Krstarenje Djerdapom-kupanje na Dunavu - Nedelja , 8 jul (22 jul, 5 avgust, 19 avgust) 2018/bus i brod

CENA: 5790 rsd / SPECIJALNA PONUDA: 4990 rsd


preuzmite program putovanja (pdf)

Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Đerdap se pominje još od pre nove ere, kada su trgovci iz stare Grčke tuda prevozili robu malim drvenim brodovima. Veći značaj Đerdap dobija za vreme rimskih careva, kada se probijaju putevi na levoj i desnoj obali, kojima je trebalo omogućiti legionarima prolaz u pohod na Dakiju (današnja Rumunija). Mnogi rimski carevi su učestvovali u uređenju Đerdapa, počevši još od Julija Cezara, ali je najpoznatiji ostao Trajan, osvajač Dakije, koji je uspeo da obezbedi prolaz kroz klisuru. On je dovršio put uklesan u stene desne obale Dunava, i izgradio prvi most na Dunavu između Turnu-Severina i Kostola, koji su njegovi naslednici srušili pri povlačenju iz Dakije, u strahu da ova plemena ne napadnu već oslabljenu rimsku imperiju. 

Tokom srednjeg veka, za vreme krstaških ratova i nakon dolaska Turaka, Dunav postaje poprište borbi, pa se u ovim predelima grade tvrđave.

Pojavom parnih brodova, negde u XVIII veku, Đerdap postaje opet aktuelan, i aktivira se stari problem. Naime, još u rimsko doba, Dunav je u predelu današnjeg Sipa dobio naziv Željezna vrata, jer je u ovom delu plovidba bila faktički onemogućena, zbog velikog pada nivoa vode i podvodnih stena. Zato je već dvadesetih godina XIX veka počelo ispitivanje plovidbenih uslova i probijanje kanala kod Sipa, ali i pored toga, Dunav nije obuzdan sve do šezdesetih godina XX veka, kad je izgrađena brana i hidrocentrala (Đerdap I, II i III, jedno od najvećih postrojenja u ovom delu Evrope), čime je potpuno izmenjen tok reke. Na žalost, ovim je poplavljen i rimski put, i jedino što svedoči o njemu sad je Trajanova tabla, koja se može videti samo iz broda, jer je svega par metara iznad nivoa vode.

Godine 1966. na platou iznad Dunava, otkriveno je i 8.000 godina staro neolitsko naselje Lepenski Vir, gde se mogu videti ostaci (osnove) kuća i svetski poznate kamene statuice. Izgradnjom akumulacionog jezera, plato gde je bilo naselje je potopljen, a lokalitet je izmešten na 25 metara viši nivo.

 

Opis programa:

Sastanak putnika u 7.30h. Polazak autobusom  u 08:00 iz Beograda.

Kratku pauzu napravićemo kod Golubačke tvrđave za fotografisanje (ukoliko nam uslovi dozvole) i nastavak putovanja ka Donjem Milanovcu i Đerdapu. Ukrcavanje na brod i krstarenje Đerdapom u trajanju od oko 1,5 sat kroz Mali i Veliki kazan, a idući tim putem videćemo brojne signalne kućice, Hajdučku vodenicu, Decibelovu glavu na rumunskoj strani i Trajanovu tablu na našoj strani. Ova tabla je sa carskog druma iz rimskog perioda i moguće je videti samo sa vode.

Nakon obilaska :
Varijanta 1: Transfer do Kapetan Mišinog Brega na ručak sa odličnim vlaškim specijalitetima. Na ovom, prema rečima naših turista, najlepšem vidikovcu u Srbiji, uživamo u pogledu na Dunav i posebnoj atmosferi ovog prostora.
Varijanta 2: Odlazak u Tekiju na organizovani ručak u restoran na samoj plaži obogaćenoj sitnim , toplim peskom, pored bistre , prozračne vode, ukrašene okolnom gustom i lekovitom šumom. Slobodno vreme za kupanje i odmaranje  (od 1. juna)

Nakon toga kreće se ka Lepenskom viru gde će se obići najznačajnije nalazište iz doba neolita (staro 9,5 000 godina).

Polazak za Beograd u kasnim podnevnim satima . Povratak u večernjim časovima.

Napomena: U slučaju veceg broja putnika , putnici ce biti podeljeni u 2 grupe, dok se jedni voze drugi uživaju na ručku i obrnuto. 

Kraj usluga.

 
 

 

Naredni termini:   nedelja  24 jun, nedelja 8 jul ,nedelja 22 jul, subota 18 avgust , nedelja 9 septembar 

Uključeno u cenu:

  • Prevoz turističkim autobusom ili mini busom (u zavisnosti od broja prijavljenih putnika)
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom trajanje ture  
  • Krstarenje Đerdapom
  • Ručak u Tekiji ili Kapetan Mišinom bregu 
  • Troškovi organizacije putovanja

Nije uključeno u cenu:

  • Ulaznica za Lepenski vir (450 rsd)
  • Ulaznica za Tvrđavu Golubacki grad (250 rsd)
  • Ostale troškove koji nisu uključeni u program 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:  
Plaćanje prilikom rezervacije

POPUSTI I DOPLATE:
-Članovi Kluba  ostvariju pravo na specijalnu ponudu aranžmana*
 

POSEBNE NAPOMENE:
Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće. Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen             

OPŠTE NAPOMENE :           
Organizator putovanja Bike & Travel doo ORGANAK TRAVEL KLUB  licenca OTP 117/2016 od  27.12.2016. Ovaj program putovanja važi sa cenovnikom br. 2/SR-17 od 11.12.2017 . Program će biti realizovan u slučaju 40  prijavljenih. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana od strane organizatora je najkasnije 3 dana pre datuma polaska. Opšti uslovi putovanja agencije TRAVEL KLUB  sastavni su deo ovog programa. U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator ima garanciju putovanja u visini 300.000.- eura kojom su putnici osigurani za slučaj insolventnosti i od odgovornosti organizatora turističkog putovanja po osnovu polise  broj  70005272  od  06.12.2017  zaključene kod kompanije “Dunav Osiguranje” a.d.o. koja se  može  aktivirati pozivom na broj telefona 0800 386 286  ili na email kontaktcentar@dunav.com .

  • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
  • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen

                                           Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB , Strahinjića bana 2
                                                   PIB: 109673254, RAČUN: 205-236655-66 Komercijalna banka
                                                                                    Licenca OTP 117/2016

                                                                                                                     

Popusti za članove
Popusti za grupe
Sačuvaj uspomene
Ostvari saradnju
Spavaj udobno