Sarajevo - Misterija Bosanskih piramida 2022 (vikend putovanje) - 26-27 novembar 2022 / 2 DANA / 1 NOĆ u Sarajevu HOTEL 4* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: 69€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Ideja za savršen vikend

Našu vikend avanturu započinjemo u Sarajevu. Prva asocijacija na ovaj grad sa najvećim srcem na Balkanu obično su muzika i raja. Behar što je jednom Bosnom probeharao, Miljacka što tiho teče, i uvek isto pitanje, je l' Sarajevo gde je nekad bilo...A onda Trebević, Bjelašnica, Igman i Jahorina koje štite ovaj večni grad i čuvaju njegovu dušu zbog koje su ga umetnici oduvek najviše voleli i stvarali svoja velika dela na obe obale reke Miljacke...Grad u kojem ćete naučiti da malo zastanete, zaboravite na prebrzi tempo života, popijete i pojedete lagano, uživajući u kafi i sarajevskim ćevapima, pitama ispod sača, baklavama...

BOSANSKE PIRAMIDE - BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA I TUNEL RAVNE

Na oko 45 minuta vožnje od Sarajeva nalazi se misteriozan kompleks piramidalnih struktura...Kompleks čini pet piramidalnih struktura nazvanih: Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Meseca, Bosanska piramida Ljubavi, Hram Majke Zemlje i Piramida bosanskog Zmaja. Priča o Bosanskim piramida počela je posetom Semira Osmanagića gradu Visoko 2005. godine kada mu je pažnju privuklo prirodno uzvišenje piramidalnog oblika, danas poznato kao Bosanska piramida Sunca. Četiri trougaone stranice, identični nagib stranica od podnožja do vrha od 45 stepeni, perfektna orijentacija jedne od stranica prema severu...ovo je bila polazna tačka za Semira koji je te 2005. godine postavio hipotezu o postojanju čitavog kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela u mestu Visoko u Bosni i Hercegovini...Da li je reč o prirodnim ili su u pitanju stvarno veštačke strukture napravljene ljudskom rukom? Krenite sa nama u ovu uzbudljivu avanturu i razrešićemo vam misteriju koja stoji iza priče o Bosanskoj dolini piramida!

Podzemni lavirint Ravne predstavlja kompleksnu mrežu praistorijskih tunela koji vode do Bosanske piramide Sunca. Ulaz u podzemni lavirint Ravne udaljen je od piramide Sunca 2,5 km u pravcu jugoistoka. Prilikom posete se ne može ući u piramidu, jer tuneli još uvek nisu očišćeni do kraja, tj. do ulaza u samu strukturu. Postoji teorija da je ista civilizacija gradila i piramide i tunele i da se to dešavalo pre 30.000, a da je druga civilizacija vrlo vešto blokirala i zatrpavala ulaze u tunele pre 5.000 godina. Zašto bi neko zatrpavao tunele na ovaj način? Postoji nekoliko teorija o tome koje ćete čuti na samom lokalitetu od lokalnog vodiča.

Veruje se da boravak u podzemnim tunelima Ravne ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i organizam. Zbog izvanredne cirkulacije vazduha i visoke koncentracije negativnih jona koji čiste atmosferu od bakterija i virusa, veruje se da boravak i meditacija u ovim tunelima pomaže u otklanjanju zdravstvenih problema. U blizini ulaza u podzemni lavirint Ravne nalazi se i arheološko-turistički park koji ćemo, takođe, posetiti na ovoj turi.

Program putovanja:                 2 dana / 1 noćenje sa doručkom / autobusom DNEVNA VOŽNJA             

 

1.dan : BEOGRAD-SARAJEVO
Sastanak putnika u centru Beograda . Polazak  u 6h. ( Polazak iz Novog sada u 5h uz doplatu)  Vožnja auto putem do rumske petlje i dalje prema Šapcu i Loznici.  Dolazak u Sarajevo. Obilazak Bašćaršije i upoznavanje sa najznačajnijim objektima: Vjećnica, Trg Sebilj, Baščaršijska džamija iz XVI veka,. Slobodno vreme biće  prilika da se probaju autentični sarajevski ćevapi, obidje kuća sevdaha , kupi autentična tucana kafa..itd. Po želji putnika (nas predlog)  individualna  vožnja  Sarajevskom žičarom do vrha Trebević.  Smeštaj u hotel.  Noćenje.

2. dan: SARAJEVO-BOSANSKE PIRAMIDE –VRELO BOSNE-BEOGRAD
Doručak.  Odjava iz hotela .Slobodno vreme u Sarajevu ili fakultativan odlazak do Bosanskih Piramida i tunela Ravne. Otkrivene su slučajno, kada je čuveni arheolog i antropolog dr.sci. Semir Osmanagić dolazeći u muzej u mestu Visoko, primetio čudan oblik brda koje liče na piramide. On je brdo Visočica nazvao Bosanskom “Piramidom Sunca” Obićićemo podzemni  lavirint “Ravne”, koji obuhvata mrežu podzemnih tunela i prostorija.Joni omogućavaju telu da se psihički i fizički revitalizuje. Slobodno vreme za šetnju po uređenom šumskom predelu Ravne 2, na kome su smeštene platforme za jogu i meditaciju, koncertna bina sa prirodnim amfiteatrom, kameni geometrijski krugovi, megalitni blokovi, park kugli, spiralni vrt i mnogi drugi neobični sadržaji, koji Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Nastavak puta ka Vrelu Bosne, spomeniku prirode koji se prostire na čak 603 hektara u podnožju planine Igman. Poznata turistička atrakcija i omiljeno izletište za lokalne posetioce, sastoji se od više malih ostrvaca povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka vrela Bosne, parka u kome se nalaze patke, labudovi i preko 20 biljnih i životinjskih vrsta (ali i autohtone vrste – potočna pastrmka). Povratak u Sarajevo. Slobodno vreme za ručak.  Polazak za Beograd u poslepodnevnim satima. Očekivani dolazak na mesto polaska oko ponoći.
Kraj programa.

  TERMIN  PUTOVANJA

 

USLUGA

 

HOTEL

 

REDOVNA CENA

 

SPECIJALNA PONUDA ZA RANE PRIJAVE

 

15.10-16.10.20222

nocenje sa doruckom

 HOTEL WALTER 4*

69€

ZATVORENO !

26.11-27.11.2022

nocenje sa doruckom

HOTEL WALTER 4*

69€

59€*

17.12-18.12.2022

nocenje sa doruckom

HOTEL WALTER 4*

69€

59€*

 

 

 

 

 

                                                                         *ogranicen broj soba                                                                                                                                                                     

CENA OBUHVATA:

- prevoz turističkim autobusom ili mini busom na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- obilaske prema programu (Sarajevo)
- smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u Sarajevu u hotelu sa 4* u sobama 1/2 ili 1/2+1 
- uslugu stručnog vodiča i pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom. 
- troškove organizacije putovanja 
 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM - PRIJAVA PRILIKOM REZERVACIJE)

-bosanske piramide i Vrelo Bosne ( prevoz, ulaznica , vodic)  30 €
-individualni troškovi putnika
bakšiš za vodiča 

Napomena u vezi bakšiša : Bakšiš za vodiča nije obavezan, daje se pri predaji anketnih listova u autobusu, ukoliko ste zadovolljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost , nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak, okvirna napojnica iznosi  5€ do 10€ . Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€ . Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba , vec od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba  za vašu bezbednost tokom puta. 

-obavezno medjunarodno putno zdravstveno osiguranje sa Covid pokrićem 705 din  (od 19-70 godina) ,469 din ( 0-18 godina) i 1407 din ( od 71-86 godina)   (može se uplatiti u Travel Klubu)

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije...Travel Klub ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa - cena je podložna promeni. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Organizator usluga na odredištu je inopartner.

 

POPUSTI I DOPLATE:  Doplata za sobu 1/1 15€. Doplata za dodatno sedište 40€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 3,00 KM ili 1,50€ po osobi po danu.

NAČINI PLAĆANJA: dinarski po srednjem kursu Narodne banke, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put, na rate čekovima, 40% avans, poslednja rata 2 meseca posle putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Walter 4* Sve sobe su klimatizovane i sadrže LCD TV sa kablovskim i satelitskim kanalima, kao i prostor za sedenje. Kupatila su opremljena tušem, fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Ponuda hotela Walter, takođe, obuhvata besplatan fitnes centar i kafe bar. Hotel Walter nudi besplatan WiFi u celom objektu.

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs

 

OTKAZNA POLITIKA:
Otkazna politika definisana je članom 8. Pravilnika o izvođenju tura - Opštih uslova putovanja:
Član ima pravo da odustane od putovanja o čemu je dužan da pisanim putem izvesti Udruženje - organizatora putovanja. Datum kada je Udruženje primilo pismenu odluku o otkazivanju od strane putnika predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada organizatoru putovanja, izražene procentualno u odnosu na ukupnu cenu putovanja, i to:
10 % ako se putovanje otkaže do 30 dana pre objavljenog polaska,
20 % ako se otkaže 29 do 20 dana,
40 % ako se otkaže 19 do 15 dana,
80 % ako se otkaže 14 do 10 dana,
90 % ako se otkaže 9 do 6 dana,
100 % ako se otkaže 5 do 1 dana pre objavljenog polaska na putovanje ili u toku samog putovanja.

Član je u obavezi da organizatoru nadoknadi samo učinjene troškove ukoliko je do otkaza došlo zbog: bolesti člana (COVID-19), smrti bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, brata ili sestre, poziva na vojnu vežbu člana, elementarne nepogode (zvanično proglašene). Za navedene slučajeve član je obavezan da dostavi Udruženju dokaz kojim se ostvaruju prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu privremene sprečenosti za rad (potvrdu lekara opšte medicine, umrlicu ili poziv za vojnu vežbu). 

U slučaju bolesti putnika izazvane COVID-19 virusom važe isti Uslovi definisani Pravilnikom o izvođenju tura.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 25. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd.) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno Zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insolventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija projekta "Bosanske piramide" profesora dr. Semira Osmanagića. Uz ovaj program važi Pravilnik o izvođenju tura Organizacije Stari grad Travel Klub.

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

Državljani Republike Srbije u momentu pisanja programa mogu bez ograničenja da uđu u BiH sa teritorije Srbije. NIJE POTREBAN PCR TEST NITI KARANTIN. Ulaz u BiH je moguć sa ličnom kartom ili pasošem.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte /podatke pasoša sa kojim će putnik putovati . Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator  zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator  nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom  i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu,
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima  (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva, ako to okolnosti uslovljavaju, 
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom , kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu , nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom
  • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja.  Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator , niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru  pišu prigovori i žalbe vezani za kradje i nepredviđene okolnosti
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo dok na planine se penjemo da bi se popeli i osvijili vrhove, ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na spostvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za odredjeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput rafting, kanjoninga itd se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo Vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.