KUBA 15 dana (Havana, Trinidad, Santa Klara, Varadero) -FEBRUAR 2019 - 5-19. februar (11-25 mart) 2020 / avio-takse-transferi-smestaj-vodič

CENA: 1599€ / SPECIJALNA PONUDA: od 1459€ do 30.9


preuzmite program putovanja (pdf)

Zamišljate neko ostrvo? Prva misao – tišina i oblaci iznad palmi nenaseljenog ostrva Kariba. Onda se pojavljuje nasmejan narod kome su dovoljni salsa, mohitosi i tompusi za jedan čaroban život. Kuba!
Kubu je teško opisati, ona je nešto što moraš doživeti. Svako mesto je specifično na svoj način, ali ono što ovo ostrvo na sunčanim Karibima čini tako posebnim jeste njegova atmosfera. Zaista nigde nećeš upoznati ovakve ljude. Oni su srdačni, topli, večito raspoloženi za salsu, makar to bilo na sred ulice i bez obzira na njihov broj godina. To je sušta suprotnost u odnosu na zapadnjački svet koji stalno negde žuri. Putovanje na Kubu je vreme kada treba da se opustite, usporite i bar na kratko prihvatite njihov jedinstveni način života.
Kako da Kubanci ne budu tako veseli kada su sa svih strana okruženi čistim Karipskim morem, peščanim plažama i skoro pa savršenom klimom? Temperatura je tokom cele godine iznad 25 stepeni, a broj sunčanih dana je znatno veći u odnosu na kišne. Zato se kod njih čini kao da je vreme stalo, da si otišao u neko prošlo vreme, u doba španskog kolonijalizma.. Kuba nudi jedan san i spokojstvo koje je preko potrebno kada želimo da odmorimo od svakodnevnih briga, a i tu je da nas podseti na prave vrednosti koje, svakako, nisu materijalne.

Ostrvo cigara, nadaleko poznatog Havana Club ruma, starih rustičnih automobila u raznoraznim bojama i sa najrazličitijim sirenama, zemlja revolucije, čarobnog mirisa kafe, muzike, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“.

Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji, gde je stres sveden na minimum obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prelepim karipskim plažama. Zato posetite Kubu dok se još nije promenila, jer će vas ovo putovanje naučiti da se radujete životu,važno je samo da se prepustite i preplaviće vas neverovatan osećaj vedrine.

Neodoljivi šarm Havane,  oldtajmeri drečavih boja, ulični svirači, kohibe, rezidencija Ernesta Hemingveja, salsa u kućama muzike , muzej revoucije, cabaret tropicana, plantaže najkvalitetnijeg duvana – Pinar del Rio.

Nestvarno lepe plaže Varadera. Marina park, plivanje sa delfinima.

Trinidad– jedan od najautentičnijih gradova Srednje Amerike; zalazak sunca i mohitosi na plaži Ancon, kupanje na El Nicho vodopadima, jahanje konja,

 

Santa Clara i memorijalni kompleks Če Gevara i još mnogo doživljaja koji ne mogu rečima da se opišu...

Upoznajte Kubu , upoznajte Karibe,  krenite na put u prošlost. Avantura i iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života!

Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare.Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

S tim u vezi dajemo vam nekoliko saveta i informacija koji će vas pripremiti za vaš put na Kubu. Gde naći Wifi, gde prenoćiti, kakvo je stanovništvo, da li je sigurno putovati sam, i najbitnije: kakve su cene?

ODNOS EVRA SA KUBANSKIM NOVCEM

Postoje dve vrste kubanskog novca, jedan je kubanski pezos (CUP), a drugi je kubanski dolar (CUC). Turisti na ostrvu mogu koristiti samo CUC valutu, dok je CUP za lokalce.

CUC ima istu vrednost kao i dolar, dakle 1CUC = 1$, a 1CUC= 26,5 CUP. Razlike u valuti postoje da bi lokalcima olakšale preživljavanje, jer Kuba je jedna zaista siromašna zemlja. Njihova plata se kreće između 25 i 40$.

Odnos kubanskog dolara u odnosu na evre je sledeći 1EUR = 1,3 CUC.

Najbolje je promeniti novac na samom aerodromu i baratati sa kešom. Kartice se prihvataju jedino u luksuznim restoranima, te je zato najbolje da novac stalno nosite sa sobom, kako ne biste rizikovali da ne možete da platite račun.

Novac možete preuzeti na bankomatima, ali uzmite u obzir da se samo u Havani nalazi svega par bankomata, uz to pripremite se na velike provizije i dugačke redove. Nažalost, zabranjeno je iznošenje kubanskog novca iz zemlje, pa ne postoji mogućnost da sačuvate njihove novčanice kao suvenir.

NEMA BESPLATNOG WIFIJA

Interneta na Kubi ima, ali ne u tolikoj meri kao u ostatku sveta. Ali iz godine u godinu situacija po pitanju interneta je sve bolja. Wifi signal postoji u hotelima, ponekim restoranima, postoje čak i javne mreže u parkovima.

Ipak ono što je svima zajedničko jeste da za internet ovde morate da platite. Da biste se priključili na Wifi morate kao turista da kupite Wifi kartice, gde ćete dobiti šifru Jedna kartica traje onoliko koliko sati uplatite, a jedan sat košta 1 CUC. Što je sasvim dovoljno da se javite prijateljima i porodici da ste sigurno doputovali i da izbacite par slika i podelite utiske sa putovanja na društvenim mrežama.

Cena interneta je obično od 2 do 5 CUC po satu, zavisi od toga gde ste kupili karticu. U hotelima i restoranima je obično skuplje nego u parkovima.

SKINITE MAPE PRE NEGO ŠTO SLETITE NA KUBU

Već smo napomenuli da pristup internetu nije toliko lak, što znači da nećete biti u mogućnosti da koristite Google Maps, ili bilo koj drugi oblik elektronskih mapa. Postoje naravno i štampane mape, ali je i uz njihovu pomoć veoma lako izgubiti se u uskim uličicama kubanskih gradova.

Zato skinite mape svih mesta koje planirate da posetite pre nego što odete na Kubu. Preporučujemo vam da koristite aplikaciju Maps.me jer je tačnija od Google Maps-a. Pored toga, postoji i aplikacija Galileo koja se naplaćuje, ali zaista vredi, s obzirom na to da imate mogućnost da vam se prikažu putanje od vaše tačke do odredišta i u oflajn režimu, što će svakako biti od pomoći kada ste bez interneta.

TAKSI VOZILA

Kao i novac i taksi na Kubi je podeljen za turiste i za lokalce. Postoji klasična vrsta taksija, tačnije, oldtajmera, koji turistima nude veoma visoke cene, ali koje će vas odvesti tačno do vašeg odredišta. Dobra stvar je to što možete da se cenjkate sa taksistima i smanjite cene.

Ako želite da uštedite na prevozu imajte na umu da su Kubanci toliko ljubazni da će vas bez problema odvesti do vašeg odredišta, naravno uz određenu nadoknadu. Dakle, možete stopirati bilo koji automobil i zamoliti ih da vas odvezu.

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznate sa lokalcima, koji su uvek raspoloženi za priču (naročito kad čuju da ste sa područja bivše Jugoslavije).

CENE PIĆA I HRANE

Primetićete u njihovim prodavnicama da svaka roba ima dve cene, jedna je CUC, druga je CUP, naravno, cena izražena u CUC je uvek skuplja od CUP. Isto tako, njihovi marketi imaju svega par marki, a ni jedna od njih vam sigurno neće biti poznata.

SAD je posle Kubanske revolucije uvela embargo na trgovinu u Kubi, što je dovelo do toga da Kubanci nemaju toliko mogućnosti da uvoze robu, pa je sva hrana od domaćih uzgajivača i proizvođača.

Cena hrane i pića se razlikuje od toga da li jedete u restoranima ili u kubanskim kućama lokalaca. Imajte na umu da za vas, s obzirom na to da ste turista, cene hrane će biti slične kao i bilo gde u zapadnjačkim zemljama. Cena kafe je oko 3 do 5 CUC, ručak u restoranu je u proseku od 7 do 10 CUC.

KAKVA JE KUBANSKA KUHINJA?

Kubanska kuhinja predstavlja neočekivano dobar spoj španske, afričke i karipske kuhinje. Glavni uticaj svakako dolazi iz Španije, pa se u njihovoj tradicionalnoj kuhinji koristi slična vrsta začina.

Ipak, s obzirom na to da je Kuba ostrvo, ne može se zanemariti ni broj morskih specijaliteta. Jedan od najspecifičnijih kubanskih obroka je jelo sa jastogom. Kod njih, takođe, često možete na meniju naći različite vrste ribe ili lignje (koja je preukusna kada se griluje).

Tipično jelo na Kubi se obično sastoji od pirinča, proprženog mesa i povrća. Još jedan nezaobilazan sastojak u kubanskim jelima jeste pasulj. Pasulj se obično kuva sa pirinčem i na ostrvu to jelo zovu moros ili congri.

BEZBEDNOST NA OSTRVU

Kuba ima jednu od najmanjih stopa kriminala na svetu. To znači da ćete ovde biti poprilično sigurni čak i u ulicama koje vam baš i ne deluju tako. Naravno, čisto iz predrostrožnosti obraćajte pažnju na novčanik i sve bitne dokumente, naročito u gužvama. To pravilo je isto gde god da putujete.

Uzmite u obzir da je ovaj narod poprilično siromašan, pa će kao turistu pokušati da vam uzmu novac na razne načine. Žene sa bebama u naručju obično traže novac da kupe detetu mleko, dok neki prodavci pokušavaju da vam prodaju „najkvalitetnije“ kubanske tompuse. Imajte u vidu da prave tompuse možete kupiti samo u specijalizovanim radnjama. Neki će vas zaustavljati i nuditi vodičke i slične usluge, ali neće biti previše naporni ako ih odbijete.

Generalno gledano, Kubanci su veoma srčan i topao narod. Uvek će biti tu za vas da vam pomognu, naročito ako već znate da govorite španski.

ŠTA NE SMETE DA PROPUSTITE U HAVANI?

Havana je prestonica Kube i samim tim predstavlja jedno od najzanimljivijih mesta velikom broju turista. Havani ćete imati priliku da naučite mnogo toga zanimljivog o istoriji i kulturi Kube, probate domaći duvan i rum, zaplešete salsu na ulici, a uz to upoznate njene stanovnike koji su jednostavni i srčani i koji zaista znaju šta je lepota življenja.

Sklopili smo listu stvari koje ne treba da propustite kada se nađete u Kubi kako bismo vam pomogli da ovaj grad upoznate iz što više različitih uglova. Neke turističke destinacije su već izvikane i lako ih je naći, a neke druge su poznate samo lokalnom stanovništvu.

1)  KUBANSKA FABRIKA UMETNOSTI

Ovo je jedno od kultnih mesta u Havani koje morate obići ako vas zanima umetnost ili ako želite bolje da upoznate kulturu njihovog naroda. Ranije je ova građevina bila fabrika ulja. Zanimljivo je da je i danas ostala fabrika, ali ona gde živi kubanska umetnost.

U suštini, to je galerijski prostor gde se konstantno održavaju izlužbe kubanskih umetnika. Ipak, fabrika umetnosti je daleko više od toga.

U njoj se redovno održavaju umetnički performansi, predstave, prikazuju se filmovi. Uveče postaje i mesto za izlaske gde možete naručiti najukusnije voćne koktele.

2)  VOŽNJA OLDTAJMERIMA

Oldtajmeri su postali sinonim za celu Kubu. To su automobili stari preko pedeset godina na kojima je promenjeno mnogo delova i koji su prošli kroz bezbroj prepravki. I pored svega toga oni izgledaju fenomenalno, daju taj retro stil, a povrh svega su i funkcionalni.

Možete iznajmiti oldtajmer na sat vremena, ali će vas to koštati oko 50 CUC (iliti 50$), što nije ni malo jeftino. Na turističkim destinacijama ima vozača sa oldtajemrima koji će vas provesti pored najvažnih obeležja ovog šarenog grada.

Vožnja ovim automobilom će zasigurno biti nesvakidašnje iskustvo. Prvenstveno zato što se danas više ne proizvode takvi automobili, pa ćete imati osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu. Generalno, čitava Kuba pruža takvo iskustvo.

3)  HAVANA STARI GRAD

Stariji deo Havane ste sigurno već negde videli na internetu. To je ujedno i njen deo koji je izuzetno posećen od strane turista. Zašto? Baš zbog tog osećaja da ste se našli negde u pedesetim godinama prošlog veka.

U staroj Havani ćete videti trošne kolonijalne građevine koje ne prelaze visinu drveća. One su ofarbane pastelnim bojama; međutim, danas su te boje pomalo izlizane. Šetaćete pored trošnih kuća, te ćete nažalost videti samo deo njihovog nekadašnjeg sjaja.

Ipak, to ne znači da izgled ovih građevina ne prija očima. Kuće su prelepe, raznobojne i vesele. Ispred kuća ćete naići na njihove vlasnike kako piju rum, igraju šah i puše cigarete.

Ovde je uvek mirna i opuštena atmosfera, što pruža iluziju da letnje nedeljno popodne traje večno.

4)  NACIONALNI MUZEJ LEPIH UMETNOSTI

Ako ste ljubitelj umetnosti nikako nemojte propustiti Nacionalni muzej lepih umetnosti u Havani (Museo Nacional de Bellas Artes). U njemu se nalazi impresivna kolekcija internacionalne i kubanske umetnosti.

Dve velike zgrade pripadaju muzeju, u jednoj su izložena umetnička dela iz ostatka sveta (Grčke, Egipta, Španije, Latinske Amerike i Azije), a u drugoj možete videti značajna dela kubanske umetnosti. Zgrade posvećenoj kubanskoj umetnosti ima stilove i teme podeljen u različite prostorije.

Tako je jedna sala posvećena religioznim predmetima, druga kolonijalizmu, treća savremenijim pravcima, a četvrta kostumbrizmu u kome se slikovito i realistično prikazuje svakodnevnica običnog kubanskog čoveka. Takođe, u salama su istaknuta i dela poznatih kubanskih umetnika kao što su Rene Portokarero, Vifredo Lam, Giljermo Kolazo, Federiko Beltran Mases i mnogi drugi.

5)  CEMENTARIO DE CRISTÓBAL COLÓN

Groblje Kristobal Kolon je od velike istorijske važnosti za Kubu. Postoji još od 1876. godine, a naziv je dobilo po Kristoferu Kolumbu. Na groblju su sahranjene neke od najbitnijih ličnosti ove države: vojnici, doktori, naučnici, umetnici.

Preporučujemo da ga posetite ako zaista želite da upoznate njihovu istoriju i kulturu. Unajmite vodiča koji bi vam mogao ukratko ispričati ponešto o najvažnijim ličnostima.

Razlog zašto treba posetiti ovo groblje ne leži samo u njegovoj kulturno-istorijskoj važnosti, nego i lepoti.

Svaka grobnica ima čiste bele statue koje zadivljuju svojom umetničkom lepotom. Statue su toliko lepe da ćete hteti da zastanete ispred svake od njih i tu ćete potrošiti mnogo više vremena nego što ste očekivali.

Savetujemo da ga posetite rano ujutro, kako biste izbegli mogućnost od udara sunčanice. Ovde nema mesta gde biste se mogli sakriti od sunca, a temperatura u toku dana može otići iznad 35 stepeni Celzijusa.

Na ovom groblju nećete naići na grob Fidela Kastra, ako ste to očekivali. Njegov pepeo je zakopan na groblju u gradu Santiago de Kuba.

6)  MUSEUM DE LA REVOLUTION

Revolucija je pored oldtajmera, tompusa i ruma jedan od osnovnih sinonima za Kubu. Upravo je ona najviše obeležila njenu istoriju, kao i sadašnjost. Revolucija čiji su glavni akteri Fidel Kastro i Če Gevara je ovu po površini malu državu učinila trnom u oku velikoj imperijalističkoj sili – Sjedinjenim Američkim Državama. Sve to je razlog da posetite ovaj muzej.

Smešten je u nekadašnjoj palati diktatora Flugencija Batiste, koji je revolucijom zbačen s vlasti. Muzej revolucije hronološki prikazuje stanje u državi pre, tokom i nakon revolucije.  Tu ćete naići na rekvizite kao što su meci koji su ispaljeni pri neuspešnom studentskom atentatu na Flugencija Batistu u martu 1957. godine.

U dvorištu se nalazi ogromna jahta Granma Memorial sa kojom se Fidel Kastro sa svojim sledbecima vratio na Kubu iz svog progonstva u Meksiku. U dvorištu se nalaze i brojna druga vozila koja su se koristila tokom same revolucije.

7)  MALEKON ŠETALIŠTE

Malecon Esplanade je deo puta i šetalište dugačko osam kilometra koje se nalazi na obali mora. Ovaj deo Havane je prilično živopisan. Saobraćaj je gust i ima dosta ljudi na šetalištu. Sa druge strane se nalaze raznobojne stare kućice koje su tipične za čitavu Kubu.

Ovo je jedno od najlepših mesta gde možete dočekati zalazak sunca i zato se smatra i prilično romantičnim. Možete sesti u obližnji bar i restoran i uživati u pogledu na more, ili šetati duž staze.

Prirpemite i fotoaparat, jer ćete sigurno hteti da uslikate mnoštvo slika ovog fotogeničnog mesta. Uz to imaćete priliku da uhvatite i svakodnevnicu Kubanaca: ribari pecaju, deca se igraju sa starim loptama, a parovi dolaze da uživaju u romantičnom zalasku sunca. Čitav doživljaj će upotpuniti neki hladni koktel.

8)  ZAIGRAJTE SALSU NA ULICI

Kuba je jedno od retkih mesta na svetu gde nije ni malo neobično da se zaigra neki ples na sred ulice. Njima ples služi da izraze svoje emocije, a prilično često predstavlja igru zavođenja.

Istina, neki će igrati na ulici kako bi zabavili turiste i zaradili nešto novca, ali to ne znači da oni ne vole da igraju. To ćete najpre primetiti ako im se pridružite. Rado će vam pokazati korake i zaigrati sa vama.

Ako imate želju možete otići i na časove salse na Kubi, mada se neretko časovi održavaju i spontano u javnosti.

Upravo je ta opuštenost i spontanost ono što ovu državu čini sve popularnijim turističkim mestom. Ljudi koji ovde žive zaista nemaju puno novca, ali im je puno srce i to pokazuju najviše svojom ljubaznišću i osmehom.

“MUST TRY” NA KUBI

Koliko god da je neko od prijatelja ko je već posetio ovu zaista čarobnu zemlju pokušao da vam dočara utiske, jednom kada se i sami nađete tamo, shvatićete da je zapravo Kuba sasvim drugačija od onoga kako ste je zamišljali. U isto vreme je i gore i bolje od toga: gore, jer ma koliko da ste bili spremni na skroman život i siromaštvo, niste očekivali tako nešto; a bolje, jer taj osećaj koji ova zemlja, ljudi, stvari, boje i način života stvaraju je zaista jedinstveno iskustvo koje prosto morate sami doživeti i proživeti.
Na Kubi ima puno „fensi“ hotela, kompleksa iz kojih uglavnom većina turista nikada i ne izađe. Ali takav provod možete dobiti svuda od Crne Gore do Maldiva. Kubu treba osetiti u dušu. Provozati se njihovim taksijima, prenoćiti u tipičnoj kubanskoj kući, prošetati Havanom ili Trinidadom u suton, ući u makar jednu od njihovih prodavnica u kojima praktično jedva da ima šta da se kupi. I da, tu je čuveno sveto kubansko trojstvo, tri stvari u kojima svaki Kubanac uživa: Cuba Libre (rum-kola, koji bi se takođe mogao nazvati i rum sa mrvom kole), kubanske cigarete (koje Ameri toliko kupuju pa onda odlaze u Dominikansku republiku kako bi nalepili njihove markice na njih jer im je zabranjen unos kubanskih stvari u SAD) i kubanski ples (salsa, baćata, merenge, son).

O rum-koli i cigaretama nema posebne priče, probajte i odlučite jel vam se sviđa ili ne. Što se muzike tiče, tačnije plesa, koliko god da vam se ona dopada ili ne, shvatićete da ona predstavlja njihov način života, shvatićete koliko im je taj ples važan uvek i svuda i shvatićete da muzika ne zna za godine, razliku u godinama, pristojnost ili nepristojnost. Osmeh na licu kubanskih plesača će vam reći sve.

Obavezno posetite neki od autentičnih klubova kojih ima na svakom koraku (prepoznaćete ih po tome što je u njima puno domaćeg stanovništva, a malo turista, i naravno što veća gužva to je klub bolji), popijte po neki Kuba libre, a onda vam možda noge i same zaplešu u ritmu…Kad ste već na Kubi.

 

Program putovanja:                                                      15 dana / avio                                                                                                                                                           
1 dan BEOGRAD
 Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme . Let za Havanu sa usputnim presedanjima. Putovanje kroz vreme je počelo…

 2-6 dan: HAVANA (5 nocenja)   

Dolazak u Havanu.u jutarnjim časovima. Ne zaboravi da pomeriš časovnik, kubansko vreme je 6 sati iza našeg. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za utapanje u kubansku šarenu prestonicu. Od trećeg dana krećemo sa upoznavanjem, grada i lokalnom kulturom. Stari američki automobili iz 50-ih godina, i, nasmejani i dobroćudni ljudi, energija grada koja se rečima ne može opisati. Obićićemo Staru Havanu (Havana Vieja) – kulturni i istorijski centar grada: Capitolio – kopija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro, kao i omiljeno šetalište lokalaca Malecon – Avenija pored mora. Kasnije zalazimo malo dublje, u srce starog grada, gde se nalazi nekoliko prelepih starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja i pešačka zona Obispo. Posle ovakvih dana, najbolje se opuštamo uz mojito i nezaobilazni tompus… U Havani možete da posetite istorijske spomenike, crkve, fabrike cigara, zanatske radionice, galerije, muzeje, noćne klubove i restorane, mesta sa UNESCO-ve liste svetske baštine ili plaže izvan Havane gde možete da uživate ili odete na ronjenje. Dok hodate ulicama, muzika će dopirati do vas sa radija iz domova ljudi. Mali bendovi sviraju u kafićima i barovima muziku koja se zove „son“ koju je popularizovao film Buena Vista Social Club. Ništa nije tako dobro kao sedenje u kafiću, u Havani, kada je vreme lepo, a muzika puna života.
Obići ćemo i novi  deo Havane , krenućemo iz prelepog Vedada, glavne poslovne četvrti kraj Malekona – 8 km dugog šetališta uz more, koje je zaštitni znak Havane. To je sastajalište umetnika, pesnika, filozofa i mladih zaljubljenih parova, koje svoj puni sjaj doživljava u vreme zalaska sunca. Obići ćemo i Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Kastro držao svoje govore. Na trgu se nalazi zgrada Ministarstva odbrane u kojoj je Kastro imao kancelariju, Ministarstvo finansija i spomenik pesniku i revolucionaru Hose Martiju. Vozićemo se pored Cementario Colon – velikog groblja gde su sahranjene najvažnije ličnosti iz kubanske istorije, videćemo i kompleks Havanskog Univerziteta koji pleni svojom veličanstvenom arhitekturom, a na kraju obilazimo i četvrt Mira Mar. 

Tokom boravka u ovom fascinantnom gradu imaćemo priliku da idemo i na fakultativni obilazak kuće Ernesta Hemingveja, čuvenog pisca i pustolova gde ćete čuti priču o životu i smrti čuvenog pisca. Izlet započinjemo vožnjom oldtajmerima kroz staru Havanu i dok se osećamo kao da smo se vratili u proslost putujemo ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjeni Hemingvejevi psi, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu (izlet broj 1)

       

Posetićemo  i jednu od prelepih plaža nedaleko od Havane – Santa Maria del Mar.  Prvi susret sa kubanskom tropskom, atlantskom obalom. Poseta prelepim plažama istočno od Havane, uživanje, kupanje i opuštanje na atlantskoj obali Kube. Pri povratku u centar grada zaustavljamo se na zamku Tres Reyes Del Moro, kako bismo razgledali najlepšu panoramu Havane i njenog zaliva kao i divan zalazak Sunca nad gradom.  (izlet br.2)

       

 Očekuje nas i celodnevni fakultativni obilazak  doline Vinjales- koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Videćemo kako žive i rade ljudi van velike prestonice i upoznati se sa pojedinostima po kojima je Kuba svetski poznata. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima. Pauza za ručak, nakon koje odlazimo do  neverovatnog murala Praistorije – nasilkan 60-tih godina prošlog veka na liticama poznatih Mogotesa (džinovski ostenjaci – planine) jedan je od najvećih murala na svetu. U povratku svraćamo na plantažu duvana na kojoj ćemo videti kako se gaji, suši i ručno mota duvan od koga se proizvode čuvene kubanske cigare. Povratak u Havanu u večernjim satima (izlet br.3).

    

7-9 dan: TRINIDAD (3 noćenja)

Ujutru se pakujemo i napuštamo sobe. Putujemo za Trinidad (oko 5h vožnje), a kao da putujemo u prošlost, jer tamo je vreme stalo krajem 19. veka – i dalje stoji. Trinidad je jedistven po kolonijalnoj arhitekturi iz vremena šećernih barona i veleposrednika, iz vremena pre Revolucije. Veliki deo gradića je zaštićen od strane UNESCO-a. Smeštamo se u privatnim kućama kolonijalnog stila (Casa Particular). Ostatak dana provodimo šetajući starim kaldrmisanim ulicama ovog šarenog mesta.  U blizini Trinidada, na oko 15km nalazi se jedna od lepših plaža južne obale Kube.- Karipska plaža na poluostrvu Ancon Tamo smo ceo dan i radimo samo ono što volimo! Uveče (po dogovoru) – diskoteka duboko u pećini, popularna medju mladim Kubancima i posetiocima Trinidada.

     

U okolini Trinidada – čekaju nas divni vodopadi, kupanje u prirodnom slatkovodnom bazenu, hajking tropskom šumom, vidikovac, obilazak plantaža kafe…. Nacionalni park Guanajara – Topes de Koljantes Izlet u specijalni rezervat prirode u blizini Trinidada. Atraktivna vožnja sovjetskim terenskim kamionom kroz nezaboravne predele iznad Trinidada. Panoramsko razgledanje okoline sa vidikovca na oko 600m iznad mora. Odlazak na vodopad Poza del Venado i kupanje u prelepim prirodnim bazenima. Treking kroz džunglu i poseta plantažama kafe, koja se smatra najboljom na Kubi uz mogućnost degustacije i razgledanje tradicionalnog procesa proizvodnje ovog napitka. Nakon trekinga organizovan je ručak i koktel u lokalnom restoranu. Povratak u Trinidad. Uveče po dogovoru partijamo negde pod vedrim nebom uz ritmove salse do kasno u noć. (izlet br. 4)

    

10 dan . SANTA KLARA-VARADERO  

Napuštamo Trinidad i krećemo u Santa Klaru, grad u središtu Kube. Uz dužno poštovanje Havani, Santa Klara je ipak najrevolucionarniji grad na Kubi i to ne samo zbog svoje opsesije prema Če Gevari, argentinskom doktoru koji je postao revolucionar. U samom geografskom centru Kube, Santa Klara je grad novih trendova i neiscrpne kreativnosti, gde kultura mladih već godinama testira granice kubanske politike cenzure. Ovaj gradić najpoznatiji je i po mauzoleju i memorijalu velikog Če Gevare. U muzeju koji je sastavni deo mauzoleja nalaze se izloženi Čeovi lični dokumenti, predmeti i uniforme koje je koristio za vreme svog neverovatnog života. Slobodno vreme ili fakultativno razgledanje znamenitosti grada uz pratnju vodiča .Ko je bio Ernesto Če Gevara? Kako je živeo i dospeo na Kubu čak iz Argentine? Kako su on i Fidel osmislili, organizovali i sproveli najpoznatiju revoluciju u istoriji? Saznajte sve ovo i još mnogo toga na našoj šetačkoj turi gradom Santa Clara. (izlet br. 5). Nastavak puta za Varadero. Dolazak u Varadero u večernjim satima. Smeštanje u sobe. Noćenje. 


               

11 – 13. dan:  VARADERO (4 noćenja)

Varadero je najveće i najpopularnije letovalište ne samo na Kubi nego na čitavim Karibima. To nije slučajno. Plažu dugu 20 kilometara, sa belim peskom i tirkiznim morem, mnogi smatraju jednom od najlepših na svetu. Varadero ima da ponudi još mnogo toga. Osetite ukus kubanske kulture u brojnim galerijama, kabareima, barovima, pijacama…uz živu muziku, cigaru i čašu ruma. Slobodni dani za uživanje, odmor i upijanje energije Kariba. Sumiramo utiske kompletnog putovanja, diskutujemo o revoluciji, sunčamo se, kupamo i, šareni kokteli i latino ritmovi… Varadero je jedno od najpoznatijih odredišta turista na Kubi, a u njegovom najbližem okruženju nalazi se i nekoliko desetina malih ostrva, sa lepim plažama finog belog peska, u hladu tropskih palmi. Najpoznatije medju njima je Cayo Blanco, na koje vas vodimo na jednom izletu. Pre nego li dodjemo do ovog rajskog kutka, pozdravićemo se i sa delfinima, sa kojima ćemo se družiti 20ak minuta. Druženje sa ovim inteligentnim morskim sisarima izmamiće osmeh svakome, a nakon ovoga sledi uživanje na plaži Cayo Blanco-a, na kojoj imamo i ručak. Do i od ostrva vozi nas katamaran, na kome takodje imamo otvoreni bar nacionalnih pića uključen u cenu. Kapetan i posada priredjuju i posebne animacije – naučite da igrate salsu kao pravi pirati sa Kariba (izlet br.6)

     

14. dan: VARADERO Napuštanje smeštaja. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa usputnim presedanjima.

15. dan: BEOGRAD Dolazimo u Beograd nasmejani i puni energije do sledeće avanture u organizaciji vašeg Travel Kluba. Kraj usluga

PAKET ARANŽMAN: 1500,00 din + DEVIZNI DEO IZ TABELE

TERMIN PUTOVANJA

                        HOTEL

                               CENA            

                               ARANŽMANA

SPECIJALNA PONUDA* ograničen broj mesta

05.02-19.02.2020

Casa Particolar

Hotel 3*-ALL INCLUSIVE

1599€

1459€

11.03-25.03.2020

Casa Particolar

Hotel 3*-ALL INCLUSIVE

1599€

1459€

         

Dinarski deo aranžmana iznosi 1500 rsd a DEVIZNI SE UPLAĆUJE PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE               

U CENU JE URAČUNATO:
- avio prevoz (Beograd-Havana-Beograd) sa uključenim svim taksama!
-sve transfere po programu putovanja
-razgled Havane (novog i starog dela)  u pratnji vodiča
-5 noćenja u Havani u privatnom smeštaju (Casa Particular -1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-3 noćenja u Trinidadu u privatnom smeštaju (Casa Particular – 1/2 ili 1/3 sobe sa sopstvenim kupatilom)
-4 noćenja u Varaderu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe na bazi all inclusive usluge)
-troškove organizacije putovanja
-stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

U CENU NIJE URAČUNATO:
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Hranu u Havani i Trinidadu
-vožnju kabrioletima, taxijem  ili javnim prevozom  po Havani , do plaže Ancon i drugih dstinacija po želji.
-ulaznice za muzeje, galerije...
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje

FAKULTATIVNI PROGRAM-OBAVEZNA PRIJAVA U AGENCIJI-MOGUĆA I UPLATA NA RATE: 

Izlet br. 1 Plaža Santa Maria del Mar i zamak Tres Reyes Del Moro 30€. U cenu izleta je uključeno: prevoz oldatajmerima-taxi  ,ulaznica i usluga vodiča.

Izlet br. 2: Hemingvejeva kuca 30€. U cenu izleta je uključeno: prevoz oldtajmerima –taxi , usluga vodiča tokom izleta, ulaznica

Izlet br.3. Vinjales - dolina duvana 85€ U cenu izleta je uključeno: prevoz Havana-Vinjales-Havana,

vožnja čamcima kroz pećinu, pratnja vodiča tokom izleta, lokalni stručni vodič u Vinjalesu, ručak, degustacija kafe i tompusa

Izlet br.4 Nacionalni park Guanajara – Topes de Koljantes 80€ /specijalni rezervat prirode. U cenu izleta je uključeno vožnja sovjetskim terenskim kamionom , obilazak na vodopad Poza del Venado , treking kroz džunglu, poseta plantažama kafe, ručak i koktel u lokalnom restoranu, usluga  vodiča tokom izleta.

Izlet br.5 Pešačka tura Santa Klarom 10€-U cenu je uključena usluga vodiča.

Izlet br. 6 Rajsko ostrvo Cayo Blanco i kupanje sa delfinima 130€. U cenu izleta je uključeno : vođnja katamaranom do ostrva, plivanje sa delfinima, ručak,  otvoreni bar nacionalnih pica, animacija: prvi salsa koraci itd, pratnja vodiča tokom izleta.  

PAKET SVIH IZLETA UPLAĆEN U AGENCIJI: 350€ umesto 365€

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA: Nisu obavezni, niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.

POPUSTI  I DOPLATE:  ZA 1/1 SOBU:  Doplata za sobu na upit. *Specijalna ponuda važi za vlasnike Loylty Travel Klub kartice -700 rsd/godišnje  i članove Kluba 50.

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA : dinarski po prodajnom kursu Banke Intese  na dan uplate , 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 30 dana pred put , platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD

OPIS SMESTAJNOG OBJEKTA: Hotel 3* u Varaderu i Casa particular (privatni smeštaj) u Havani i Trinidadu. Casa particular su sobe koje Kubanci izdaju u turističke svrhe za šta je prethodno potrebno da dobiju dozvolu države.
HAVANA: Kuće se nalaze u regiji Havana Centro u Havani na oko 1km udaljene od strogog centra grada (zgrade Kapitolio). Sobe i kuće su jako čiste i bezbedne, svaka soba ima zasebno kupatiloU ponudi su 1/2 i 1/3 sobe.
TRINIDAD: U Trinidadu, kuće su udaljene na oko 500m od centralnog gradskog trga Plaza Mayor. Sobe i kuće su jako čiste i bezbedne, svaka soba ima zasebno kupatiloU ponudi su 1/2 i 1/3 sobe.
VARADERO – Hotel 3*: Hotel se nalazi na oko 300m od plaže. Sobe su dvokrevetne, svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U okviru hotela nalazi se bazen i restoran koji je dostupan gostima hotela. 

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:
Ukoliko iz bilo kog razloga predloženi hotel iz ovog programa putovanja ne bude raspoloživ, zamenski hotel biće najmanje iste kategorije i sličnih karakteristika.Imena smeštajnih objekata biće potvrđena nakon formiranja grupe, najkasnije 10 dana pre početka putovanja. Opis smeštaja dostupan je i na web stranici www.travelklub.rs Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. Agencija uglavnom izlazi u susret željama putnika.Organizator putovanja ne moze uticati na poziciju sobe, veličinu kreveta i prozora , imajte u vidu da treći pomoćni ležaj nije podjednak osnovnom. Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.

OPŠTE NAPOMENE:

-Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
-Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
-Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
-Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika
-U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 10 dana pre početka putovanja.

-Moguća je blaga izmena datuma leta (polaska i povratka) uz prethodnu saglasnost putnika.
-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanijama, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.

-Cene aranžmana koje su rađene na bazi prevoza low cost avio kompanijama podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.

-Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
-Organizator putovanja preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje, pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
-Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi nikakvu odgovornost.
-Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)

-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.

-Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i Opštim i posebnim uslovima putovanja.

-Prilikom određivanja rasporeda sedenja u prevoznim sredstvima agencija će nastojati da izađe u susret svim zahtevima putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.

-U slučaju nedoličnog ponašanja putnika, ometanja vodiča ili vozača  u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.

-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju.

NAPOMENE U VEZI SA PUTNIM ISPRAVAMA:

 • Prilikom prijave je potrebno da putnik dostavi kopiju ili skeniranu prvu stranu pasoša, proveri ispravnost putne isprave, broj slobodnih stranica i rok važenja pasosa (na većini destinacija je potrebno da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja).
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju. Agencija ne garantuje dobijanje vize i ne snosi odgovornost za nedobijanje vize.
 • Putnici koji ne poseduju pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje ukoliko su potrebne (osim ukoliko sa agencijom nije drugačije dogovoreno).
 • Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika.
 • Ukoliko su letovi iz gradova u Evropskoj uniji, preporuka je da se putnici informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje…) na web stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji europa.rs .

 NAPOMENE U VEZI MEĐUNARODNOG PUTNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA:

 • Organizator putovanja preporučuje putnicima da, pre polaska na putovanje, pribave  polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
 • U poslovnici Travel Kluba  moguće je uz fotokopiju prve strane pasoša pribaviti polisu osiguranja  koja pokriva, u slučaju potrebe, za sve vreme putovanja, troškove lečenja i bolničke troškove do 40 000 evra. 

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 15 PUTNIKA

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA 10 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO DA REALIZUJE PREVOZ UZ KOREKCIJU CENE ILI U SARADNJI SA DRUGOM AGENCIJOM

AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO KOREKCIJE CENA U SLUČAJU PROMENA NA DEVIZNOM TRŽIŠTU

AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE DRUGAČIJE USMENE INFORMACIJE O PROGRAMU PUTOVANJA

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH SADRŽAJA U PROGRAM
UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA TRAVEL KLUB

POSEBNE NAPOMENE SU SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA

ORGANIZATOR PUTOVANJA BIKE&TRAVEL doo-OGRANAK TRAVEL KLUB
 LICENCA 117/2016
Cenovnik br. 3 od 5.6.2019.

Popusti za članove
Popusti za grupe
Sačuvaj uspomene
Ostvari saradnju
Spavaj udobno