavamo krajnjim kupcima. 2010. godine objekat na Zlatiboru sertifikujemo za ISO 22000, najsavremeniji standard iz oblasti bezbednosti proizvodnje hrane. U to vreme sušara postaje predmet interesovanja turista i beleži sve veći rast poseta, tako da smo u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibora i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, napravili turističku ponudu obilaska naše proizvodnje sa degustacijom, a u skladu sa pravilima “dobre higijenske prakse”. Za tu priliku smo napravili i mali drveni degustacioni centar - vajat, gde se posle obilaska mogu probati naši suhomesnati proizvodi, ali i vino i rakija lozovača, koje pravimo u privatnoj režiji. Interesovanje za našu proizvodnju pokazuju i mediji, o čemu svedoče brojne reportaže RTS, B92, Al Jazeera, Politika i Novosti. Za naše proizvode su čuli i van okvira Srbije, tako da smo 2015. godine konkurisali i dobili dozvolu za izvoz u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana. Za ovih dvadeset godina koliko smo ovde, uspeli smo da prenesemo miris i ukus Dalmacije na Zlatibor"

 

Kanjon reke Uvac & Manstir Mileševa

Ovaj puta vikend smo proveli u Kanjonu reke Uvac. Posetili smo selo Mušvete, kompaniju Aćim koja se bavi proizvodnjom trajnih suvomesnatih proizvoda i vina. Obilšli smo sušaru i degustirali čuvenu dalmatinsku pršutu sa Zlatibora, domaće vino i rakiju. Put smo nastavili ka manastiru Mileševi. Noćili smo u konaku ovog prelepog manastira, zadužbine kralja Vladislava, sina kralja Stefana Prvovenčanog. U nedelju, nakon doručka uputili smo se ka Novoj Varoši i SR prirode Uvac. Vozili smo se Uvačkim jezerom u dužini 12-13km, posmatrali beloglave supove i druge ptice na gnezdima i u letu, obišli Ledenu pećinu , a oni najhrabriji , uprkos lošem vremenu i klizavom terenu, popeli su se na vidikovac Veliki vrh sa kog se pruža spektakularni pogled na kanjon Uvca...do narednog putovanja...

 

Valjevski pejzaži

34 фотографије · Updated пре 19 дана

Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata Crkvu Svetog Arhangela Mihajla i Gavrila-zadužbinu Prote Mateje Nenadovića, Protinu školu, sada Muzej školstva u I srpskom ustanku, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve. Na 11km od Valjeva, u rodnom mestu Nikolaja Velimirovića nalazi se manastir Lelić. Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragutina Velimirovića. Manstir Ćelije se nalazi na levoj obali reke Gradac udaljen od Valjeva 5km, posvećen je Sv.Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Podignut je krajem 14.veka ili početkom 15.veka u vreme despota Stefana Lazarevića. Valjevo je grad u Srbiji,nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu, na nepunih 100 kilometara južno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara.

 

Djerdap-vožnja brodom

Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Plovili smo kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav najlepši. Obišli smo veliki i mali Kazan, manastir Mrakoniju, Hajducke vodenice, Decebal Rex i mesto gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag na steni, poznatoj kao Trajanovu tablu, Nakon obilaska usledio je organizovani ručak u Tekiji u restoranu na samoj plaži obogaćenoj sitnim , toplim peskom, pored bistre , prozračne vode, ukrašene okolnom gustom i lekovitom šumom. Vratili smo se u Beograd u ranim večernjim satima. 

 

Palić-vožnja brodom

Agencija Bike & Travel - Travel Klub organizuje turistička putovanja, kao i tematske programe tokom putovanja, wellness, rekreativne i edukativne kampove, seminare, workshop-ove . U saradnji sa Vašim udruženjem, kompanijom, sindikatom, opštinom, a u skladu sa Vašim željama i potrebama, ponudićemo najbolje opcije za Vas. U nedelju 4 juna organizovali smo jednodnevni izlet za zatvorenu grupu- proslava kompanije NELT . Posetili smo muzej konjarstva u Zobnatici izgrađen u obliku potkovice, galeriju umetničkih slika i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Obišli smo ergelu i Zobnatičko jezero,vozili se fijakerom. Nastavili smo put do Palića. Prošetali smo stazom duž jezera do štrandova i obišli palićki vodotoranj, muški i ženski štrand, zoološki – botanički vrt. Nakon predaha i organizovanog ručka u u restoranu Riblja čarda, ukrcali smo se na brodić i uživali u lepoti Palićkog jezera. 

 

Izlet u Manasiju, Resavsku pećinu, Veliki buk

 Manastir Manasija ili Manastir Resava je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Nalazi se na teritoriji Pomoravskog okruga, na oko 30 kilometara od auto-puta Beograd-Niš, blizu Despotovca. Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha. Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. To je bila utvrđena celina koja se sastojala od ukupno 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

Resavska pećina je pećina u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.. Pećina je zvanično otvorena za posetioce 22. aprila 1972. godine. Predstavlja jednu od najstarije ispitanih pećina, stara je oko 80 miliona godina. Pećina je istražena do 2850 metara, a deo za turistički obilazak je dug 800 metara.Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Veliki Buk ili Lisine je vodopad u istočnoj Srbiji, na padinama Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećineZajedno sa izvorom rečice Vrelo pod zaštitom je države, kao spomenikprirode„Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije. Vodopad Lisine dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini.

 

Izlet "Fruškogorski manastiri"

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999.
Stražilovo je vrh na Fruškoj gori visine 321 metar nadmorske visine. Brdo Stražilovo je samo jedno je u nizu brda na planini, ali njegov značaj je veći iz dva razloga: Blizina Sremskih Karlovaca, svega 4 kilometra. Ovo naselje je čuveno i veoma posećeno zbog uloge "riznice" srpske kulture u Vojvodin i grob Branka Radičevića se nalazi na vrhu brda. Branko Radičević je srpski pesnik i učenik Karlovačke gimnazije, najstarije srpske gimnazije. Radičević, kao i mnogi drugi učenici gimnazije, provodio je slobodno vreme na Stražilovu, koje će biti i predmet nadahnuća u njegovom pesništvu.
Mala vojvođanska varoš Sremski Karlovci, mesto bogate istorije i tradicije, duhovno, prosvetno i kulturno središte srpskog naroda u Vojvodini tokom XVIII i XIX veka, smestila se podno Fruške gore, na desnoj obali Dunava, 10 kilometara jugoistočno od Novog Sada a 57 kilometara severozapadno od Beograda, na starom magistralnom putu Beograd-Novi Sad. To je opština sa jednim naseljenim mestom - gradom Sremskim Karlovcima. Sa površinom od 51 kilometar kvadratni, jedna je od najmanjih opština Vojvodine. Iako geografski pripada Sremu, Karlovci su u sastavu Južnobačkog upravnog okruga.

 

Izlet u Đavolju varoš & SMEH TURIZAM

Izlet u Đavolju varoš & SMEH TURIZAM Smeh Joga Srbija / Laughter Yoga Serbia. Spomenik prirode „Đavolja Varoš“ nalazi se na jugu Srbije, 27 km jugoistočno od Kuršumlije, a 89 km jugozapadno od Niša. Od Beograda je udaljen 288 km. Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.Lokalitet „Đavolja Varoš“ je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite - SPOMENIK PRIRODE.
Na 10km istočno od Ćuprije na putu za Despotovac preko Senjskih rudnika, nalazi se manastir Ravanica koji predstavlja najimpozantiju građevinu moravske škole.Manastir Ravanica je najveća i glavna zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića. U toku puta saznali smo šta je smeh joga (smeh bez razloga) , koji su joj benefiti, i kako ona funkcioniše.

 

 

Raskošna lepota naive & DEBELJAČKA GULAŠIJADA

Izlet " Raskošna lepota naive" & DEBELJAČKA GULAŠIJADA . Obišli smo Kovačicu, Idvor, Padinu, Debeljaču.. Metropola naive , opština Kovačica, već sedam decenija neguje tradiciju naivne umetnosti. Danas, obogaćuje i nadograđuje svoju turističku ponudu raznim vidovima turizma. Važno je istaći da poreklo velikog srpskog naučnika potiče iz opštine Kovačica, odnosno iz Idvora, rodnog mesta Mihajla Pupina Idvorskog. U opštini Kovačica posetili smo Galeriju naivne umetnosti, Udruženje žena, Radionicu violina Jana Nemčeka, U Debeljači smo prisustvovali tradicionalnoj manifestaciji: Gulašijada . Kao gosti restorana Debeljačka jezera ispobali smo najbolji gulaš...U Padini smo posetili slovački etno muzej...Do sledeće prilike uživajte u fotografijama..

 

Rimini-San Marino-Gradara-Ferara-Urbino-Padova-Ravena

RIMINI - Neverovatno prostranstvo plaža, bogat noćni život, blizina San Marina i odlična atmosfera - samo su neki od razloga zašto je Rimini sve popularniji među našim turistima. Ovaj grad se nalazi na Jadranskom moru, a dugačka peščana plaža La Marina od 15 kilometara dovoljan je motiv da udaljenost od Beograda, od 1.000 kilometara, ne deluje velika. Glavni turisti ovog letovališta su Italijani, pa čitavo mesto diše prema njihovom ritmu života. Noćni život, sa 500 klubova (najpopularniji je trospratni “Karnabi”) i barova, više je nego buran.
Međutim, ko rano ide na spavanje ne bi ni pomislio da je to mesto ludog provoda, jer je i dnevni život na plaži podjednako veseo, što ga čini savršenim mestom za porodičan odmor. Prosečna temperatura tokom leta ne prelazi 30 stepeni. Pored toga što je popularno letovalište, u Riminiju se nalazi i zanimljiv istorijski centar sa Avgustovim slavolukom iz 27. godine pre nove ere i Tiberijevim mostom, kao i amfiteatar. Hram Malatesta je, takođe, zanimljivo posetiti, jer se u njemu nalaze sarkofazi ovog vladara Riminija i njegove ljubavnice. Vredi posetiti i Kuću hirurga, zamak Zigismondo i još mnogo toga.

Kafu je najlepše popiti na trgu Kavur ili pjaci Tre Martiri. U Riminiju će uživati ljubitelji Felinijevih filmova, jer ovaj grad predstavlja omaž ovom reditelju. U Felinijevom parku leti se održavaju koncerti, jer je reditelj rođen u ovom gradu.Specijalitet Riminija je pjadina romanjola (Rimini se nalazi u provinciji Emilija Romana). To je sendvič sa sirevima, pršutom ili kobasicom u tortilji spremljen na italijanski način. Ovaj hleb, koji se ranije pravio na užarenom kamenu, danas se prodaje na svakom koraku.

San Marino je po veličini treća najmanja republika u Evropi, posle Vatikana i Monaka, smeštena je u istočnom delu Apeninskog poluostrva. Legenda kaže da je San Marino osnovao Sv. Marin sa ostrva Raba. Zbog progona hrišćana sklonio se na obližnje brdo Monte Titano, gde je izgradio malu kapelu. Ta kapela je činila jezgro budućeg grada - San Marino, glavnog grada istoimene republike koja je osnovana 301.godine.

Raveni su Imperatori dodelili ulogu pratioca „Večnog grada“, koji je pored vojničkog značaja trebao biti administrativni i kulturni centar Severne Italije. U godinama od V do kraja VIII veka, gotovo da se izjednačava sa Rimom. Prestonica Teodorihovih Ostrogota, sedište Justinijanovog Egzarhata, dobija građevine nalik Carigradu i Rimu. San Apolinare, San Vitale, mausolej Gala Placidia i Bazilika Ariana svedoče o slavnim danima današnje „Evropske prestonice mozaika“.

Ferara – grad koji se spominje u senci slavne Ravene u VIII veku kao deo egzerhata u narednih 800 godina prevazići će značaj svog prethodnika. Kulminacija razvoja desiće se za vreme porodice Este, desiće se u XV veku kada se ovde održava veliki Ekumenski sabor 1438. a od 1452., vojvodstvo se širi na Modenu i Ravenu. Pod zaštitom svetovnih i duhovnih vladara „Svetog nemačko-rimskog carstva“, središte učenosti i umetnosti, stecište najvećih slikara i kompozitora XV i XVI veka. Tada nastaje i čuvena slikarska škola Ferare koju je inspirisao slavni Piero della Francesca. Kastel grada Ferare i Diamantska palata, prava su remek dela poznog slikarstva renesanse.

Urbino – jedinstven gradić koji se nalazi na severoistočnim padinama planinskog lanca Apenina. Grad koji se razvija u VI veku, za vreme Justinijanovih gotskih ratova, vrhunac dostiže krajem XV veka za vreme duke Frederika od Montefeltra. Palaco Ducale, najvažniji monumentalna građevina, koju je podigao duka Frederiko, nekada sedište vojvodstva, danas odaje sliku italijanske Renesanse. U njoj je smeštena nacionalna galerija Marke i arheološki muzej. Renesansni slikar Rafaelo Santi rođen je u Urbinu 1483. i njegova porodična kuća danas je muzej - Casa de Rafaelo.Ovom prilikom imate mogućnost obilaska i jedinstvenog mesta San Leon, gde je boravio i Dante Alegijeri. Saznaćete zašto je baš ovaj predeo poslužio Danteu kao inspiracija u Božanskoj komediji, i zašto je ova tvrđava na visokoj steni opisana kao uzvišeni raj, do kog se stiže nakon čistilišta.

Gradara se nalazi u regiji Marke, poznata je po srednjovekovnom dvorcu u kome još uvek živi i prepričava se leganda o tragičnoj ljubavi izmedju Frančeske i Paola. Njihova ljubav prikazana je na mnogim platnima, i slikarskim i filmskim. Mnoge stranice su ispisane o njima. Ovekovečeni su i u belom mermeru, u večnom zagrljaju - čuvena Rodenova skulptura " Poljubac".

Padova ima veoma očuvano gradsko jezgro koji leži na reci Bračinjon, čijim obodom protiče i Brenta i povezuje ga kanalom sa Jadranskim morem.Univerzitetski grad u kom su svoj pečat ostavili čuveni umetnici poput Donatela, i Đota, a ovde su kafe ispijali i čuveni umetnici a neki od njih su Lord Džorž Gordon Bajron i Onore de Balzak

 

Temišvar-festival cveća

Jednodnevni izlet u Temišvar, povodom tradicionalnog festivala cveća. U odnosu na svakodnevni izgled, poslednjeg vikenda u aprilu, Temišvar je u znaku cveća.
Glavno dešavanje je na Trgu pobede a programske celine su organizovane i u okolnim ulicama. Grad inače važi za grad cveća, a u toku sajma centar grada je ukrašen sa hiljade cvetova u najmaštovitijim kombinacijama. Osim toga, Festival prate izložbe, radionice , predstave, koncerti… Od osnivanja, Festival je postao pravi mamac za turiste koji radoznalo zaviruju u maštovite eksponate i strpljivo vrebaju mesto gde će se fotografisati u cvetnom ambijentu.
Festival cveća jebio samo ovog vikenda, a ono što je stalno i vredno pažnje je sam grad prepun potpuno očuvanih starih zdanja. Na svakom koraku vidljivi su uticaji brojnih osvajača koji su kroz istoriju osvajali ovaj grad. Za osnovno upoznavanje dovoljno je posetiti tri trga u užem gradskom jezgru: Trg pobede, Trg slobode i najstariji Trg ujedinjenja.
Grad je dugo bio pod Habzburgovcima tako da očuvani objekti u centru podsećaju na stari deo Beča, zbog čega se često za Temišvar kaže da je „Mali Beč“.
Važno je istaći da je Temišvar značajan kulturno-istorijski centar Srba o čemu svedoče Srpska saborna crkva, Savez Srba u Rumuniji, kao i novine „Naša reč“ na srpskom jeziku. Srpska saborna crkva i eparhijsko zdanje nalaze se na zapadnoj strani Trga ujedinjenja i sa ostalim zgradama različitih perioda i stilova gradnje predstavljaju ukras trga.
Kako je Temišvar prvi grad u Evropi koji je imao ulično osvetljenje, prvi fenjer sa koga je ono poteklo 12. novembra 1884. kada je u gradu zasijalo 516 svetiljki može se videti ispred najstarijeg dvorca Hunjadi. Zanimljivo je istaći da je Temišvar drugi grad u Evropi koji je imao tramvaje na kolsku vuču. Kad smo već kod saobraćaja, interesantno je da se na mestima gde nema semafora, vozači automobila zaustavljaju i pre nego što pešak zakorači na pešački prelaz…
Što se plaćanja tiče, lej je zvanična valuta. Veće količine novca najbolje je zameniti u bankama i menjačnicama u gradu jer je u njima kurs realniji od kursa u tržnom centru Julijus mol gde naši turisti svraćaju i ujedno i završavaju organizovanu posetu Temišvaru.


Autor reportaže: Senka Lučić

 

Izlet: Palić, Zobnatica, Majkin salaš

Posetili smo Zobnaticu, oazu sa predivnim okruženjem , centar konjarstva i konjičkog sporta. Put smo nastavili ka Paliću, jezeru sa raskošnim parkovima, neobičnim građevinama s početka 20 veka, mestu gde vlada nesvakidašnji mir i tišina. Pauzu za odmor , ručak i osveženje organizovali smo u etno parku Majkin salaš.
ZOBNATICA:  Turistički kompleks sa dugom tradicijom i raznovrsnom ponudom atrakcija. Svakodnevno pruža obilje idealnih sadržaja ljubiteljima očuvane prirode, lova, ribolova i naravno, konja. Gosti mogu da posete i jedinstveni muzej konjarstva izgrađen u obliku potkovice, galeriju umetničkih slika i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Ovo je mesto za one koji vole prirodu, mir, tišinu, a najviše konje. 
PALIĆ: Palić, jezero i naselje istog imena, nalazi se 8 kilometara od Subotice. Tajnovitost njegovih pejzaža oduvek je plenila srce generacija posetilaca. Šetališta, plaže, biciklistička staza, kulturno-zabavni i sportski sadržaji, kao i raznovrsne manifestacije dopunjuju ponudu ove turističke destinacije.
MAJKIN SALAŠ: Etno park se sastoji od dva salaša Majkinog i Cvetnog, ribnjaka, male ergele, seoskog dvorišta i nepreglednih voćnjaka.  Stari vojvođanski salaš je postao središte života i okupljanja ljudi uz čašicu dobre domaće rakije, izvorne tamburaške muzike i tradicionalnih jela. 

 

Izlet & Šoping dan u Segedinu

Segedin, najveći grad na Tisi i centar mađarske regije Čongrad, sinonim za dobar šoping i razna gastro-uživanja, Priroda mu je podarila dragocene termalne vode i, kada je reč o Mađarskoj, najveći broj sunčanih dana u godini, zbog čega ga i zovu „grad sunca“. I ako je nekada bio poznat po očuvanju tradicije i mađarskih brendova, sada je aktivna i dinamična destinacija za turiste svih uzrasta koji otkrivaju tajnu uspešnog preplitanja starog i novog, tradicionalnog i modernog, mira i uzbuđenja.
Dok smo šetali uređenim gradskim ulicama i parkovima sa fontanama, saznali smo mnogo o brojnim vremešnim ali očuvanim građevinama, trgovima i spomenicima. Površinom od 12.000 metara kvadratnih dominira velelepna Zavetna crkva. Na trgu je i najstarija građevina u Segedinu, Toranj Dimitrija na kome je sat, simbol srednjovekovnih univerziteta, jedinstven u Mađarskoj. Nedaleko je i srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, jedan je od retkih objekata „preživelih“ posle poplave koja je 1879. godine uništila grad.
Ako se svim lepotama Segedina i okoline dodaju i mnogobrojne čarde u kojima se uživa u uobičajenim ali i neobičnim slatko-slanim mađarskim đakonijama, vinu i čardašu, eto još jednog razloga da se odlazi u „grad sunca i termalnih voda“. Jer, lako ćete se uveriti da je Segedin idealno mesto odmora i raj za dušu, a ne samo raj za one željne dobrog šopinga.  

 

Spa dan u Banji Eržebet **** u Morahalomu

U zatvorenim i otvorenim bazenima banje (sa vodom 35-39 oC) stvarno možete da uronite u zdravlje. Lekovite vode Eržebet i Arpad su pogodne za lečenje oboljenja kičme, reume mišića i ginekoloških problema. Tokom ove godine banja je obogaćena novim lekovitim vodama: Sveti Laslo i Matija Korvin koje raspolažu značajnom količinom minerala. Jodova voda bogata mineralima je dobila zvaničnu kvalifikaciju: lekovita voda 1999. godine, ali je već i ranije pomagala u lečenju hiljadama pacijenata. Banja je regionalni centar za lečenje kolena i ramena.
U banji Vam stoje na raspolaganju više od trideset vrsta tretmana. U wellnes bloku se cele godine brinu o Vašem telesnom i duhovnom zdravlju. U istoj zgradi možete naći usluge frizerskog salona, kozmetike, solarijuma kao i manikira i pedikira. Probajte jedinstvenu terapiju svetla „Caracalla“, raznovrsnu masažu i održite svoju kondiciju u fitnes teretani na spratu. Uživajte u fotografijama do našeg sledećeg putovanja koji je planiran za 29 april 2017. Prijavite se na vreme : www.travelklub50.com

 

Izlet na Oplenac, Orašac, Etno selo Babina reka

Tokom jednodnevnog izleta obišli smo spomen kompleks u Orašcu , Marićevu jarugu , mesto gde je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka , muzej Prvi srpski ustanak sa izložbom posvećenoj tom periodu, spomen školu i crkvu Vaznesenja Gospodnjeg , kao i spomenik Karađorđu Petroviću. Nakon toga napravili smo predah u etno krčmi Karadjordjev vajat za osveženje i kafu. Nastavili smo putovanje do Topole smeštene u srcu Šumadije. Obišli smo Oplenac, mesto na kome je Knez Aleksandar Karađorđević podigao vinograde, a kralj Petar I Karađorđević počeo zidanje crkve mauzoleja i čitavog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji je postao zadužbina Karađorđevića na Oplencu (Mauzolej, kuća kralja Petra, Karađorđev konak ). Obišli smo i Kraljev podrum, degustirali savršeno vino.. Dan smo završili u predivnom ambijentu Etno sela Babina reka. " Život nisu ni minuti, ni sati koji prolaze, život je ideja" Naredna putovanja pratite na www.travelklub50.com

 

Izlet u Temišvar sa smeh jogom

U  organizaciji Travel Kluba 50 realizovan je jednodnevni izlet u Temišvar sa smeh jogom. Zahvaljujući smeh joga liderkama tokom vožnje bilo je puno smeha i zabave. Po dolasku u Temišvar obišli smo i najznačajnje kulturno -istorijske znamemitosti ovog grada: Trg pobede, Operu i Nacionalni teatar, Rumunsku crkvu, kip vučice koja doji Romula i Rema, Trg slobode , kip Device Marije i bistu Decebala poslednjeg dačkog kralja, Trg jedinstva, Rimokatoličku katedralnu crkvu i Sabornu crkva . Nakon obilaska ručali smo u elitnom restoranu Lojd kod domaćina srpskog porekla u centru grada u zgradi iz 1907. godine, danas spomeniku kulture pod zaštitom države. 

 

Izlet u Djavolju varoš

Prvi lokalitet koji smo obišli bio je manastir Ravanica , najimpozantija građevina moravske škole, najveća zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovića. Sledeći lokalitet i naša krajnja destinacija bila je Djavolja varoš, prirodni spomenik stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite, spomenik prirode. Ručali smo , odmorili se uz zvuke gitare u prelepom ambijentu lokalne etno krčme “Dva ambara”. U povratku za Beograd obišli smo Lazarev grad , ostatak srednjovekovnog grada u Kruševcu.
Pišite nam vaše predloge za organizaciju izleta na mejl: starigrad50plus@gmail.com

 

 

Toscana & Cinque Terre

Putovanje je realizovano kao vid druženja, upoznavanje članova  o istoriji, kulturi i načinu života italijanskog naroda. Italija, njena istorija, spomenici, pejzaži, prosto su nam oduzeli dah. Iz ovog dela svetom krenuli su humanizam i renesansa. Barjake preporoda poneli su poznati umetnici, naučnici i književnici u istoriji svetske civilizacije: Leonardo, Rafaelo, Mikelanđelo, Bruneleski, Dante, Bokačo, Botičeli, Galilej. Obišli smo Bolonju, Firenzu, Pizu. Prepustili smo se suncu Toskane dok su nam kapljice čuvenog vina Kjanti prenosile svu strast Toskane, njene ljubavi i moći. Čuli smo priču o borbama Gvelfa i Gibelina, prelepoj gospi Lizi, Porćelinu. Nezaboravne trenutke proveli smo u mestu Borgo Santinovo do kojeg smo došli  preko vinogorja iz malog srednjovekovnog grada San Điminjana. Obišli smo i  čarobna sela na liticama Ligurijskog mora ( Monteroso i Vernaca ) i pokvasili noge  u vodama Mediterana.

Do nekog narednog putovanja uživajte u fotografijama na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/Stari-grad-50-198221750365618/


 

 

 

Zimski kamp Tara 2017

Zimski rekreativni wellness kamp Tara u organizaciji Travel Kluba 50 održan je od 19 do 25 februara 2017. Cilj programa je poboljšanje fizičkih sposobnosti, očuvanje i unapređenje zdravlja, aktivan i kvalitetan život odraslih osoba. Polaznici su tokom sedmodnevnog boravka uživali u dugim šetnjama, vežbama u sali, opuštali se u bazenu i sauni, zabavnom , sportstom/rekreativnom programu ( kuglanje, stoni tenis, bilijar). Sedmodnevni program kampa je jedinstven, zasnovan na savremenim metodama vežbanja, učenja , druženja i sticanja novih veština u pratnji profesionalnih instruktora/rekreatora. Do sledećeg putovanja uživajte u fotografijama. Foto: Zoran Milovanovic

 

Raskošna lepota naive

Upoznali smo se sa životom Slovaka i lepotom naivnog slikarstva. Posetili smo Galeriju naivne umetnosti koja raspolaže fondom od 820 slika. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika Zuzane Halupove, ulja na platnu, kao i njen štafelaj, diplome i bista, dok stalna postavka Martina Jonaša broji 28 ulja na platnu. Obišli smo spomen kuću Martina Janoša, jednog od najznačajnijih autora u svetu naivnog slikarstva i jedan od osnivača Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Posetili smo i Udruženje žena iz Kovačice koje su nas ugostile i poželele dobrodošlicu iako su bile prezauzete zbog snimanja emisije "Znanje-imanje." Jan Nemček nas je upoznao sa tehnikom ručnog pravljenja gudačkih instrumenata. Put smo nastavili ka selu Padina . U slovačkom etno muzeju obuzeo nas je čudan osećaj povratka u prošla vremena. Obilazak smo završili u Idvoru, rodnom mestu poznatog srpskog naučnika Mihajla Pupina. Posetili smo zavičajni kompleks Mihajla Pupina, njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i narodni dom, kao i crkvu u kojoj je kršten Pupin. Nakon obilaska lokaliteta opustili smo se u okviru kompleksa Debeljačka jezera . Iako smo otvorili sezonu u ovom kraju , zahvaljujući veselom društvu Kluba 50 dobar provod je bio neizbežan.
U novu jednodnevnu avanturu krećemo ponovo u aprilu .. Pratite nas!

 

 

Zimski kamp Tara 2016

Uspešno je realizovan zimski, sportsko rekreativni, wellness kamp Tara 2016. Uz doček dobrodošlice, bogat rekreativni program, kilometarske pešačke ture, wellness program (bazen,saunu ), relaksaciju (kuglana, bilijar..), večernji program ( igra, ples, zabava ) , bogat meni i sjajnu ekipu članova  KLUBA 50+/- pod budnim okom fizioterapeuta Djure Veinovića, sjajan provod je bio zagarantovan. Hvala svim učesnicima kampa na osećaju kolektivizma, zdravom sporstkom duhu i pozitivnom, veselom raspoloženju. Vidimo se na letnjem kampu, a do tada uživajte u fotografijama na našoj facebook stranici i ne zaboravite

 Stari grad je večno mlad !

 

 

Poseta Beču i Bratislavi

1. dan

Upoznavanje centra grada duž čuvenog “Ring” bulevara i impresivnih zgrada koje se odlikuju istorijskim stilom koji je preovladavao za vreme vladavine cara Franca Jozefa.Poseta čuvenom šoping centru www.scs.at/W/do/centre/home.

2.dan
Šetnja kroz istorijsko jezgro grada: dvorac Belvedere, Hofburg, pešečka zona – ulice Graben i Kertner, u kojoj se nalazi čuvena katedrala Sv.Stefana. Obilazak Beča završili smo odlaskom do Dunavskog tornja gde smo se opustili i uživali u rotirajućem restoranu i Zaher torti. Nažalost, zbog guste magle veličanstveni pogled na Beč bio nam je uskraćen.

3.dan
Obilazak dvorca Šenbrun, letnje rezidencije Habzburgovaca u rokoko stilu, s divnim parkovima i autentično nameštenim dvorskim odajama. Večernje uživanje u božićnim marketima.

4.dan

Odlazak u Bratislavu glavni i najveći grad Slovačke. Posle dva sata fascinantne ture po Bratislavi napravili smo predah uz ručak u jednoj od pivnica, gde smo iprobali čuveno jelo od kolenica i rebarca a sve to zaliveno najpoznatijim slovačkim pivom. Povratak za Beograd, do neke druge prilike!

 

 

Jednodnevni izlet “ Dvorci Vojvodine”

Posetili smo Kulpin, Fantast, Sokola i Ečku. U toku vožnje bilo je priče o pravilnom držanju i kretanju. Osim interesantnih priča o dvorcima Vojvodine ,čuli smo i stihove najlepše ljubavne srpske pesme Laze Kostića "Santa Maria della Salute" , pesme koja čitav jedan vek govori i ćuti o Lenki i Lazi. Dan smo završili uz zvuke tambure u predivnom ambijentu Etno sela Tiganjica . Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom ulepšali ovaj dan i učinili da prodje u predivnoj atmosferi .Zahvaljujemo  predivnom , veselom i raspevanom društvu.

 

Valjevo za Vas!

 Posetili smo Brankovinu, Manastire Lelić i Pustinju i grad Valjevo. U toku vožnje i celog puta bilo je priče o jogi, značaju i benefitima koje nam donosi njeno praktikovanje. Radili smo jutarnje vežbe disanja i laganih pokreta a sve to uz asistenciju naše stručne saradnice, instruktorke joge Slavice Perić. Videli smo znamenitosti Brankovine sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata Crkvu Svetog Arhangela Mihajla i Gavrila, Protinu školu, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve. Nakon obilaska Brankovine nastavili smo put manastira Lelić,zadužbine Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragutina Velimirovića. Na dvadesetak kilometara zapadno od Valjeva, idući putem ka Bajinoj Bašti, došli smo u selo Poćuta. Nekoliko kilometara dalje, primetili smo, na malom platou pored reke, u dubokoj klisuri, manastir Pustinju. Strma, uska staza vijugala je od glavnog puta do manastira. Na samom ulazu u portu, sa južne strane, naišli smo na jak izvor pitke planinske vode, sa česmom podignutom 1902. godine. Oko 16.30h u centru Valjeva dočekalo nas je ljubazno osoblje restorana "Kraljević Marko" gde smo se uz bogat-tradicionalni meni i muziku opustili i zapevali.
Zahvaljujemo se onima koji su ovaj dan ulepšali svojim prisustvom i učinili da nam svima ostane u lepom sećanju.

 

Djerdap sa smeh jogom

Udruženje Stari grad 50+ organizovalo je jednodnevni izlet na Djerdap sa praktikovanjem smeh joge. Obišli smo areheološki park Viminacijum koji sadrzi nekoliko objekata, severnu kapiju vojnog logora, terme, akvadukt, carski mauzolej. Put smo nastavili ka Djerdapskoj klisuri pored Golubačke tvrđave sagrađene na stenovitim padinama manjeg uzvišenja sa devet visokih četvorougaonih kula. U toku duže vožnje ka Djerdapskoj klisuri bilo je dosta SMEHA i dobrog raspoloženja,zahvaljujući Oliveri Radovanović,smeh joga učitelju.U toku puta saznali smo koji su benefiti smeh yoge,šta je smeh bez razloga i kako on funkcioniše. Put smo nastavili ka Donjem Milanovcu gde smo obišli arheološki kompleks Lepenski Vir ,po kome je cela jedna mezolitska kultura dobila ime i koji predstavlja izuztno značajno i jedinstveno praistorijsko nalazište , centar drevne praistorijske kulture .Dan smo završili u čudesnom etno kompleksu Kapetan Mišin breg u središtu nacionalnog parka,smeštenom na uzvišenju sa kojeg se pruža najlepši pogled na zalazak sunca na Đerdapu,mesto odakle je kapetan Miša pratio svoje brodove
Na ulazu ovog zanimljivog domaćinstva dočekao nas je gazda Zika sa svojom suprugom uz medovaču,pogaču i zvuke frule.Čuli smo autentično kazivanje o istoriji Porečkog kraja , liku i delu Kapetana Miše i uživali u specijalitetima vlaške kuhinje.

 

 

Fruškogorski manastiri sa plesnim matineom

 Udruženje Stari grad 50+ organizovalo je jednodnevni izlet sa plesnim matineom u okviru koga smo promovisali plesnu školu našeg Kluba 50.
Obišli smo prelepe Fruškogorske manastire Krušedol,Grgeteg i Novo Hopovo.Videli smo ikone koje je radio Uroš Predić,ikonu Majke Božije Trojeručice,poklon manastira Hilandar i još mnogo toga.
Nakon obilaska manastira obišli smo Stražilovo, spomenik Branku Radičeviću,šumsku kuću,vidikovac .
Kroz šumu,planinarskim stazom ,popeli smo se uzbrdo 1km kako bi posetili Brankov grob.
Zatim nas je put poveo ka Sremskim Karlovacima,baroknom gradu koji je bio srpska duhovna prestonica i kulturno prosvetni centar krajem 18. i tokom 19. veka. Obišli smo Prvu srpsku gimnaziju, Bogosloviju, Sabornu crkvu, Patrijaršiju i česmu "Četiri lava" u centru .
Nakon obilaska naše planirane rute,dan smo završili u prijatnom ambijentu restorana Dunav u centru Sremskih Karlovaca.Zahvaljujući sjajnim plesačima i svim vedrim,nasmejanim i divno raspoloženim ljudima imali smo plesno popodne koje ćemo dugo pamtiti. Još jedna zahvalnost svima Vama koji ste učinili da ovaj izlet bude zaista poseban.
Vaš Stari grad 50+

 

 

Vodopad "Veliki buk" sa vežbama zdravlja

Udruženje Stari grad 50+ organizovala je jednodnevni izlet sa vežbama zdravlja Ći Gong. Posetili smo manastir Manasiju, Resavsku pećinu i prelep vodopad Veliki buk Lisine. Vežbali smo "Ći " sa našom instruktorkom Valentinom Šljivić na poljani iznad samog vodopada okruženi vodom ,vazduhom i zemljom. Ručali smo u restoranu Vodopad u podnožju planine Beljanice na nadmorskoj visini 450 m, na reci Veliko vrelo. Divan provod i veselo društvo. Zahvaljujemo se svima koji su nam ulepšali taj dan i učinili da izlet prodje u opuštenoj atmosferi i sjajnom raspoloženju.