MEKSIKO + KUBA - 13 -29 mart 2019 (27 mart - 12 april) 2019./17 dana/14 noći/avio

CENA: 1799 € / SPECIJALNA PONUDA: 1749 €

UPIT / REZERVACIJA

Cuba libre! Zemlja slobode, koja se sigurno ne može na pravi način sagledati ako se posmatra sa terase luksuznog hotela. Doživite ovo tropsko ostrvo kojim vladaju muzika, boje, razigranost i pozitivna energija iz domova gostoljubivih i uvek dobro raspoloženih Kubanaca. Ostrvo cigara, ruma, starih automobila, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“. Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prlepim karipskim plažama.


Meksiko je država koja se nalazi u južnom delu Severne Amerike, između SAD na severu, Meksičkog zaliva na istoku, Belizea i Gvatemale na jugu i jugoistoku i Tihog okeana na zapadu i jugozapadu.

Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake. Meksiko ima površinu od 1.972.540 km², dužina morskih obala je 12.540 km. Najveći deo Meksika je visoravan oivičena visokim planinama Zapadne, Istočne i Južne Sijera Madre. Severni deo Meksika je ujedno i najširi deo teritorije Meksika. Tu se pružaju planinski lanci Zapadna Sijera Madre i Istočna Sijera Madre, koji između sebe zatvaraju središnju visoravan Mesetu. Tu se još nalaze i vulkani Nevado de Toluka (4.578 m),Popokatepetl (5.452 m), Orizaba (5.700 m) i dr. U južnom delu Meksika nalazi se dolina reke Balsas koju sa juga zatvara gorje Južna Sijera Madre i gorje Čiapas. Meksiku pripadaju dva poluostrva: Jukatan na istoku i Kalifornija na zapadu. Najveće reke u Meksiku su Santijago i Balsas. U središnjoj zavali nalazi se nekoliko jezera: Čapala, Kuiceo i druga. Najveći gradovi Meksika su Grad Meksiko sa svojim satelitom Ekatepek de Morelos, Gvadalahara, Puebla, Sjudad Huarez, Tihuana, Monterej i Leon.

Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Havana

Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Puni euforije i pozitivne energije ukrcavamo se u avion! Avantura može da počne! Let za Havanu sa usputnim presedanjima.

2. dan: Havana

Dolazak u Havanu. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za utapanje u kubansku šarenu prestonicu. Havana vam se na prvi pogled može učiniti kao nerešiva puzzle slagalica, ali ako naučite kako da je složite pred vama će se ukazati prelepa slika. Havanu niko nije mogao da izmisli. Suviše je neobuzdana, puna kontradiktornosti, a i pored 50 godina zapuštenosti, nestvarno je lepa. Možda je za to kriva njena turbulentna istorija koja je i dalje vidljiva duž kolonijalnih ulica punih uzavrele atmosfere. Možda je kriv pobednički duh njenih žitelja ili neumorna energija salse koja se odbija o zidove i prosto navire iz ljudi. Nemojte da dolazite u Havanu sa spiskom pitanja. Dođite otvorenog uma i budite spremni na dugo, sporo zavođenje. Prošetajte ulicama Stare Havane i osetićete duboku povezanost sa prošlošću u impresivnoj tvrđavi pored obale ili na intimnim trgovima bez saobraćaja. Havana se voli kao što se voli omiljeni fudbalski klub – bezrezervno i bez pogovora. Noćenje.

3. dan: Havana

Krećemo sa upoznavanjem, grada i lokalnom kulturom. Utapamo se u svet oko nas koji smo mogli da vidimo samo na TV-u… Stari američki automobili iz 50-ih godina, prodavnice sa suvenirima posvećenim kubanskoj revoluciji, nasmejani i dobroćudni ljudi, energija grada koja se rečima ne može opisati. Počinjemo šetnju i obilazimo Staru Havanu (Havana Vieja) – kulturni i istorijski centar grada: Capitolio – kapija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro, kao i omiljeno šetalište lokalaca Malecon – Avenija pored mora. Kasnije zalazimo malo dublje, u srce starog grada, gde se nalazi nekoliko prelepih starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja, pešačka zona Obispo. Posle ovakvog dana, najbolje se opuštamo uz mojito i obavezni tompus… Slobodno veče. Noćenje.

4. dan: Havana

Slobodan dan ili fakultativni celodnevni  odlazak u dolinu Vinjales. Čekaju nas prelepi predeli Zapadne Kube. Videćemo kako žive i rade ljudi van velike prestonice i upoznati se sa pojedinostima po kojima je Kuba svetski poznata. U gradiću Pinar de Rio gde obilazimo fabriku ruma, a nakon toga idemo u posetu pećini sa izvorima reke San Vinsente, kroz koju prolazimo pešaka i čamcima, istražujući fantastične pećinske ukrase. Pauza za ručak, nakon koje odlazimo do  neverovatnog murala Praistorije – nasilkan 60ih godina prošlok veka na liticama poznatih Mogotesa (džinovski ostenjaci – planine) jedan je od najvećih murala na svetu. U povratku svraćamo na plantažu duvana na kojoj ćemo videti kako se gaji, suši i ručno mota duvan od koga se proizvode čuvene kubanske cigare. Povratak u Havanu u večernjim satima. Slobodno veče. Noćenje.

5. dan: Havana – Isla Mujeres

Posle 4 dana u Havani našu karipsku avanturu nastavljamo u Meksiku! Buđenje, pakovanje stvari i napuštanje soba. Transfer do aerodroma, let za Cancun i transfer do ostrva Isla Mujeres. Dolazak na Isla Mujeres u popodnevnim satima, smeštanje u hostel. Utapanje u atmosferu ovog malog karipskog raja. Noćenje.

6. – 8 .dan: Isla Mujeres

Imamo 3 dana za uživanje i opuštanje u još jednom tropskom raju Meksičke obale. Udaljeno oko 30ak minuta vožnje trajektom od hotelskih resortova bučnog Cancuna, ovo malo ostrvce predstavlja pravo mesto za odmor i uživanje sa avanturistima iz celog sveta. Imaćemo priliku da plivamo sa delfinima, idemo na snorkeling ili dubinsko ronjenje ili samo pijuckamo šarene koktele na prelepim plažama karipskog mora – izbor je vaš! 2 noćenja

8. dan: Isla Mujeres – Playa del Carmen

Budimo se i odjavljujemo iz smeštaja. Put nas dalje vodi do Playe del Carmen. Smeštamo se u sobe i nastavljamo u opuštenom ritmu da upijamo vibracije koje nam šalje Karipsko more. Noćenje.

9. dan: Playa del Carmen – Tulum

Buđenje i fakultativan odlazak do Tuluma. Gradić udaljen oko 60km od Playe del Carmen koji svedoči o prvom susretu španskih osvajača i domorodačkih, majanskih plemena. Obići čemo razrušeni grad Maja a posle toga ćemo otići na jednu od najlepših plaža na Svetu koja se nalazi ispod ovog grada i kojoj možete prići isključivo kroz nacionalni park. Garantujemo vam da će vam prizor koji tada budete videti oduzeti dah! Potpuno neverovatna mešavina boja karipskog mora, sitnog peska i zelenila koje nas okružuje. Ostavljamo dovoljno vremena za uživanje i kupanje u ovom raju na Zemlji. Povratak u Playu del Carmen u popodnevnim satima. Noćenje.

10. dan: Playa del Carmen – Chichen Itza

Buđenje i fakultativni, celodnevni izlet do još jednog spomenika zaštićenog od strane UNESCO-a – Chichen Itza. Upoznaćemo se sa jednom novom kulturom i nasleđem naroda sa Meksičkog poluostrva Jukatan. Uz pratnju stručnog vodiča obići ćemo i uživati u pogledu  na najbolje očuvani spomenik Majanskog naroda – čuvenu piramidu posvećenu Bogu Kukulkanu. Posle obilaska upućujemo se ka podzemnim izvorima vode nastalim za vreme velikog praska poznatijim kao Cenotes gde pravimo pauzu za kupanje, slikanje i uživanje u ovom nesvakidašnjem čudu prirode. U povratku u Playu del Carmen pravimo kratku puzu u kolonijalnom gradiću Valjadolidu. Povratak u Playu del Carmen u večernjim časovima. Noćenje.

11 – 15. dan: Playa del Carmen

Slobodno vreme za odmor i uživanje u čarima tirkizno plavog karipskog mora i fenomenalnih plaža Playe del Carmen. 4 noćenja.

15. dan: Playa del Carmen – Cancun – Havana

Pakovanje stvari. Transfer do aerodroma  u Cancunu. Let za Havanu. Dolazak u Havanu. Transfer do smeštaja. Noćenje.

16. dan: Havana

Napuštanje soba. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa usputnim presedanjima.

17. dan: Beograd

Dolazimo u Beograd nasmejani i puni energije do sledeće avanture!

Fakultativni izleti:

Vinjales – najlepši predeo unutrašnjosti Kube. Poseta fabrici cigara u Pinjal del Rio, plantažama duvana u Vinjalesu, praistorijski mural. Vožnja brodićem podzemnom rekom kroz Indijansku pećinu. 

Tulum:

Svega 60-ak km od Playe del Carmen nalazi se malo mesto Tulum koje možda i ne bi bilo toliko poznato da se na njegovom samom ulazu ne nalaze ruševine koje svedoče o prvom kontaktu španskih konkvistadora i lokalnih Majanskih plemena. Takođe, posle malog časa istorije, ostatak dana ćemo uživati u kupanju na neverovatnoj Paraiso plaži koja spada  u jedne od najlepših plaža Sveta.

Chichen Itza i Cenotes:

Celodnevni izlet do najpoznatijeg i najznačajnijeg mesta Meksičke istorije kao i jednog od najbolje očuvanih spomenika svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a – piramide boga Kukulkana u Čičen Ici. Upoznaćemo se sa životom i običajima Majanskog naroda, videti kako su posmatrali Svet, prognozirali vreme i predviđali događaje svojim kalendarom. U povratku pravimo pauzu za kupanje u neverovatnim podzemnim izvorima Cenotes nastalim još u doba Velikog Praska, i svraćamo u prelepi srednjovekovni grad Valjadolid.

CENA ARANŽMANA 1749 € – FIRST MINUTE za članove TravelKluba

U cenu aranžmana ulazi :

– Avio prevoz (Beograd – Havana – Beograd ) sa svim taksama

– Avio prevoz (Havana – Cancun – Havana ) sa svim taksama

– Svi transferi po programu

– 4 noćenja u Havani u privatnom smeštaju (Casa Particular)

– 7 noćenja u hostelu u Playi del Carmen u 1/2, 1/3, 1/4, sobama, svaka soba ima sopstveno kupatilo;       

– 3 noćenja u hostelu u Isla Mujeresu u 1/2, 1/3, 1/4, sobama, svaka soba ima sopstveno kupatilo;

– Organizacija i vođenje puta

U cenu aranžmana ne ulazi :

– Individualni troškovi i hrana

– Fakultativni obilasci

– Putno i zdravstveno osiguranje

– Troškove viziranja (viza za Meksiko)


Napomena: Ukoliko posedujete važeću američku turističku vizu, meksička viza vam nije potrebna.

Za srpske državljane meksička viza je besplatna.

NAČIN PLAĆANJA:

Kako biste osigurali vaše mesto u željenom terminu po najpovoljnijim uslovima potrebno je da:

– uplatom avansa od min. 50 %  u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa, potvrdite prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mesečnim ratama 

– pošaljete sliku prve strane pasoša putem mejla ili lično u našim prostorijama u roku od 48h.

NAPOMENE:

U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.

Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.

Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.

NAPOMENE ZA AVIO ARANŽMANE:

  • U slučaju promene cene avio prevoza od strane Avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana.
  • Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte.
  • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati.
  • Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od trenutka formiranja grupe kao i od raspoloživosti mesta na letovima.

OPSTE  NAPOMENE:

  • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. Gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…).
  • Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
  • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi nikakvu odgovornost.
  • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
  • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 5 dana pre datuma polaska.
  • Agencija zadržava pravo da obavesti putnike o imenu hotela, opremljenosti soba i cenama fakultativnih izleta do 5 dana pred put.
  • Prilikom određivanja rasporeda sedenja u prevoznim sredstvima agencija će nastojati da izađe u susret svim zahtevima putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
  • Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama (ukoliko putnici nisu uplatili privatnu sobu – bez praznog kreveta u njoj) kao i u prevoznom sredstvu. Putnik će prihvatiti bilo koje sedište u prevoznom sredstvu koje mu organizator dodeli. Organizator će nastojati da izađe u susret željama putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
  • Putnik je dužan da se raspita o tačnom vremenu i mestu polaska najranije 2 dana pre puta.
  • U slučaju nedoličnog ponašanja putnika,  ometanja vodiča ili vozača  u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.

Subagent u prodaji Bike&Travel ogranak Travel klub 50, licenca OTP 117/ 2016.