DOŽIVI SLOVENIJU 2024 - THE BEST OF (Ljubljana, Bled, Bohinj, Vodopad Savica, Kopar, Piran, Predjamski grad, Postojnska jama) - 1-4. maj PRVI MAJ 2024 / 4 dana / 3 noćenja u Ljubljani HOTEL 4* / bus DNEVNA VOŽNJA

CENA: od 199€ / SPECIJALNA PONUDA: /

UPIT / REZERVACIJA


preuzmite program putovanja (pdf)

Slovenija - jedina zemlja koja u svom nazivu ima reč “LOVE”. Krase je brojne reke, kanjoni, planine, šume, jezera, pa čak i more. Jedinstveni spoj prirodnih atrakcija koje treba doživeti, kao što i glasi turistički slogan ove zemlje “I feel Slovenia”!

Obiđite sa nama Slovenačku rivijeru, 47 km raja, najveću luku ove regije Kopar i stari grad Piran. Uživajte u najslikovitijim mestima Slovenije - Bledu i Bohinju. Doživite čari jedne od najlepših prestonica - Ljubljane i parka Postojnska jama koji u svoj svojoj lepoti i veličanstvenosti nudi doživljaj koji ćete dugo pamtiti!

LJUBLJANA

Emona, Laibach ili Lubiana, sve su to nazivi za glavni grad Slovenije, Ljubljanu. Smeštena na reci Ljubljanici, ovaj grad je prava mala moderna metropola i veoma popularna turistička destinacija. Bogata istorija grada, prelepa arhitektura, zelena okolina i ljubazni domaćini svake godine privlače sve veći broj posetilaca. Ljubljanske ulice ispunjene su kafićima, barovima i restoranima u kojima turisti mogu istražiti lokalnu kuhinju i upoznati lokalne stanovnike.

Jedna od glavnih atrakcija Ljubljane jeste Ljubljanski grad koji stoji na brdu iznad grada oko 900 godina. Vidikovac i bedemi dvorca nude neke od najlepših pogleda na grad, dok se u samom dvorcu nalazi muzejska izložba o slovenačkoj istoriji, Muzej lutaka i video prezentacija pod nazivom Virtuelni dvorac. Ljubljanski grad, do kojeg se lako može doći uspinjačom, takođe, nudi i prostor za izložbe, kafić, noćni klub i dva restorana, a služi i kao mesto za održavanje kulturnih događaja i projekcija filmova na otvorenom pod nazivom "Film pod zvezdama leti".

BOHINJ

Na samo petnaest kilometara udaljenosti od Bleda, u srcu Julijskih Alpa, smešten je Bohinj, sjajna destinacija za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Iako Bohinjsko jezero nije toliko komercijalizovano kao Bledsko, njegova divlja i neukroćena lepota ima svojih velikih prednosti. Bohinjsko jezero je karakteristično po tome što ga okružuju planine visoke i do 2000 m, kao i Nacionalni park Triglav. Tokom jula i avgusta temperatura vode u Bohinjskom jezeru dostiže i do 25 stepeni, pa se u ovim mesecima preporučuje kupanje. Osim u kupanju turisti mogu uživati i u vožnji gumenim čamcima po obližnjim brzim rečicama, kao i u pecanju, jer je Bohinj, osim zabave na vodi, idealan i za ribolov.

VODOPAD SAVICA

Najpoznatiji slovenački vodopad Savica nalazi se na severozapadu Slovenije, u carstvu moćnog Triglava, u blizini Bohinjskog jezera. Vodopad Savica je toliko lep, da je i srce slavnog pesnika Franca Prešerna ostalo potpuno zarobljeno u zelenoj vodi istoimene reke. Vodopad je visok 78 metara i napaja se iz takozvanog Crnog jezera, jednog od sedam jezera koja se nalaze u dolini Triglava. Najveća atrakcija ove prirodne pojave je kristalno čista smaragdna voda koja se sliva sa stena, stvarajući jednu skrivenu oazu izuzetne lepote.

BLED

Bled - najznačajnije prirodno jezero Slovenije, ali i jedna od najlepših i najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 475 metara. Bledom dominira prekrasno modrozeleno jezero čiju površinu krasi malo ostrvce, brojna neistražena mesta i širok spektar aktivnosti koje će zadovoljiti sve zaljubljenike u prirodu. Ovo mesto postoji već hiljadama godina. Na početku 20. veka Bled je bio najlepša banja tadašnje imperije koja je privlačila evropsku aristokratsku elitu. U lepotama Bleda uživali su najistaknutiji državnici iz celog sveta.

Bledsko jezero je odličan izbor ukoliko želite da provedete miran vikend u zelenilu i na svežem vazduhu. Na prvi pogled jezero izgleda kao iz bajke, naročito dvorac koji sramežljivo izvire sa litice iznad jezera. Tvrđava pod nazivom Bledski stari grad smeštena je visoko na litici iznad samog mesta i sa nje se pruža prelep pogled na čitavo jezero i okolinu. Malim drvenim brodićima koji plove jezerom, na čijoj se mirnoj površini ogledaju vrhovi Julijskih Alpa, možete se prevesti do malenog ostrvceta i prelepe crkve koja datira iz 16 veka. Prema verovanju zvono unutar crkve ispunjava posetiocima sve želje.

Sa svojim prirodnim lepotama i prelepom okolinom Bled predstavlja pravi biser Slovenije, pa stoga i ne čudi što privlači brojne turiste iz raznih zemalja, kao i poslovne ljude tokom cele godine. Jedinstvena lepota jezera i njegova okolina, kao i odličan geografski položaj, čine Bled idealnom destinacijom za odmor i vikend.

KOPAR

Grad Kopar smatra se jednim od najstarijih gradova u Sloveniji u kojem se bogata istorija počela ispisivati već tokom srednjeg bronzanog doba. Kopar, koji je nekada bio ostrvo, prvi put je naseljen u vreme antičkog Rima, a zatim se na tom području smenjivalo nekoliko vladavina i država, a samim tim i različitih naziva. Mlečani, koji su na ovom području ostavili najveći pečat, koji se ogleda u očuvanoj arhitekturi grada, dali su mu naziv Capo d’Istria (Glava Istre). Naziv Capodistria se uz slovensku verziju - Koper očuvao do danas. Nakon pada Mletačke republike na području Kopra usledila je dominacija Austrijanaca uz kraću međuvladavinu Napoleona. Tokom i nakon oba svetska rata, Kopar je bio deo Jugoslavije, a od 1991. godine deo je samostalne države Republike Slovenije.

PIRAN

Za Piran kažu da je najlepši grad mediteranske Slovenije. Jedna od prvih asocijacija na grad jeste Tartinijev trg, glavni gradski trg prepoznatljivog elipsoidnog oblika. Na mestu na kom se danas nalazi trg, nekada je bila mala luka za ribarske čamce koja je početkom 19. veka zatrpana peskom, a zatim pretvorena u pijacu na čijem obodu su ubrzo izgrađene najvažnije gradske institucije. U periodu između 1912. i 1953. godine na Tartinijevom trgu se nalazila okretnica tramvaja, pa otuda i elipsoidni oblik trga koji se zadržao do današnjih dana. Jedan od najlepših pogleda na grad i glavni gradski trg pruža se sa gradskih zidina kod crkve Svetog Đorđa, a za još lepši pogled možete se popeti uz 146 stepenika do vrha zvonika Svetog Đorđa.

PREDJAMSKI DVORAC

Slikovit, veličanstven, izazovan, tajnovit i neosvojiv Predjamski dvorac izgrađen je u okomitoj steni visokoj 123 metra gde odoleva zubu vremena već više od 700 godina. Njegovom romantičnom izgledu doprinosi i idilična rečica Lokva koja duboko ispod dvorca ponire u podzemlje. Neprestano preplitanje prirodnog i umetnutog, dela ljudskih ruku i stvaralaštva prirode, oblikuje biser srednjovekovne snalažljivosti. Najveći pećinski dvorac na svetu, upisan u Ginisovu knjigu rekorda, slikovito pripoveda priču o vremenu u kojem je udobnost morala ustupiti mesto stvarnosti i u kojem je zveket oružja neretko nadjačavao pesmu trubadura. Toliko poseban i jedinstven da se uvrštava u deset najfascinantnijih dvoraca na svetu. Toliko romantičan da ga mnogi biraju za svoj čin venčanja. Iza dvorca se nalazi i lavirint skrivenih hodnika odakle je na pljačkaške pohode odlazio vitez Erazmo Predjamski. A u jami pod gradom svoj su dom pronašli šišmiši.

POSTOJNSKA JAMA

Postojnska jama jedna je od najvećih i najlepših pećina (jama) u Evropi. Nalazi se u blizini mesta Postojna u Sloveniji. Predstavlja sistem podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dug preko 20 kilometara. Postojnsku jamu do sada je videlo neverovatnih 31 milion posetilaca što je čini najposećenijom turističkom pećinom u Evropi! Otkrivena je davne 1818. godine kada ju je slučajno pronašao jedan meštanin. Već sledeće godine Postojnska jama primila je prve posetioce. Godine 1872. u jamu su položene železničke šine, a 1884. godine baklje i petrolejke zamenilo je električno osvetljenje. Postojnska jama je i danas jedina pećina na svetu u čije razgledanje odlazite vozom. Veličanstvo Postojnske jame izaziva strahopoštovanje i divljenje prema onome što je priroda sagradila milionima godina unazad. Ne možete a da ne pomislite da je ovolika lepota nastala „sama od sebe".

DOŽIVI SLOVENIJU 2024 - THE BEST OF

LJUBLJANA sa fakultativnom posetom BLED, BOHINJ, VODOPAD SAVICA, PIRAN, KOPAR, POSTOJNSKA JAMA, PREDJAMSKI GRAD

 

Program putovanja:                                                   4 dana / 3 noći / autobusom DNEVNA VOŽNJA

 

1. DAN: BEOGRAD - LJUBLJANA - LJUBLJANSKI GRAD

Sastanak putnika u 5.30h. Polazak iz Beograda u 6h. Dnevna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Ljubljanu i upoznavanje grada u pratnji vodiča: Prešernov trg, Riblji trg, Tromostovje, Univerzitet, Robova fontana, Zmajev most...Mogućnost fakultativne posete Ljubljanskom gradu. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

 

2. DAN: LJUBLJANA - BOHINJ - VODOPAD SAVICA - BLED - LJUBLJANA

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet do Bleda, Bohinjskog jezera i skrivenog dragulja Nacionalnog Parka Triglav - vodopada Savice. Vožnja ka Bohinjskom jezeru koje je najveće prirodno jezero Slovenije. U blizini jezera je vodopad Savica. Sami uspon do vodopada Savica je pomalo zahtevan, s obzirom na to da je potrebno 20-ak minuta neprekidnog uspinjanja uz stepenice. Jezero Bled je biser slovenačkih Alpa, okružen planinskim vrhovima, a na sredini jezera nalazi se ostrvce na kojem je crkva Svete Marije. Dolaskom na Bled predviđeno je slobodno vreme za individualne aktivnosti, a naši predlozi su: šetnja uz jezero, poseta Bledskom dvorcu sa kojeg se pruža čaroban pogled na jezero i okolinu, pauza za kafu i čuvene bledske krempite. Noćenje.

 

3. DAN: LJUBLJANA - SLOVENAČKO PRIMORJE: KOPAR I PIRAN - LJUBLJANA

Doručak. Slobodno vreme ili polazak na celodnevni fakultativni izlet do Slovenačkog primorja. Dolazak u Kopar, jedinu luku i najstariji grad u Sloveniji. Organizovani obilazak centra grada uz razgledanje: Titov trg sa divnom mletačkom Pretorijanskom palatom i katedralom Uspenja Presvete Bogorodice, Rotonda Svetog Jovana, Mletačka lođa. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Odlazak do divnog malog primorskog gradića Pirana. Po dolasku sledi kraća šetnja do glavnog Tartinijevog trga na kojem se nalaze najlepše gradske palate (Venecijanska kuća…), spomenik kompozitoru Đuzepeu Tartiniju i malena crkva Sv. Petra. Slobodno vreme za uživanje u sjajnom ambijentu grada i šetnju do crkve Sv. Đorđa i rta Madone (Punta). Polazak iz Pirana u poslepodnevnim satima. Povratak u hotel. Noćenje.

 

4. DAN: LJUBLJANA - PREDJAMSKI DVORAC - POSTOJNSKA JAMA - LJUBLJANA - BEOGRAD

Doručak. Napuštanje hotela. Fakultativni izlet do Predjamskog grada i Postojnske jame. Po dolasku u Predjamski grad, foto stop kod najvećeg pećinskog dvorca na svetu, upisanog u Ginisovu knjigu rekorda. Izgrađen je u steni visokoj 123 metra i odoleva zubu vremena već više od 700 godina. Njegovom romantičnom izgledu doprinosi i idilična rečica Lokva koja duboko ispod dvorca ponire u podzemlje. Nakon Predjamskog grada, sledi poseta Postojnskoj jami. Ova jama jedna je od najpoznatijih na svetu, duga 21 km i neverovatno bogata pećinskim ukrasima, podzemnim životinjskim svetom sa tragovima ljudskog života. Za obilazak se ne morate posebno pripremati. Potrebna vam je samo toplija odeća, jer je temperatura u jami tokom cele godine 10°C. Veliki deo prekrasnih dvorana i siga pogledaćete tokom uzbudljive vožnje električnim vozom, a kroz dvorane i rovove pune sigastog blaga prošetaćete sa vodičem. Nakon razgledanja, povratak u Ljubljanu. U popodnevnim časovima polazak za Srbiju. Dolazak u Beograd oko ponoći.

Kraj programa.


TERMIN PUTOVANJA

USLUGA

HOTEL


CENA

15.02-18.02.2024 
DAN DRŽAVNOSTI 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL M 4*
199€ - POPUNJENO !
01.05-04.05.2024 
PRVI MAJ 2024
3 NOĆENJA SA DORUČKOM
HOTEL 4*
279€

 

CENA OBUHVATA:

- prevoz autobusom turističke klase od 18 do 59 mesta na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
- obilaske prema programu 
- smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Ljubljani u sobama 1/2 ili 1/2+1
- uslugu stručnog - licenciranog vodiča i pratioca grupe
- redovnu godišnju članarinu utvrđenu Pravilnikom, Opštim ili Pojedinačnim aktom
- pripremu i organizaciju  putovanja

 

CENA NE OBUHVATA (FAKULTATIVNI PROGRAM):

- poseta Ljubljanskom gradu (vožnja uspinjačom uključena u cenu) 25€ 
- Slovenačko primorje: Kopar i Piran (270 km) 40€
- Bledsko i Bohinjsko jezero, Vodopad Savica sa ulaznicom (200 km) 35€
- Predjamski grad, Postojnska jama sa ulaznicom za pećinu (120 km) 60€ 
- napojnica za vodiča

Napomena u vezi napojnice: Napojnica za vodiča nije obavezna. Daje se na kraju putovanja, pri predaji anketnih listova u autobusu ukoliko ste zadovoljni uslugom. Napojnica je svojevrsna zahvalnost, nagrada osobi što vam je bila na usluzi tokom puta. Za višednevni obilazak okvirna napojnica iznosi 5€ do 10€. Ako je pored vodiča bio i vozač, možete mu dati napojnicu od 1€ do 5€. Vozač nije angažovam od strane Travel Kluba, već od strane prevoznika sa kojim Travel Klub ima ugovor o prevozu, ali je svakako veoma bitna i odgovorna osoba za vašu bezbednost tokom puta.

- obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa COVID-19 pokrićem 1037 din (od 19-70 godina); 690 din (do 18 godina); 2069 din (preko 70 godina) - može se uplatiti u Travel Klubu

 

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U TRAVEL KLUBU 150€ umesto 160€

NAPOMENA: Izleti se prijavljuju pre polaska na put. Uplata se vrši najkasnije 15 dana pre polaska. Bukirane fakultativne izlete nije moguće otkazati na destinaciji i uplaćeni novčani iznos nije moguće refundirati.

 

POPUSTI I DOPLATE: Doplata za sobu 1/1 150€. Moguće je spajanje sa drugim solo putnikom u sobi 1/2 ili 1/2 + 1 bez doplate. Doplata za dodatno sedište 80€. Doplata za izbor sedišta 15€. Boravišna taksa se plaća na recepciji hotela oko 3,5€ po osobi po danu.

 

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA: u dinarskoj protivvrednosti, 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 15 dana pred put, platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, na rate čekovima, 30% avans, odloženo najviše 2 meseca, realizacija 10. ili 20. u mesecu.

 

OPIS SMEŠTAJNOG OBJEKTA:

Potpuno renoviran 2017. godine, Hotel M 4* (ili sličan) nudi svetle i klimatizovane sobe sa besplatnim bežičnim internetom. Smešten je na nekoliko minuta hoda od centra Ljubljane, pored stanice gradskog autobusa sa čestim polascima za centar grada. Sve sobe imaju zvučno izolovana vrata i prozore, mini-bar i LCD TV sa satelitskim kanalima. Kupatila u sobama sadrže besplatan toaletni pribor, fen za kosu i kadu ili tuš. Hotel M raspolaže à-la-carte restoranom i restoranom sa uslugom na bazi švedskog stola. Tokom leta, gosti se mogu opustiti na hotelskoj terasi. Do centra Ljubljane može se stići za 5 minuta vožnje. Hotel M se nalazi na odličnoj lokaciji u blizini ljubljanske obilaznice. Od hotela se takođe brzo dolazi do aerodroma i drugih turističkih odredišta i atrakcija u Sloveniji.

https://www.m-hotel.si/

  

Tačan naziv hotela biće objavljen najkasnije 7 dana pred polazak na web stranici www.travelklub.rs.

 

OTKAZNA POLITIKA:

OTKAZNA POLITIKA U SKLADU SA OUP-OM:

1.OTKAZ UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Pre početka putovanja: Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora na način, kako je zaključen Ugovor. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, ako Programom nije drugačije određeno, i to:

Ukoliko Putnik blagovremeno otkaže putovanje (90 do 45 dana), Organizator ima pravo naknade samo učinjenih administrativnih troškova od 2500 din. 

10 % ako se putovanje otkaže od 44 do 30 dana pre početka putovanja

20 % ako se otkaže 29 do 20 dana pre početka putovanja,

40 % ako se otkaže 19 do 15 dana pre početka putovanja

80 % ako se otkaže 14 do 10 dana pre početka putovanja

90 % ako se otkaže 9 do 6 dana pre početka putovanja,

100 % ako se otkaže 5 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz putovanja je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 25 putnika. Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora. Organizator putovanja Organizacija Stari grad - TRAVEL KLUB, Pjarona de Mondezira 36, Beograd, matični broj 28127952, Licenca broj: OTP A-34/2023

 

COVID-19: Budući da se mere vezane za COVID-19 menjaju svakodnevno, putnik je dužan da se pre putovanja sam informiše o uslovima ulaska u zemlju u koju putuje. Sve ažurirane informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na sledećem linku: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje.
TRAVEL KLUB NIJE ODGOVORAN ZA EVENTUALNE PROMENE MERA I USLOVA ULASKA U ZEMLJU PRE ILI U TOKU PUTOVANJA!

 

OPŠTE NAPOMENE:

  • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša ili lične karte/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
  • Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje Travel Klub ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
  • Organizator nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
  • Za sve informacije date usmenim putem Travel Klub ne snosi odgovornost.
  • Potpisnik Ugovora ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom i uslovima plaćanja.
  • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
  • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
  • Prevoz i transferi obavljaju se standardnim prevoznim sredstvima, prema propisima i kriterijumima koji važe u zemlji u kojoj je registrovan prevoznik koga angažuje Organizator, i primenjuju se propisi, principi i pravila određenih od strane prevoznika (npr. prevoz u bilo kom prevoznom sredstvu ne podrazumeva numerisana sedišta, niti uključen obrok i piće tokom putovanja, itd.). Putnik ima obavezu da prihvati svako ponuđeno mesto u prevoznom sredstvu.
  • Organizator ima pravo da za prevoz angažuje sve tipove turističkih autobusa koji ispunjavaju uslove predviđene propisima (mini bus, autobus ili double decker), kao i druga prevozna sredstva ako to okolnosti uslovljavaju.
  • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
  • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom Travel Kluba, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
  • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
  • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika Travel Kluba na izletu, u suprotnom predstavnik Travel Kluba ima pravo da putnika isključi sa izleta.
  • U autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
  • Travel Klub određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave na putovanje.
  • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, Travel Klub nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
  • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
  • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate izlet do krajnjeg roka naznačenog u planu i programu i koji ne obaveste Travel Klub na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od izleta.
  • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
  • Obilazak gradova u okviru programa izleta je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
  • Putnicima koji imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom.
  • Putnici su dužni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta/putovanja. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju krađe (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator ne može odgovarati, niti se organizatoru pišu prigovori i žalbe vezani za krađe i nepredviđene okolnosti.
  • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
  • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno lična i stvar je lične odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.

 

PRAVILA PONAŠANJA:

  • Svi putnici su dužni da se pridržavaju uputstva vodiča i da poštuju odluke odgovornih lica. Svako ko se ogluši o savet i upozorenje može biti isključen sa putovanja i svu odgovornost i troškove nastale tim postupkom preuzima na sebe.
  • Putovanje u grupama nije isto što i individualni obilazak i putnici moraju da budu svesni vremenskih prilika, prostora za obilazak, lokaliteta i potreba drugih članova grupe, kao i vremenskog okvira potrebnog za obilazak.
  • Vremenske prilike ne mogu da budu opravdan razlog za otkaz aranžmana. Mi ne idemo u prirodu da bi se sunčali već da bi doživeli novo iskustvo, dok se na planine penjemo da bi se popeli i osvojili vrhove,a ne da bi se sunčali i slikali. Slikanje na neobeleženim stazama koje su opasne i nebezbedne, na liticama, vidikovcima i nepristupačnim delovima je strogo zabranjeno.
  • Planinarenja i obilasci planinskih vrhova i vidikovaca su opasan sport (hobi) i svaki putnik ih obilazi na sopstvenu odgovornost. Putnici sami treba da procene da li su sposobni da se penju i da li imaju kondicije za određeni program. O svom zdravstvenom stanju treba pre puta da se posavetuju sa svojim lekarom.
  • Ekstremni sportovi poput raftinga, kanjoninga itd. se ne zovu slučajno ekstremni sportovi. Molimo vas da to imate u vidu prilikom prijave za ovakve ili slične programe i da se pridržavate uputstva.
  • Sve smeće i otpaci moraju da se ponesu sa sobom nazad i bace u kante za smeće. Prilikom naših obilazaka nećemo remetiti biljni i životinjski svet, niti prljati prirodu, poštovaćemo i uvažavati lokalno stanovništvo.
  • Prilikom obilazaka manastira i crkava morate biti pristojno odeveni.
  • Bilo kakva vrsta diskriminacije, politike i obeležja, kao i ispoljavanje netrpeljivosti i mržnje po bilo kom osnovu je najstrožije zabranjeno i takvi putnici će biti isključeni sa putovanja bez prava na prigovor i žalbu.