Toskana 2024 - renesansa, čempresi i ukus vina (TRST, FERARA, ARECO, SIJENA, SAN ĐIMINJANO, KORTONA, MONTEPULĆANO, PIJENCA, FIRENCA, UDINE) - 02-07. april (01-06. maj PRVI MAJ, 25-30. jun, 3-8. septembar, 15-20. oktobar) 2024 / 6 dana / 5 noćenja HOTEL 4* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 399€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Zaštićeni čempresima, predugo skrivani od masovnog turizma medj' toskanskim plodnim brdima, nalaze se manje poznata mesta Kortona, Pijenca i Montepulćano koja i najdarovitiji putopisci teško stavljaju u reči. Fotografi ih još teže hvataju u kadar, a ni filmovi ne mogu verno da ih dočaraju. Jedino se lako ulivaju u vinsku čašu. Travel Klub se pobrinuo da ih napokon upoznate...krenite sa nama!

TRST

Trst je mediteranski grad severne Italije koji je na našim prostorima poznat kao nekadašnji centar šopinga za ljude sa Balkana. To je mesto gde su svi kupovali svoje prve farmerke, haljine, venčanice... U Evropi je bio i ostao izuzetno važan istorijski, kulturološki, turistički i trgovački grad i luka. Prema određenoj priči veruje se da je ime grada nastalo zbog trske koje u tom području ima mnogo. Grad je prvo bio deo Rimskog, a potom i Vizantijskog carstva. Takođe, bio je jedan od najstarijih delova Habzburške monarhije. Osim što je veoma važna luka Evrope, ovaj grad je zbog svoje fantastične pozicije između romanskih, slovenskih i germanskih naroda oduvek bio jedan od najposećenijih gradova Italije. Sa kulturne strane ovaj grad je poznat po umetnicima kao što su Džejms Džojs, Umberto Sabo, Italo Svevo, Đuzepe Verdi... Sa austrijskom grandioznom arhitekturom pored mora, melanholija je uvek prisutna u ovom gradu, pa nas i ne treba čuditi što su u njemu inspiraciju našli veliki umetnici. 

FERARA

Ferara je srednjovekovni grad koji se nalazi na severu Italije, a inače je sedmi po veličini grad pokrajine Emilija-Romanja. Smešten je u istočnom delu Padske nizije i nalazi se na svega 9 m nadmorske visine. Ferara je čuvena po izuzetno vrednom i dobro očuvanom istorijskom jezgru koje se danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po velikom broju crkvi, manastira, palata, muzeja i umetničkih galerija, tvrđavi, univerzitetu osnovanom davne 1391. godine, a posebno je značajna zaostavština velikaške porodice D’Este. Renesansni deo grada može se prepoznati po paralelnim ulicama koje presecaju manje sporedne ulice u odnosu na rečni kanal, dok stariji deo grada karakterišu krivudave, kamenom popločane ulice. Centralni deo Ferare zauzima dvorac Castello Estense koji, takođe, spada u srednjovekovne građevine iz 14. veka. Najznačajnija srednjovekovna zgrada svakako je katedrala San Giorgio koja vuče svoje korene iz dalekog 12. veka. Među značajnijim palatama ističe se Palazzo dei Diamanti koja svoje ime duguje po specifično izvedenoj fasadi čiji se prednji deo sastoji od više od 8.000 mermernih blokova koji su isklesani u obliku dijamanta. Unutar palate se nalazi National Gallery of Art koja sadrži veliku zbirku umetničkih dela nastalih od strane umetnika iz škole slikanja Ferara.

ARECO

Areco je grad smešten u središnjem delu Italije. Nalazi se jugoistočno od Firence i severozapadno od Peruđe. Ovaj grad od 99.000 stanovnika je glavni grad provincije Areco koja se nalazi u Toskani. U antičko doba, ovaj grad je bio naseljen etrurskim narodom, a arheološki nalazi datiraju još iz 4. veka. Kako se Areco nalazi na uzbrdici, grad je podeljen na donji i gornji deo, pri čemu je gornji grad pretežno istorijski, a donji deo moderan. Kao turističko odredište, Areco ima centralnu lokaciju i nalazi se na razumnoj udaljenosti od nekih od najlepših italijanskih gradova uključujući Firencu, Pizu i Peruđu. Osim toga, sam grad se može pohvaliti bogatom istorijom i izvanrednim građevinama kao što su Duomo San Donato i Teatro Petrarca. U Arecu je 1304. godine rođen čuveni italijanski pesnik Frančesko Petrarka.

SIJENA

Sijenu opisuju kao grad prepun lepote po meri čoveka, one ambijentalne lepote u kojoj vas nosi osećaj da ste dobrodošli u grad kojeg čine zgrade izgrađene najvećim delom od crvene opeke. U središnjem delu Italije, u regiji Toskana, na samo 50 kilometara južno od Firence smešten je bajkoviti grad Sijena (Saenna Julia) koju su osnovali Rimljani na mestu gde je nekada bilo etrursko naselje. Znamenitosti u Sijeni su brojne. Dovoljno je reći da je celokupan stari deo grada očuvan kao urbana sredina sa mnogobrojnim kulturnim i umetničkim vrednostima. Balkoni, strme ulice, fasade, arhitektura ukomponovana sa pejzažima od kojih zastaje dah, italijanska kuhinja i toskanska vina...sve to će učiniti da nikada ne poželite da odete iz Sijene ili barem da se u nju svakako ponovo vratite.

SAN ĐIMINJANO

U blizini Sijene i na samo 51 kilometar južno od Firence, u srcu najlepše čizme sveta, stoji San Điminjano - ponosan "grad kula". Kule u ovom gradu su veoma dobro očuvane, a ceo istorijski centar je od 1990. godine zaštićen kao kulturna baština UNESCO-a. San Điminjano je nastao i razvijao se oko dva glavna trga - Piazza della Cisterna i Piazza del Duomo. Na trgu Piazza della Cisterna, sa bunarom u sredini, u prošlosti se nalazila pijaca, a danas se na ovom trgu održavaju brojni festivali i lokalna kulturna i zabavna dešavanja. Piazza del Duomo je bio centar religioznog i političkog života srednjovekovnog San Điminjana, a danas se na njemu nalaze svi javni i privatni spomenici. Pored brojnih znamenitosti, najbolji sladoled na svetu se decenijama pravi upravo u San Điminjanu, a sladoledžija koji pravi ovaj sladoled je dobio nekoliko svetskih priznanja za to. San Điminjano je, takođe, poznat i po proizvodnji belog vina Vernačija di San Điminjano, sorti koja poseduje zaštićeno geografsko poreklo.

KORTONA

Kortona je mali grad na uzvišenju koji se nalazi u provinciji Areco u Toskani. Bio je toliko važan etrurski centar da je postojanje antičkih naselja i danas vidljivo, posebno u dva kilometra dugačkim zidinama koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Ovaj gradić je posebno živopisan zbog svoje tipično srednjovekovne arhitekture koja se sastoji od drevnih palata, uskih kaldrmisanih ulica, malih zanatskih radnji i klasičnih toskanskih tratorija. Ime grada potiče od etrurske reči "kurtun" koja je ispisana na bronzanom zavetnom natpisu iz 3. veka pre nove ere koji se nalazi tačno u sredini grada.

MONTEPULĆANO

Montepulćano je gradić smešten na obroncima u Toskani, izgrađen na kosom i uskom krečnjačkom grebenu u srcu vinogradarskog područja Vino Nobile. Najveći je brdski grad u južnoj Toskani, poznat po impresivnim centralnim trgovima, prelepim renesansnim zgradama, ckrvama i nestvarnim vidicima, ali i po proizvodnji hrane i pića. Ljubitelji vina smatraju njegovo Vino Nobile među najboljim u Italiji, međutim, treba naglasiti da se ono ne sme mešati s istoimenom sortom grožđa. Grad je naročito poznat po uzgoju svinja, proizvodnji sira, testenini (pici) i medu. Od gradskih znamenitosti izdvajaju se Piazza Grande - glavni trg, jedan od najimpresivnijih u Toskani, kao i gradska većnica, gradske zidine i katedrala.

PIJENCA

Gradić Pijenca, smešten u pokrajini Sijena, između gradova Montepulćano i Montalćino, smatra se "prvencem renesansnog urbanizma" zbog čega je 1996. godine stavljen na UNESCO-vu listu Svetske kulturne baštine, a osam godina kasnije to je ukazano i čitavoj dolini u kojoj se Pijenca nalazi - Val d'Orcia. Pijenca je podignuta na mestu sela Korsinjano, mestu rođenja papa Pije II i upravo je on dao da se čitavo selo sagradi iznova kao idealni renesansni grad koji će mu služiti kao odmaralište od Rima. Tokom gradnje Pijence, koja je počela sredinom 15. veka, po prvi put je došlo do primene humanističkih načela urbanog planiranja. Čitav gradić, sva zdanja koja se u njemu i oko njega nalaze, čuvaju u svojim odajama bezbroj slikarskih i vajarskih remek-dela. Kako UNESCO procenjuje, skoro 60 odsto od ukupne svetske baštine umetnina smešteno je u Italiji, a više od polovine se nalazi upravo u Toskani. Pijenca je poznata i po Pekorino siru koji podseća na kačkavalj, a svoju prodavnicu sira porodica Valerija Pasketija ovde ima već 23 godine. Pasketi kaže da je razlog popularnosti ovog sira posebna rasa ovaca koje pasu na posebnim pašnjacima podno grada, pa je zbog toga i sir posebnog mirisa i ukusa.

FIRENCA

Čuvena Firenca ili Florentia (cvetna) svoje ime je dobila po osnivanju od kolonije rimskih veterana pod vođstvom Gaj Julije Cezara. Bila je jedno vreme glavni grad Kraljevine Italije, dok je danas glavni grad pokrajine Toskana. Firenca je važno ekonomsko, finansijsko, ali i ogromno istorijsko, kulturno i umetničko sedište. Poznata je po mnogobrojnim umetnicima, piscima, vajarima, graditeljima, naučnicima i filozofima koji su živeli i stvarali u njoj: Dante Aligijeri, Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Makijaveli, Galileo Galilej kojima su bile mecene članovi najbogatije porodice Mediči. I danas je Firenca poznata po svojoj renesansnoj arhitekturi, muzejima Pitti i Uffizi, umetnosti i kao prestonica kulture. Mikelanđelov David, Firentinska katedrala, kao i palata porodice Mediči-Rikardi, čuveni most sa segmentnim lukovima Ponte Vecchio, omiljena su mesta turista iz celog sveta koji žele da vide očuvana dela velikih majstora.

UDINE

Ako želite da se otrgnete od poznatih italijanskih turističkih zamki, onda bi grad Udine trebalo da bude vaša prava luka. Udine su elegantan i otvoren grad sa mnogo prelepih zgrada u gotičko-venecijanskom stilu. Univerzitetski grad koji je veoma cenjen zbog svojih kulturnih i naučnih studija. Pod vladavinom Rimljana, a potom i Mlečana, postao je glavni ekonomski i trgovački centar u srednjem veku. Većina njegovih istorijskih spomenika datira iz tog doba. Srce grada čini trg Piazza San Giacomo. Najlepši deo grada, Piazza della Liberta, sastoji se od dve izuzetno jedinstvene zgrade: Loggia del Lionello i Porticato di San Giovanni. Ove dve zgrade su arhitektonski zapanjujuće iz svakog ugla, a naročito Loggia del Lionello čiji mermerni stubovi bacaju svetlost i senku preko blistavih pločica. Modernije ulice koje okružuju istorijsko jezgro su dobro raspoređene i prošarane drvećem i lepim, dobro održavanim parkovima.

TOSKANA 2024 - RENESANSA, ČEMPRESI I UKUS VINA

Trst, Ferara, Areco sa fakultativnim obilascima

VINARIJA KANTALIĆI (KJANTI), SIJENA, SAN ĐIMINJANO, KORTONA, MONTEPULĆANO, PIJENCA, FIRENCA, UDINE 

 

Program putovanja:                                                  6 dana / 5 noćenja / autobusom DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - TRST - VENETO

Polazak iz centra Beograda u ranim jutarnjim časovima. Dnevna vožnja preko Hrvatske i Slovenije sa usputnim zadržavanjima radi odmora i prelaska granica. Dolazak u Trst i fakultativni obilazak u pratnji vodiča: Ponte Roso, San Antonio Nuovo, srpska crkva Sv. Spiridona, Trg ujedinjenja Italije... Kraće slobodno vreme za individualne aktivnosti. Nastavak putovanja do oblasti Veneto (Noventa di Piave i sl.). Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

2. DAN: FERARA - ARECO

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Ferari. Grad je okružen renesansnim zidinama iz 15. i 16. veka u okviru kojih je smeštena zaostavština porodice d'Este. Po dolasku fakultativno razgledanje grada sa vodičem: Castello Estense - simbol Ferare, nalazi se u samom centru grada, u njegovoj blizini smeštena je Gradska većnica, katedrala, pozorište... Nakon razgledanja slobodno vreme za ručak. Natavak puta prema Arecu, jednom od najlepših toskanskih gradova. Obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Grande koji predstavlja najlepši deo Areca, čuven i po tome što je poslužio kao scenografija za poznati film "La Vita e Bella" ("Život je lep"), Duomo - prelepa katedrala, crkva Sv. Franje, Petrarkina kuća u kojoj je rođen čuveni pesnik... Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

3. DAN:  SIJENA, SAN ĐIMINJANO

Doručak.
Celodnevni fakultativni izlet ka  živopisnim predelima Toskane. Prvo ćemo posetiti  srednjovekovni gradić San Điminjano  koji je očuvao svoj istorijski centar i ambijent iz 13. i 14. veka. Grad je poznat po nadimku “Grad  tornjeva” i turisti u njemu vole da kupe čuvena toskanska vina, začine, domaće proizvode sa toskanskih farmi, ali i da probaju svetski čuven sladoled.  Nastavak put ka Sieni , kraljici Toskane. Šetnja gradom uz razgledanje (eksterijerno): Duomo – jedna od najlepših Katedrala Italije; znameniti trg Kampo na kome se održava jedna od najživopisnijih gradskih fešti („Palio“), na trgu se nalazi veličanstvena palata Publiko sa tornjem Manđija; kontrade puža, pantere, akvile... Slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje

 

4. DAN: KORTONA, MONTEPULĆANO, PIJENCA (VAL D' ORCIA)

Doručak. Polazak na celodnevni fakultativni izlet. Dolazak u prelepi mali gradić Kortonu. Obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Republike - srce grada, palata Komune - sedište uprave grada, palata Kasali, trg Sinjoreli, teatar Sinjoreli, DuomoSlobodno vreme. Nastavak puta ka Montepulćanu koji se nalazi između Val di Chiana i Val d'Orcia, grad koji datira čak od etrušćanske ere. Danas je veoma cenjen i poznat po proizvodnji vina. Odlazak do glavnog gradskog trga Piazza Grande i slobodno vreme. Šetnjom kroz zadivljujuće ulice možete svoje slobodno vreme iskoristiti po interesantnim prodavnicama. Posetićemo i vinski podrum smešten ispod grada u steni i uživati u vinu Nobile. Nakon toga, izlet se nastavlja u gradu Pijenca koji je zaštićen od strane UNESCO-a. Kraći obilazak istorijskog centra grada uz razgledanje: trg Pija II sa prelepom Katedralom, Korzo Roselino - glavna trgovačka zona grada, palata Pikolomini - nekadašnja rezidencija pape Pija II, palata Amanati... Na samom vrhu ove lokacije možete uživati u spektakularnom pogledu koji se pruža na Val d'Orcia. Istražićemo lepote ovog grada, divićemo se predivnim glavnim trgovima i istorijskim građevinama. Povratak u hotel. Noćenje.

 

5. DAN: FIRENCA - FRIULI VENECIJA ĐULIJA

Doručak. Odjava iz hotela. Dolazak do mesta Sesto Fiorentino i fakultativni odlazak vozom do centra Firence - Santa Maria Novella. Po dolasku sledi razgledanje centra grada u pratnji vodiča: Bazilika San Lorenco sa kapelama Medičijevih, trg Duomo, Đotov zvonik, Katedrala Cvetne Bogorodice, Krstionica, Stari most (Ponte Vecchio), Trg Sinjorija (svojevrsni muzej na otvorenom sa brojnim skulpturama, remek-delima renesanse: Čelinijev "Persej", Đanbolonjina "Otmica Sabinjanki", Amanatijev "Neptun"…), Stara palata - nekadašnje sedište moći Fjorentinske Republike, statua Mikelanđelovog „Davida“ (kopija čuvenog „heroja renesanse“). Slobodno vreme za ručak, posete muzejima, individualne aktivnosti... Polazak ka oblasti Friuli Venecija Đulija u poslepodnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

 

6. DAN: UDINE - BEOGRAD

Doručak. Odjava iz hotela. Fakultatitvi obilazak UDINA. Izlet počinjem pešačkim obilaskom istorijskog centra grada, uživanje u zdanjima venecijanske gotike. Obilazimo: Piazza Giacomo Matteotti, Piazza della Liberta sa fenomenalnom Loggia del Lionelo, Torre dell'Orologio, potom Castello di Udine odakle se pruža pogled na krovove grada i Julijske i Karnske Alpe čiji se snegom prekriveni vrhovi naziru pred nama. Krace slobodno vreme za samostalno istraživanje grada. Oko 13h polazak ka Srbiji. Dolazak na mesto polaska oko ponoci.
Kraj programa.

Kraj programa.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Toskana - renesansa, čempresi i ukus vina" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.


TERMIN PUTOVANJA

USLUGA

HOTEL


REDOVNA CENA

02.04-07.04.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL BASE 4*, VENETO

HOTEL IL GENTILUOMO 4*, ARECO

HOTEL MAJOR 4*, FRIULI VENECIJA ĐULIJA
399€
01.05-06.05.2024 
PRVI MAJ 2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
399€
25.06-30.06.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
399€
03.09-08.09.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
399€
15.10-20.10.2024
5 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
399€

 

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u oblasti Veneta u sobama 1/2 ili 1/3
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Arecu u sobama 1/2 ili 1/3
- smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u oblasti Friuli Venecija Đulija u sobama 1/2 ili 1/3
- uslugu stručnog vodiča / pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- troškove pripreme i organizacije putovanja
 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):
-
pešačka tura Trstom sa vodičem 5€
- pešačka tura Ferarom sa vodičem 5€
- pešačka tura Arecom sa vodičem 5€
-
Vinarija (oblast Kjanti), Sijena i San Điminjano (cena uključuje prevoz 280 km, uslugu vodiča i posetu vinariji sa degustacijom 4 vrste vina i sneck-om, troškove parkinga i check point-a (ZTL)) 50€
- Kortona, Montepulćano, vinarija porodice Ricci i Pijenca (cena uključuje prevoz 170 km, uslugu vodiča, degustaciju vina Nobile u Montepulćanu, troškove parkinga (ZTL)) 50€
- Firenca (cena uključuje uslugu pratioca grupe, uslugu lokalnog vodiča, povratnu voznu kartu, troškove parkinga (ZTL)) 25€
- izlet u Udine (cena uključuje prevoz, uslugu vodiča) 25€
- napojnica za vodiča (nije obavezna)

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1870 din (od 19-70 godina); 1242 din (do 18 godina); 3725 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 150€ umesto 165€

NAPOMENA U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 150€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/3 bez doplate. Doplata za dodatno sedište 100€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna/gradska taksa se plaća na recepciji hotela oko 1,5€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Hotel Base 4* ili sličan u oblasti Veneta nudi moderne sobe, besplatan WiFi, teretanu i velnes centar. Smešten je u blizini izlaza sa autoputa A4, u gradu Noventa Di Pjave. Zvučno izolovane i klimatizovane sobe u hotelu Base sadrže mini-bar, plazma TV sa satelitskim kanalima i kvalitetan audio-sistem. Hotel Base u ponudi ima poslovni centar sa računarom, faksom, skenerom i štampačem. Na raspolaganju su i tri konferencijske sale. Tokom boravka možete posetiti hotelsku teretanu i frizerski ili kozmetički salon.

https://www.basehotel.it/en/

  

Hotel Il Gentiluomo 4* ili sličan se nalazi na 15 minuta vožnje od centra Areca. Hotel nudi besplatan bežični internet i besplatan parking, i ima klimatizovane sobe sa mini-barom. Sobe su klasičnog stila, imaju TV sa ravnim ekranom i sopstveno kupatilo sa tušem. Kontinentalni doručak se služi svakog dana. Bar je, takođe, dostupan na licu mesta.

https://www.hotelgentiluomo.com/en/

  

Hotel Major 4* ili sličan u oblasti Friuli Venecija Đulija je udaljen samo 3 km od aerodroma u Trstu - Ronči Dei Legionari. Sve sobe i apartmani su klimatizovani i nude besplatan bežični internet. Prostrani smeštaj u Majoru ima moderan stil i dizajnerski nameštaj. Sve sobe imaju podove prekrivene tepihom, satelitsku televiziju i radni sto. Doručak je na bazi švedskog stola, a u baru se služi tipičan spritz koktel.

https://www.hotel-major.com/en/

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.

ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 25 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952 Licenca broj: OTP A-34/2023

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Program pod nazivom "Toskana - renesansa, čempresi i ukus vina" je autorski program Travel Kluba. Svako neovlašćeno kopiranje sadržaja, organizovanje putovanja pod istim ili sličnim nazivom, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini ista ili slična putovanju predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu odgovarajućim zakonskim sankcijama.

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.