Spa Slovenija -Terme Dobrna 4* (Maribor i Grac) - 15-17 februar (8-10 mart) 2019/2 NOĆENJA/ bus-DNEVNA VOŽNJA

CENA: 129 € / SPECIJALNA PONUDA: 99 € do 31.01.

Terme Dobrna leže na južnom delu Paškog Kozjaka na ušću Topliškog potoka i reke Dobrnice, u zavetrini sa veoma blagom klimom. Srce lečilišta je izvor koji se nalazi u središnjem delu „Lečilišnog doma“.Voda dolazi iz dubine od 1.200 m sa  temperaturom na izvoru od 35°C do 36°C. Topao izvor na Dobrni poznavali su još stari Kelti i Rimljani koji su 1403 ovu vodu prvi put upotrebili u zdravstvene svrhe. U pričama o posetiteljima iz slavne prošlosti nailazimo na znamenite ličnosti poput Marije Tereze, grofa Hyosha, Napoleonovog brata i monih drugih. BAZENI unutrašnji i spoljašnji sa termalnom vodom koja je poznata po lekovitim svojstvima. Termalana voda Dobrne leči probleme poput ginekoloških, uroloških, reumatskih bolesti, povrede sistema za kretanje. Pozitivno utiče i na bolesnike sa neurološkim smetnjama, za sve one koji boluju od šećerne bolesti, povećanog krvnog pritiska, lakšim bolestima srca i organa za disanje, jačanje organizma i poboljšanje psihofizičke kondicije. Glavni lekoviti faktor je kalcijum - magnezijum hidrogenkarbonatna alkalna akratoterma sa temperaturom oko 35°C do 36,5 °C. Zbog kalcijumovih jona koje sadrži voda, termalna voda iz Dobrne deluje anti-upalno i anti-alergično u slučaju svih hroničnih upala organa za probavu I organa za mokrenje. Takođe pomaže kod odvajanja vode iz tela. Posredno pomaže kod izlučivanja bubrežnog i žučnog kamenca iz tela. Ovde se još nalaze i dečiji bazen, whirlpool-i, terasa za sunčanje i nudistička plaža. BAZENI unutrašnji i spoljašnji sa termalnom vodom koja je poznata po lekovitim svojstvima.. Bogata priroda okoline Termi Dobrna nudi puno mogućnosti za relaksaciju, a tu spadaju i brojne pešačke i biciklističke staze. Postoji mogućnost posete farmi Soržev Mlin, farmi otvorenih vrata Pri Minki, Dolini mlinova, dvorcu Lemberg, farmi jelena, turističkom seoskom gazdinstvu Šumečnik i to sve sa organizovanom grupom i hotelskim rekreatorima i animatorima.

Postojnska jama se nalazi u jugozapadnom delu Slovenije, na oko kilometar od mesta Postojna. Ovo je jedna od najvećih geoloških atrakcija Slovenije, i najpoznatija turistička pećina na svetu. U njoj se nalazi sistem od 20 570 metara pećina, koji se obrazovao tokom 2 miliona godina. Temperatura unutar pećine je konstantna, i iznosi od 8 do 10 stepeni celzijusa. Najveća dubina Postojne iznosi 115 metara. Postojnska jama je bogata raznim bioloskim vrstama. Svakako najpoznatija je čovečija ribica, vodozemac po kome je pećina svetski poznata. Postojnska jama je poznata još od srednjeg veka, a za posetioce je dostupno više od 5 km pećine. Obilazak se vrši železničkom prugom, koja je postavljena još davne 1872. godine. Oko pećine se nalazi prelep park, sa restoranima i brojnim prodavnicama. Divna priroda posetioce ostavlja bez daha. Postojnska jama u sebi krije mnoge tajne i legende, i predstavlja savršenu destinaciju za turiste širom sveta. 

Ljubljana metropola sa samo 300.000 stanovnika. Grad se nalazi u centralom delu Slovenije, u takozvanoj ljubljanskoj kotlini, izmedju Alpa i Jadranskog mora, na reci Ljubljanici. Prvi utisak je da u Ljubljani ima mnogo turista. Stranih turista je svuda naokolo, dolaze u grupicama Španci, Englezi, Nemci, Japanci.. kao da ste u Rimu.

U središtu Savinjske regije smešteno je Velenje - nekada više od sela, a daleko manje od grada. Danas je peti grad po veličini u Sloveniji, kom su tepali "čudo i dete socijalizma". Ima 30.000 stanovnika, burnu istoriju, "Gorenje",  zamak, reku Paku, besplatan javni prevoz, jedinstveni rudnik, jezero, legende, vešticu, zmaja... ukratko: sadržaj na kom bi mu pozavideli i mnogo veći gradovi širom Evrope. Ovo je mali grad sa velikom ponudom, sa akcentom na prirodi i odmoru. Mesto u oblasti Štajerska, u Šeleškoj dolini, svoj razvoj duguje rudniku, gde se dva i po miliona godina unazad stvarao najdeblji sloj uglja na svetu. Do dana današnjeg ima 50 kilometara aktivnog rudnika, a sav lignit se koristi za termoelektranu u Šoštanju, gde se proizvede 30 do 50 odsto slovenačke struje dnevno. Zahvaljujući rudniku, formiralo se i veštačko jezero, koje je upotpunilo sliku prirode u kojoj ekološko osvešćeni građani, a i mnogi turisti uživaju. U jezeru po legendi živi zmaj Pozoj, koji je uništio okolna sela, osim prepoznatljivih zamaka.

Foto: Blaž Verbič

Jedan od njih je i Velenjski zamak, odakle se pruža fenomenalan pogled na grad ušuškan u prirodi.Još jedna legenda kaže da je u zamku prisutna veštice Kunjigunda, koja je danas inspiracija za veliki festival po kom je Velenje takođe prepoznatljivo.U Velenju ne možete da "promašite" kompleks kompanije, u čije se šporete i frižidere kunu mnogi koji su ih kupili još tokom postojanja SFRJ. Za razvoj Velenja kao grada veliku ulogu ima upravo "Gorenje", koji je najpre svoje aparate proizvodio u istoimenom selu od 1950. godine. Deceniju kasnije, "Gorenje" svoju proizvodnju seli u Velenje, a kompleks je veličine tri fudbalska terena. I dan-danas se proizvede dnevno 10.000 kućnih aparata.

ČUDO SOCIJALZIMA KOJE JE TITO POSEBNO VOLEO

Priča o stvaranju grada, nekadašnjem Titovom Velenju, u kom su glavnu reč kroz istoriju vodili Habzburgovci i slovenački plemići, počela je posle Drugog svetskog rata. Pedesetih godina je tu živelo oko 1.000 ljudi, koji nisu bili preterano vezani za ogromno nalazište uglja u neposrednoj blizni. Ipak, novoj državi je to bilo od velike važnosti zbog industrijalizacije, i svima je bilo jasno da potencijal treba iskoristiti.

Kako nije bilo dovoljano stanovnika, na brzinu je formirana radnička kolonija, a pridošlicama je osim posla trebalo obezbediti sve uslove za normalan život. Ipak, u Velenju nije bilo prave društvene svesti o razvoju mladog grada. Rudari su se često opijali, a mnogi su patili od alkoholizma. Zato je partija poslala na teren čoveka po imenu Nestl Žgank, koji je kao veliki vizionar, sa nultom tolerancijom prema alkoholu, učinio sve da bi Velenje bilo mesto na koje bi se socijalizam ponosio.

Žgank je bio motivatior koji je privlačio ljude, i želeo je moderan grad u prirodi, u parku – kao potpuna suprotnost radu u rudniku, gde su rudari po osam sati provodili u tami i prašini. Nije se štedelo, angažovane su najbolje arhitekte, i napravljen je jedan od najmodernijih gradova. Mnoge njegove korake nisu odobravali iz Ljubljane, ali je Žgank požrtvovanim radom i uvođenjem discipline uredio Velenje tako da ga je i sam Tito zavoleo i hvalio. Sve važne zvanice tog doba, od Hruščova i Brežnjeva do Čaušeskog, posećivali su mladi grad pored velikog veštačkog jezera.

Sa zadovoljstvom su građani Velenja 1981. godine prihvatili da imenu grada prethodi „Titovo“, što je trajalo do proglašenja nezavisnosti Slovenije. Ipak, ostao je i danas Titov trg, zeleni park u centru grada, gde se nalazi kulturni dom i skulptura prvog plana grada, koju sa visine od deset metara posmatra upravo Tito.

Foto: Promo

"Najviši Tito na svetu" je kopija spomenika iz rodnog grada predsednika nekadašnje države iz Kumroveca. Bronzana skulptura visoka je šest metara, i postavljena je povodom 57. rođendana lidera komunista. Građani su s oduševljenjem prihvatili da se ovakav spomenik nađe u njihovom gradu, čak su se i odricali dnevnica kako bi se spomenik napravio. Kada je došao dan svečanog otkrivanja spomenika, Tito zbog obaveza u inostranstvu nije prisustvovao. Broz je voleo Velenje, u kom je bio četiri puta, a poslednji put ga je napustio 1969. godine, izuzetno ljut. Niko ne zna šta je bio razlog maršalovog besa, ali neki nagađaju da je to zbog toga što je narod mnogo više voleo Žganka, kom su dali nadimak "Crveni car". I danas građani Velenja kažu da Tito noću silazi sa postolja i šeta ulicama grada, kako bi se uverio da je sve u redu...

MUZEJ - RUDARSKI ŽIVOT, KONCERT "LAJBAHA" I VENČANJE

Foto: Promo

Foto: Promo

 

Foto: Promo

Njegove reči čujete sa zvučnika, prilikom raznih scena u rudniku - razgovora dvojice rudara, dečaka koji vodi konja dok vuče 750 kila uglja...A onda vam se zatrese tlo pod nogama, ne bi li ostali uskraćeni za strašnu eksploziju metana u rudniku. Ukupno je bilo 140 smrtnih slučajeva. Na polovini ture ste zaradili rudarsku užinu, i dok "klopate", dobijate podatke o radu rudnika od inženjera, i potom ulazite u moderno doba rudnika, gde imate priliku da vidite savremenu opremu za rad. Ono što je za sad sigurno je da će iskopavanja sigurno biti do 2054. godine. U ovom muzeju je čak i bend "Lajbah" održao koncert. Drugim rečima, rudnik je sada zaista deo društvenog života Velenja. Na dan Svete Barbare, zaštitinice rudara, 4. decembra, mladi rudari su se krštavali, a poslednjih godina se to čini i 3. juna kada je Dan rudara, što je veliki praznik u Velenju, uz povorku od Titovog trga do stadiona fudbalskog kluba Rudar.

Svaki turista će iz Velenja otići pod utiskom da je posetio mesto koje čuva svoju tradiciju i nudi potpuno drugačiji odmor.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN: BEOGRAD-TERME DOBRNA
Sastanak putnika u 5.15h . Polazak iz Beograda u 5.30h .  Vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, sa usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti. U poslepodnevnim časovima  dolazak u Terme Dobrna, banju sa najdužom tradicijom u Sloveniji. moderno rehabilitacijsko i Spa - Wellness središte koje zauzima prvo mesto u samom vrhu slovenačkog turizma. Smeštaj u hotelu Vita 4*  (hotelski kompleks sastoji se od tri hotela/ Vita 4*, Higiea 4* i Park 4*/ i Zdraviliškog centra .Poseduje otvoren i zatvoren bazen, jacuzzi, „Svet sauna“ na više od 500 m2, termalne kupke.  Uživanje u bazenima sa termalnom vodom koja je poznata po lekovitim svojstvima. Termalana voda Dobrne leči probleme poput ginekoloških, uroloških, reumatskih bolesti, povrede sistema za kretanje. Pozitivno utiče i na bolesnike sa neurološkim smetnjama, za sve one koji boluju od šećerne bolesti, povećanog krvnog pritiska, lakšim bolestima srca i organa za disanje, jačanje organizma i poboljšanje psihofizičke kondicije.. Ovde se još nalaze i dečiji bazen, whirlpool-i, terasa za sunčanje i nudistička plaža. Bogata priroda okoline Termi Dobrna nudi puno mogućnosti za relaksaciju, a tu spadaju i brojne pešačke i biciklističke staze. . Muzički program uživo u caffe & restaurant May . Noćenje.

2. DAN: MARIBOR -GRAC (fakultativno) 
Doručak. Fakultativni izlet započinjemo posetom Mariboru.  Po dolasku  šetnja starim gradom i razgledanje: Vinagova Klet – stari vinski podrum (razgledanje samo eksterijerno), Trg Slobode sa starim Zamkom Marburg, Grajski trg, Gospodska ulica – glavna pešačka zona grada, katedrala Sv. Jovana, Glavni trg sa Kužnim stubom i Rotovžom – gradska kuća, Lent – najstariji deo grada položen uz reku Dravu, „Hiša stare trte“ (kuća stare loze) sa najstarijom vinovom lozom na svetu… Nastavak putovanja do Graca. .Obilazak u pratnji vodiča : zgrada Opere, fontana posvećena štajerskom princu, koja predstavlja četiri reke: Muru, Dravu, Ens i San, zatim staro gradsko jezgro koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, Landhaus - renesansna palata pokrajinskog parlamenta, trg Hauptplatz sa Gradskom većnicom, zgrada Lueg, Strehly poslastičarnica otvorena još davne 1596. godine, Rimokatolička crkva, mauzolej Ferdinanda II. Jedno od najposećenijih spomenika je staro gradsko utvrđenje koje se nalazi na brdu Schlossberg, koje predstavlja zaštitni znak grada.
Povratak u hotel (Terme Dobrna) u poslepodnevnim časovima .Slobono vreme za Spa&Wellness aktivnosti..  Muzički program uživo u caffe & restaurant May. Noćenje. 

3 DAN:  MUZEJ—ZBIRKA  POLENEK,  VELENJE , BEOGRAD
Doručak. Napuštanje soba do 10h. Uživanje na bazenima do polaska za Beograd  ili  fakultativni obilazak muzeja – Zbirka Polenek, u severnom delu celjske kotline. u starom skladištu Terme Dobrna. U nekadašnjoj gospodarskoj zgradi Termi Dobrna - topličkom „kozolcu“ – uređena je raznolika zbrika predmeta uz koje nam se pred očima odvijaju prizori iz života i rada naših predaka. Izloženi su alati domaćih obrtnika,  primjerice postolar, krojač, mlinar, tesar, kuhanje rakije, kovač, pčelar i ostalo. Za nekoliko trenutaka možemo se preseliti u grašansku kuhinju, crnu kuhinju, seosku „hižu“ s nabožnim slikama, domaću seosku sobu ili "štiblc".Prikupljanjem starina Jože Polenek se bavi već više od 10 godina i u tom je razdoblju prikupio lepi broj predmeta koje zasta vredi videti. Vožnja do Velenja,  kružna tura  po Velenju (bus) i poseta Titovog trga i Velenjskih jezera, a zatim sledi poseta zamaka Velenja do kojeg se dolazi preko 250 stepenica. U Zamaku je moguće  videti , Sakralnu zbirku, Modernu galeriju, Istoriju izgradnje Velenja posle drugog svetskog rat, Zbirku skulptura priznatih  majstora, Zbirku František Vojd (južna afrička kultura), Staru gostionicu, Mastodont. Sledi odlazak u muzej minerala i rudnina. U ovom muzeju je čak i bend "Lajbah" održao koncert. A na kraju poseta  velikom shoping centru Velenjka. Oko 16h  je planiran polazak za Bgd. Vožnja u pravcu Srbije sa očekivanim dolaskom na mesto polaska oko ponoći.
Kraj usluga

U cenu je uračunato:

 • Prevoz  turističkim autobusom od 18- 49 mesta na navedenoj relaciji
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom (švedski sto) u Hotelu Vita sa  4* Terme Dobrna, s u dvokrevetnim sobama,  www.terme-dobrna.si (TV, telefon, kupatilo, WIFI pristup )
 • Neograničeni ulaz u bazene sa termalnom vodom (hotel Vita) 
 • Bade mantili na raspolaganju
 • Aerobik u vodi svaki dan
 • Jutarnje vežbe pod stručnim vođstvom fizioterapeuta
 • Animacijski program 
 • Muzički & zabavni program uživo u caffe & restaurant,  petak i subota
 • Usluge predstavnika agencije (vodiča, pratioc)
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Troškovi komunikacije

U cenu nije uračunato:

 • Turistička taksa na teritoriji Republike Slovenije u iznosu od 1,27 eur po danu
 • Troškovi međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja 
 • Fakultativni izleti -OBAVEZNA PRIJAVA IZLETA U AGENCIJI 
  Maribor i Grac-30€, deca do 12 god 15€
  Zbirka Polenek, Velenje, Velenjski zamak i muzej minerala i rudnina sa ulaznicama 15€, deca do 12 god 8€
 • Piće u restoranu
 • Drugi individualni troškovi 

Napomena:  Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Minimum za realizaciju izleta je 25 putnika.  Cena obuhvata troškove prevoza, parkinga, ulaznica, putarina, uslugu lokalnog vodiča, organizaciju..

Uslovi i način plaćanja:

 • plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Komercijalne banke na dan uplate
 • započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati
 • gotovinski: prilikom prijave putovanja vrši se uplata u iznosu od 40% od ukupne cene aranžmana, ostatak najkasnije 10 dana pre putovanja
 • čekovima gradjana na 2 rate 

* Popusti i doplate:

-  Članovi Kluba-vlasnici Loyality Travel klub kartica  ostvaruju pravo na  specijalnu ponudu aranzmana. 
-  Doplata za polu pansion 15€
-  Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 45 €
-  Ulaznica za Svet Sauna 10 € po osobi po danu. (hotel Vita)
-  Termalne kupke, 12 € , 17 € za 2 osobe.* (Zdaviliški centar) 

*Iskazane cene su sa popustom od  20% u odnosu na redovne cene spa i wellness hotelskih usluga . Trebate samo napomenuti da ste gosti agencije  Travel Klub. http://www.terme-dobrna.si/
-

OPŠTE NAPOMENE :            

Organizator putovanja Bike & Travel doo ORGANAK TRAVEL KLUB   licenca OTP 117/2016 od  27.12.2016. Ovaj program putovanja važi sa cenovnikom br. 3/SLO-17 od 25.12.2018 . Program će biti realizovan u slučaju 40  prijavljenih. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana od strane organizatora je najkasnije 3 dana pre datuma polaska. Opšti uslovi putovanja agencije TRAVEL KLUB   sastavni su deo ovog programa. 

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta ograničen

                                                 Bike & Travel doo OGRANAK TRAVEL KLUB , Strahinjića bana 2
                                                   PIB: 109673254, RAČUN: 205-236655-66 Komercijalna banka
                                                                                    Licenca OTP 117/2016

                  
                                                                                

Popusti za članove
Popusti za grupe
Sačuvaj uspomene
Ostvari saradnju
Spavaj udobno