Divčibare-Gradac-Kumova vodenica-DAN DRŽAVNOSTI 2019 - Subota 16 februar 2019 /bus

CENA: 1999 rsd / SPECIJALNA PONUDA: 1299 rsd


preuzmite program putovanja (pdf)

 DIVČIBARE , VALJEVSKA VAMPIRSKA VODENICA, REČICA GRADAC

Divčibare je jedno od najatraktivnijih zimskih i letnjih destinacija u Srbiji. Nalazi se u zapadnom delu Srbije, na planini Maljen, na platou dužine 7 km i širine 3 km.  Padine Divčibara prekrivene su snegom četiri meseca godišnje. Najbliži grad je Valjevo, udaljen 38 km od Divčibara, a pruža se od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nadmorska visina je 980 m, a najviši vrh je na 1.095 m. Divčibare je i vazdušna banja. Posebno blagotvorno deluje na ljude koji imaju problema sa bronhitisom, astmom, anemijom i poremećajima autonomnog nervnog sistema. Ova planina nudi bogatu floru i faunu. Branje planinskog cveća i šumskog voća predstavlja čak jednu od glavnih aktivnosti. Da je ovo mesto pravi raj za posetioce dokazuje i činjenica da ga je Miloš Obrenović izabrao za svoj letnji odmor. S obzirom na blizinu Beograda, Divčibare je mesto dosta popularno među Beograđanima...

Da li ste znali da je reč „vampir“ srpskog porekla? To ćemo vam pokazati u vodenici u kakvoj je svoju žeđ gasio prvi svetski poznati vampir. 

Program putovanja:

Polazak iz Beograda  u 08:00 časova. Putovanje ka Lajkovcu i odlazak u mesto Markova crkva, u posetu Kumovoj vodenici. Na reci Toplici, ovo je jedna od najstarijih ali i najpoznatijih (gledali ste je u seriji "Vuk Karadžić" ili dečijoj emisiji "Priče iz Nepričave") vodenica u ovom kraju. Pauza za odmor, uz mogućnost doručka, kafe i kupovine domaćeg brašna. U Kumovoj Vodenici možete videti i naučiti neke stare i zaboravljene veštine vodeničarskog zanata. Na primer, šta je potrebno da bi se dobilo kvalitetno integralno brašno, kako se podešava vodenički kamen, koji se alati koriste, čemu služi čeketalo, gde je spavao vodeničar itd. U samoj vodenici možete uzeti i prelepe etno suvenire  a tu je naravno i najbolja “Kumova prepečenica”.

Odlazak na Divčibare . Slobodno vreme za šetnju.Blagotvorni uticaj klime Divčibara na čovečiji organizam među prvima je zapazio knez Miloš, dolazeći zbog poslova vezanih za tov stoke. Knez je prvi put boravio na jula 1822. godine. Boraveći na planini preko leta, knez se odmarao, okružen lepotom Divčibara, u ”gospodarskim kolebama”. Divčibare su se razvile u planinsko - turističko mesto, pogodno za turizam jer je blizu Beograda, Valjeva, Šapca, Čačka, pa i nekih vojvođanskih gradova. Nadmorska visina oko 1000 metara, obilje vode, šume i trave, vrlo laka prohodnost koja omogućuje šetnje u svim pravcima.
Putovanje za Valjevo.  Prošetaćemo Tešnjarom – Šljivovica je srpsko nacionalno piće koje se pravi prema originalnoj recepturi od šljive. Preko 3000 hektara je zasađeno šljivom samo u regionu Jadra. Videćemo i kazan u kome se pravi rakija i čuti kako se od šljiva dobija prepečeni sok. Tešnjar je stara čaršija formirana još u turska vremena i proteže se duž desne obale Kolubare. Šetajući Tešnjarom, prolazeći pored niskih orijentalnih građevina, može se osetiti duh orijentalne tržnice i pazariti u nekoj od radionica starih zanatlija: voskara, sarača, a nekada je bilo i grnčara, tkača, kazandžija. 
U Valjevu ćemo obići i spomenik srpskom piscu Milovanu Glišiću koji je napisao pripovetku “Posle 90 godina” koja je proslavila  Savu Savanovića. Knez Miloševu ulica, Desankin venac sa spomenikom i Trg Živojina Mišića. Posetićemo  vodenicu na reci Gradac gde se moze kupiti brasno , suveniri i rzno pokućstvo od drveta.   Boravak na rečici Gradac koje je jedno od najlepših izletišta u Srbiji sigurno će vam izoštriti čula.

Povratak za Beograd. Dolazak u večernjim satima.

Uključeno u cenu

 • prevoz turističkim  autobusom ili mini busom, raspred sedenja u autobusu po redosledu prijave
 • usluge vodiča
 • troškovi organizacije putovanja

Nije uključeno u cenu:

 • Kafa, kisela voda ili domaća rakija u Kumovoj vodenici -ko koliko da !
 • Doručak (lepinja na kajmaku sa jogurtom) –  250 RSD -obavezna prijava u agenciji
 • Fakultativni rucak- 850 dinara
 • Individualne troškove putnika

  Članovi Kluba ostvaruju pravo na specijalnu ponudu aranžmana.

OPŠTE NAPOMENE :            

Organizator putovanja Bike & Travel doo ORGANAK TRAVEL KLUB  licenca OTP 117/2016 od  27.12.2016. Ovaj program putovanja važi sa cenovnikom br. 2/SR-18 od 11.02.2018 . Program će biti realizovan u slučaju 40  prijavljenih. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana od strane organizatora je najkasnije 3 dana pre datuma polaska. Opšti uslovi putovanja agencije TRAVEL KLUB   sastavni su deo ovog programa. U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator ima garanciju putovanja u visini 300.000.- eura kojom su putnici osigurani za slučaj insolventnosti i od odgovornosti organizatora turističkog putovanja po osnovu polise  broj  70005272  od  06.12.2017  zaključene kod kompanije “Dunav Osiguranje” a.d.o. koja se  može  aktivirati pozivom na broj telefona 0800 386 286  ili na email kontaktcentar@dunav.com .

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen

                                           Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB , Strahinjića bana 2
                                                   PIB: 109673254, RAČUN: 205-236655-66 Komercijalna banka
                                                                                    Licenca OTP 117/2016

Popusti za članove
Popusti za grupe
Sačuvaj uspomene
Ostvari saradnju
Spavaj udobno